Miljoonaluokan paketti ei kelvannutkaan valtiolle – jääpallossa koettiin valtava pettymys

Lappeenrantaan suunniteltu jääpallohalli ei saanut yllättäen opetus- ja kulttuuriministeriön rakentamisavustusta.

Sakari Myllys sanoo, että ensi kaudeksi jääpallohallia ei saada valmiiksi.

8.6. 9:39 | Päivitetty 8.6. 18:06

Lappeenrantaan suunnitellun jääpallohallin matkaan tuli tiistai-iltana mutkia. Opetus- ja kulttuuriministeriö kertoi hankkeista, joille myönnettiin valtionavustusta eikä jääpallohallille riittänyt euroja valtion kassasta.

Hanketta vetävän Aviasportin toimitusjohtajan Sakari Myllyksen mukaan tietoa päätöksen perusteista ei vielä keskiviikkoaamuna ollut kuulunut.

”Hanketta on puolitoista vuotta tehty. Kun lopputuloksena jäädään kokonaan ilman avustusta, onhan se iso pettymys”, Myllys sanoo.

”Täytyy ruveta kyselemään eri tahoilta, miksi näin. Hakijoita on paljon, ja tiukka kisa näistä rajoitetuista rahoista. Hyvinkin toiveikkaita oltiin, että oltaisiin oltu siinä joukossa.”

Vielä huhtikuussa HS:n vieraillessa Lappeenrannassa ajatuksena oli, että ensi kausi aloitettaisiin marraskuussa hallin suojissa. Se haave voidaan nyt unohtaa.

Myllyksen mukaan Lappeenrannan Veiterän ensi kausi menee ulkona tekojäällä.

Jo avustuspäätöksen venyminen kesäkuulle asti vaikeutti tilannetta. Kun rahaa ei tullut, aikataulu ei enää mahdollista korvaavan rahoituksen järjestymistä ja rakentamista kesän aikana.

”Rahoitukseen jää liian iso aukko. Ei ole tänä kesänä mahdollista toteuttaa”, Myllys sanoo.

Hän pitää todennäköisenä, että valtion tukea haetaan hankkeelle uudestaan. Hanketta aiotaan joka tapauksessa jatkaa.

”On niin selkeä paketti rakennettu ja kaikki valmiudet olisi toteuttaa. Yritetään ja selvitetään mahdollisuuksia ensi vuoteen.”

Kustannuspuolella vaikeuksia hankkeelle tuo myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan. Myös jääpallohallihankkeeseen vaikuttaa osaltaan se, että materiaalien hinnat ovat nousseet.

Kustannussuunnitelmien tekeminen on vaikeutunut. Hallin alkuperäinen kustannusarvio oli neljä miljoonaa euroa. Aviasport Areena haki rakentamisavustusta maksimäärän, 30 prosenttia arvonlisäverottomasta kustannusarviosta.

Hankkeen menestysmahdollisuuksiin uskottiin vahvasti, sillä halli on kohtuuhintainen ja ensimmäinen jääpalloon.

Halli tuleva päävuokralainen olisi Lappeenrannan kaupunki. Se on sitoutunut ostamaan jääaikaa 385 ­000 eurolla vuodessa eli samalla summalla, jonka se on käyttänyt tekojääradan hoitamiseen.

”Materiaalin hinnat heiluvat ja ovat olleet noususuuntaisia. Osassa materiaalia on saatavuusongelmia. Tämä on hyvin epävarmaa aikaa kaikessa rakentamisessa, siinä ollaan samassa veneessä. Viikoittain pitää päivittää, miten saa materiaalia ja mitä maksaisi”, Myllys sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat