Zürichin uusi kiekkopomo

Kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF palkkasi ykkösjohtajakseen Matti Nurmisen Suomen jääkiekkoliitosta. Nurmisen tavoitteena on johtaa jääkiekko kansainväliselle kasvu-uralle.

Matti Nurmisen uusi työpaikka on Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n päämajassa Zürichissä.


16.6. 2:00 | Päivitetty 16.6. 12:08

Kiekkojohtaja Matti Nurmisen työhuoneesta ei ihan näe Zürichinjärvelle, ja Alpitkin jäävät katveeseen, mutta ympäristö on hieno.

Vanha huvilamainen rakennus sijaitsee Zürichin arvoalueella. Ympäristö on toisenlainen kuin Nurminen tottui Jääkiekkoliiton toimitusjohtajana. Tuolloin toimisto sijaitsi keskellä helsinkiläistä liikennesolmua, entisen Hartwall-areenan kyljessä Niemi-centerissä.

Nurminen, 49, istuu ensimmäisiä työpäiviään Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) pääsihteerinä eli toimitusjohtajana.

IIHF polkaisi hakuprosessin käyntiin saadakseen uuden pääsihteerin, kun saksalainen Horst Lichtner sai potkut viime heinäkuussa. Lichtnerin vahvuus oli pitää paperit ja asiat järjestyksessä, mutta samalla hän päästi henkilöjohtamisen epäjärjestykseen.

Jopa toimiston kaaoksesta ja irtisanoutumisista puhuttiin kiekkopiireissä Lichtnerin lähdön aikoihin. Suorimmat arviot kertoivat toimistoväen olleen raunioina.

Ensin lähti pääsihteeri, ja perään vaihtui puheenjohtaja. Sveitsiläisen René Faselin erittäin pitkä kausi IIHF:n puheenjohtajana päättyi viime syksynä Pietarin konferenssissa.

Faselin mahdollisesti ansiokkaat vuodet pyyhkiytyivät pois jatkuvien kompurointien seurauksena. Viimeisinä aikoinaan Faselille tuntui olevan tärkeämpää rakentaa suhteitaan Venäjään ja Vladimir Putiniin kuin kehittää kansainvälistä jääkiekkoa.

Kanadalais-ranskalainen Luc Tardif valittiin ensin uudeksi puheenjohtajaksi sekä Matti Nurminen keväällä hänen aisaparikseen ja Zürichin-toimiston johtajaksi.

Vajaassa vuodessa IIHF siirtyi Faselin ja Lichtnerin ajoista Tardifin ja Nurmisen aikakauteen.

”Näen, että minulla ja meillä on hyvät mahdollisuudet onnistua.”

Matti Nurminen ei kommentoi edeltäjiensä työtä, vaan keskittyy viemään uusia asioita eteenpäin.

Muutos on iso, kun Fasel oli päätoiminen hallituksen puheenjohtaja eikä Tardifin kaudella ole enää samaa menettelyä. Nurmisen vastuu kasvoi.

”En kyllä käyttäisi tuollaista termiä”, Nurminen viittaa puheisiin, joissa toimiston sanottiin olleen raunioina.

Hän varoo muutenkin sanomasta mitään edeltäjiensä ajoista. Se on selvää, että kansainvälisessä kiekkoliitossa rakennetaan uutta.

”Nyt on löydettävä kultainen keskitie. Jos katsoo, miten onnistuimme rakentamaan Suomen jääkiekkoliitosta voittavan joukkueen, uskon, että onnistumme täälläkin.”

Nurminen kertoo esimerkin. Hän kiitti Leijonien kultajuhlissa vielä kerran päävalmentaja Jukka Jalosta ja joukkuetta ja löysi toimiston johtamisesta yllättävän paljon yhtäläisyyksiä toimivan joukkueen johtamiseen.

”Näen, että minulla ja meillä on hyvät mahdollisuudet onnistua.”

Uuden uransa ensi metreillä Nurminen välttää lausumasta suuria linjauksia siitä, mitä hän odottaa IIHF:n väeltä tai mihin suuntaan luistimet kääntyvät jatkossa.

”Organisaation johtaminen on samanlaista organisaatiosta riippumatta.”

Lainaus sopii yhtä hyvin Suomeen kuin myös joukkueeseen kaukalossa tai henkilöstöön toimistossa.

”Leijona-lippis lensi nurkkaan toukokuun lopussa.”

Kansainvälisen jääkiekkoliiton pääsihteeriksi valittu Matti Nurminen jakoi Marko Anttilalle ottelun parhaan pelaajan palkinnon MM-turnauksessa Tampereella.

Yksi asia on sentään Nurmista odottamassa. Uusi strategia vie kiekkoa eteenpäin, ja on vahdittava, että laji kehittyy odotusten mukaan.

Suuret kiekkomaat ovat saaneet 50 vuodessa haastajakseen ja jopa ohittajakseen ainoastaan Suomen. Sveitsin ja Saksan maajoukkuekiekon kehitys on jäänyt hitaaksi, ja niiden alapuolella kehitystä tuskin huomaa.

Nurminen sanoo, että kahdeksan kärkimaan takana taso on noussut, mutta pikavoittoja on turha odottaa.

”Kärki on pitänyt pintansa eikä kehityskaari ole lyhyt, mutta en käyttäisi sanaa huoli. Mitä enemmän saadaan lapsia ja nuoria mukaan sen varmemmin taso nousee. Useissa maissa kaikki on kiinni olosuhteista.”

Pohjois-Amerikan NHL ja IIHF:n jäsenmaat rakensivat niin sanotun NHL-sopimuksen uusiksi, ja se astui voimaan maaliskuun alussa ennen kuin Nurminen ehti aloittaa Zürichissä.

Sopimuksessa määritellään muun muassa pelaajien siirtokorvaukset ja se, miten kolmiportaisessa mallissa rahat jakautuvat vaikkapa pelattujen NHL-otteluiden mukaan.

Nyt Nurminen istuu samoissa pöydissä, joissa käydään neuvotteluja NHL:n kanssa ja sovitaan uusia tulevia linjauksia.

”Meillä on erittäin hyvä keskusteluyhteys.”

Välit NHL:ään ovat kunnossa, mutta itään ne ovat syväjäässä. Venäjä aloitti brutaalin hyökkäyssodan Ukrainaan ja pelasi maan urheilun pysyvään paitsioon.

”Tyylikäs ja ammattimainen prosessi. Hienoa, että omaa osaamista arvostettiin.”

Tähän asti Venäjä ja sen edeltäjä Neuvostoliitto olivat erittäin vahvoja vaikuttajia kansainvälisessä jääkiekossa. Tästä ei ole mitään jäljellä.

Venäjä ja Valko-Venäjä suljettiin Suomen MM-turnauksesta. Pietari menetti ensin vuoden MM-kisat, eikä näköpiirissä ole paluuta.

Ensimmäisinä työpäivinään tai huhtikuisen valintansa jälkeen Nurminen ei ole saanut viestejä tai painostusta Venäjältä.

”En ole ollut missään yhteydessä Venäjälle eivätkä venäläiset minuun.”

Sen verran Nurminen tarkentaa, että lähetti uudet yhteystietonsa venäläisille kollegoille. Kuittaus tuli, että viestit olivat menneet perille. Siinä kaikki.

Nurminen tietää entisenä Jääkiekkoliiton toimitusjohtajana, että muutenkin Venäjä-kysymysten kommentointi menee puheenjohtajavetoisesti.

”Se on selvää, että se on visainen kysymys.”

Nurmisen pesti Kansainvälisen jääkiekkoliiton johdossa on merkittävä. Ihan tarkkaa hakijoiden lukumäärää hän ei tiedä mutta sanoo kuulleensa, että ehdokkaita olisi ollut päälle 35:n.

Ulkopuolinen konsultti kävi hakemuksia läpi, ja Nurminen valittiin lopulta kahden haastattelukierroksen jälkeen.

”Tyylikäs ja ammattimainen prosessi. Hienoa, että omaa osaamista arvostettiin.”

Toimisto- ja työkielenä on englanti, vaikka käytävillä kuuluukin saksankielistä puheensorinaa. Paljon ennen valintaansa Nurminen alkoi opiskella saksaa.

Vuonna 2017 Jääkiekkoliitto valitsi Leijonien uudeksi päävalmentajaksi Lauri Marjamäen (vas). Mukana menossa olivat Matti Nurmisen lisäksi myös Leijonien GM Jere Lehtinen ja puheenjohtaja Kalervo Kummola.

Läheinen yhteistyö puheenjohtaja Tardifin kanssa verestää Nurmisen ranskan kielen taitoja, ja puhuminenkin kuulemma sujuu, kun saa ravistelua pienen ruosteen pois.

Suomen jääkiekkoliitossa Nurminen johti noin 65–70 hengen toimistoa, jos mukaan lasketaan osapäiväiset työntekijät. MM-turnauksien organisaatiot ovat tästä erillään.

Sveitsissä Nurmisen alaisuudessa työskentelee vähän yli 30 hengen kansainvälinen asiantuntijajoukko.

Väkimäärä väheni, mutta budjetti kasvoi Suomen noin 20 miljoonasta eurosta osapuilleen 50 miljoonaan Sveitsin frangiin eli 48 miljoonaan euroon.

”Silloin, kun puhutaan työasioista, olen kansainvälisen liiton palkkalistoilla.”

Nurmisen perheelle muutos on valtava. Vaimo Kati ja teini-ikäiset lapset, 15-vuotias Niilo ja 13-vuotias Moona, matkustavat Zürichiin myöhemmin.

Niilo harrastaa tennistä ja padelia, ja niiden pelaaminen onnistuu mainiosti Sveitsissä samoin kuin Moonan jalkapalloharrastus. Zürichistä löytyy varmasti sopivan tasoisia seuroja.

Nurminen kertoo, ettei vaimonsa kanssa puhunut lapsilleen hakuprosessista sen aikana, kun näinkin mittavaan rekrytointiin liittyy niin paljon epävarmuustekijöitä.

”Alkusokki oli kohtuullinen”, Nurminen kertoo lastensa reaktiosta, mutta tilanne alkaa tasaantua.

Saiko Suomi nyt edustajan kansainväliseen liittoon vai kansainvälinen liitto suomalaisen johtajakseen?

Nurmista hieman huvittaa.

”Leijona-lippis lensi nurkkaan toukokuun lopussa.”

”Silloin, kun puhutaan työasioista, olen kansainvälisen liiton palkkalistoilla.”

Kuka?

Matti Nurminen

  • Syntynyt vuonna 1973 Jyväskylässä, 49-vuotias

  • Kauppatieteen maisteri.

  • Työskenteli Jääkiekkoliitossa 21,5 vuotta, joista toimitusjohtajana 12,5 vuotta.

  • Pelasi JYPin nuorissa jääkiekkoa B-nuoriin asti.

  • Perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi teini-ikäistä lasta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat