Kiinan kiistellyltä olympia­sankarilta yllätysveto, mainostaa Salt Lake Cityn olympiahakua: kritiikki alkoi heti

Salt Lake City hakee vuoden 2030 tai 2034 olympialaisia.

Eileen Gu poseerasi Kiinan lipun kanssa olympialaisissa.

8.6. 15:19

Freestylehiihtäjä Eileen Gun tasapainoilu kahden maan välillä jatkuu uusissa merkeissä.

Kiinaa olympialaisissa edustanut Gu, 18, on nimitetty Salt Lake Cityn talvikisahankkeen lähettilääksi. Nimityksestä kertovat useat mediat, esimerkiksi Times verkkosivuillaan.

Salt Lake City haluaa isännöidä joko vuoden 2030 tai 2034 talvikisoja.

Kiinalaisen äidin ja amerikkalaisen isän perheeseen syntynyt Gu on aiemmin edustanut myös Yhdysvaltoja ja voittanut esimerkiksi maailmancupin kilpailun maan edustajana.

Vuonna 2019 hän päätti vaihtaa edustusoikeutensa Kiinaan. Pekingin olympialaisissa hän voitti kullan big airissa ja halfpipessa sekä pronssin slopestylessa.

Gun päätös vaihtaa kansalaisuutta herätti kritiikkiä, sillä Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä on geopoliittisia jännitteitä.

Gu itse on kommentoinut vaihdosta pidättyväisesti. Esimerkiksi Economistin tehdessä olympiaennakkoa hänestä, kommentteja ei herunut.

Perheen asianajajan mukaan perhe olisi halunnut varmistaa, että Kiinaa ei kritisoida lainkaan jutussa.

Gun hyppäämisestä nyt takaisin Yhdysvaltojen olympiahaun markkinointikasvoksi voi ennakoida syntyvän kovaa kritiikkiä.

Gu itse lähestyi asiaa mahdollisuuksien kautta. Hänestä yhteistyö kertoo globaaleista mahdollisuuksista, joita lajilla ja urheilulla on ihmisten yhdistämisessä.

Hän sanoi kannattavansa Salt Lake Cityn pyrkimyksiä tulla kansainvälisesti suosituksi harjoittelukohteeksi sekä kiitteli kaupungin tavoitetta saada talvikisoihin mukaan 15 uutta maata.

”Mielestäni se on jotain todella kaunista. Olen aina seissyt sen takana.Olen ylpeä saadessani olla osa tätä asiaa”, Gu sanoi.

Kiinassa kritiikki on jo alkanut. Uutiset aiheesta ovat uutistoimisto AFP:n mukaan herättäneet kahdenlaisia reaktioita.

Osa kiinalaisista on tyytyväisiä siihen, että Gu esitellään kiinalaisena urheilijana.

Osa taas on näreissään yhdysvaltalaisten kelkkaan lähtemisestä ja epäilee Gun motiiveja Kiinan edustamiseen jatkossa, kun tilipussi täyttyi olympiavuonna kiitettävästi yhteistyösopimusten ansiosta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat