Surkuhupaisa video paljastaa Artturi Lehkosen piilevät kyvyt: ”Hämmentävää, että Montreal kauppasi hänet”

Artturi Lehkonen on niin innokas kiekkojen blokkaaja, että haittaa jopa välillä omaa joukkuettaan.

Artturi Lehkonen osoittautui nappihankinnaksi Coloradolle.

7.6. 12:33 | Päivitetty 7.6. 15:40

Colorado Avalanchen suomalaishyökkääjä Artturi Lehkonen on pelaaja, jonka nimi nousee jääkiekkomaailman huulille tasaisesti kerran vuodessa.

Kesäkuussa 2021 Lehkonen ratkaisi silloiselle seuralleen Montreal Canadiensille paikan NHL:n finaaleissa, kun hän upotti Vegas Golden Knightsin jatkoaikamaalillaan.

Seurasi vuoden hiljaisuus.

Kesäkuussa 2022 Lehkonen tuuletti taas jatkoaikamaalia ja NHL:n finaalipaikkaa. Tällä kertaa hän ratkaisi ottelusarjan Avalanchelle.

Lehkonen iski maanantaina jakoerässä Coloradon 6–5-voittomaalin Edmontonia vastaan, ja johdatti joukkueensa NHL:n finaaleihin voitoin 4–0.

Lue lisää: Artturi Lehkonen laukoi Coloradon finaaliin jatkoaika­maalillaan

Suomalaispelaajista vain Lehkonen ja Esa Tikkanen ovat pystyneet ratkomaan urallaan kaksi pudotuspelisarjaa NHL:ssä. Peräkkäisinä vuosina tempussa onnistui viimeksi kanadalainen Gordie Drillon. Siitä ehti kulua 83 vuotta.

Kesäkuun ratkaisumaaleistaan 26-vuotias laitahyökkääjä kirjataan NHL:n historiankirjoihin. Niin hienoja suorituksia kuin ne ovatkin, ne antavat kuitenkin vääristyneen kuvan siitä, millainen pelaaja Artturi Lehkonen oikeasti on.

Jatkoaikaosumien sijaan historian lehdille soisi ikuistettavan erään toisen hetken kevään varrelta.

Coloradon ja Edmontonin ottelusarjan kolmannessa pelissä Lehkonen esitti parasta osaamistaan – jopa hieman liiankin innokkaasti.

Edmonton haki ottelussa tasoitusta ilman maalivahtia, ja Lehkonen heittäytyi kuolemaa halveksuen kahden Tyson Barrien viivalaukauksen eteen.

Kun blokkivimma oli päällä, suomalaista oli enää vaikea pysäyttää. Seuraavaksi hän nimittäin torjui myös oman joukkuekaverinsa Cale Makarin purkuyrityksen.

Coloradon supertähti Nathan MacKinnon sanoi finaalipaikan ratkettua, että maksaisi Lehkosesta kymmenen ensimmäisen kierroksen varausvuoroa, jos olisi NHL-joukkueen GM.

Colorado voi pitää itseään onnekkaana. Ei vain siksi, että MacKinnon ei vastaa joukkueen pelaajakaupoista, vaan myös siksi, että todellinen Lehkosesta maksettu hinta oli maaliskuussa varsin pieni.

Montreal suostui myymään luottohyökkääjänsä vaihtokaupassa Justin Barroniin ja toisen kierroksen varausvuoroon 2024. 20-vuotias Barron on lupaava puolustaja, mutta hänen näyttönsä NHL:ssä ovat vielä antamatta.

The Athleticin jääkiekkotoimittajat Don Luszczyszyn ja Sean Gentille antoivat molemmat pelaajakaupasta Coloradolle arvosanan A.

Luszczyszyn kuvaili Lehkosta tilastonikkarien käyttämällä termillä analytics darling – analyytikon kullanmuru.

Lyhyesti sanottuna: Lehkonen ei mässäile pisteillä, mutta tekee ketjunsa pelistä voittavaa kaikilla muilla keinoilla. Hän pelaa molempiin suuntiin, karvaa, riistää ja pitää kiekkoa tehokkaasti omalla joukkueella.

Lue lisää: Ruotsissakin iloitaan Coloradon finaalipaikasta ja hehkutetaan ”suurta suomalaissankaria”

Montrealin heikossa joukkueessa peli olisi sakkautunut nopeasti ilman Lehkosta. Luszczyszynin mukaan hän oli pilli, joka sekoitti drinkkiä – yksilö, joka vaikutti koko ryhmän toimivuuteen.

”On hämmentävää, että Montreal ylipäätään kauppasi hänet”, Luszczyszyn kirjoitti tuolloin.

”Juuri tuolta huippujoukkueen alaketjujen pelaajan tulisi näyttää vuonna 2022. Inhottava ratkaisu Montrealilta päästää hänet menemään ilman syytä”, Gentille puolestaan latasi.

Toimittajakaksikko ei ollut väärässä. Laadukkaassa Coloradon joukkueessa Lehkonen on jatkanut vakaata suorittamistaan. Kaiken lisäksi suomalainen on löytänyt pudotuspeleissä tehokkuuden, jollaista häneltä ei ole ennen nähty.

Aiempina keväinä Lehkonen iski muutaman ison voittomaalin, muttei juuri muuta. Nyt pisteitä on kasassa jo 11, kun Colorado on pelannut 14 ottelua. Lukemat ovat samat kuin hyökkäyspään virtuooseilla Sebastian Aholla ja Teuvo Teräväisellä tänä keväänä.

Finaaleissa Lehkonen pääsee yrittämään hyvitystä viime vuoden tylylle 4–1-tappiolle, jonka Tampa Bay Lightning aiheutti Montrealille.

Colorado kohtaa finaaleissa joko Tampan tai New York Rangersin, joka johtaa itäisen konferenssin finaalisarjaa kolmen ottelun jälkeen voitoin 2–1.

Lehkosella itsellään on nyt tukenaan viime vuotta vahvempi joukkue ja syytä hymyyn siis olisi – ellei kapteeni MacKinnon olisi kieltänyt hymyilemistä Edmonton-sarjan jälkeen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat