Huuhkajien puolustusvalmius ja viimeistelyn kliinisyys petti Bukarestissa

Huuhkajien otteluissa on usein nähty, miten perättäiset virheet tai epäonnistuivat johtavat usein takaiskuihin. Romanian voittomaali oli koko joukkueen takaiskumaali, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Jere Uronen kumartui pettyneenä samalla, kun Romanian Andrei Ratiu (oik.) tuuletti voittoa.

13.6. 2:00 | Päivitetty 13.6. 10:59

Huuhkajien joukkue lähti Romanian Bukarestista sunnuntaina pettymyksen kera kohti Zenicaa. Jaloissa painoi kolme ottelua kahdeksan päivän sisällä ja takaraivossa jyskytti tieto siitä, että Bukarestista olisi voinut selvitä tappiotta lauantai-iltana.

Huuhkajien tappioon oli yksinkertaistettuna kaksi selvää syytä. Romania oli löytänyt oikeat aseet Suomen pelityyliä vastaan, ja toisaalta tällä kertaa Suomi ei ollut lainkaan niin kliininen kuin se on parhaimmillaan ollut viime vuosina.

Suomella oli toisella jaksolla kolme hyvää maalipaikkaa, joista kaksi tuli Joel Pohjanpalolle ja yksi Robin Lodille. Vain yksi näistä maalintekoyrityksistä päätyi maalia kohti.

Robin Lod parahti kaaduttuaan ottelun loppupuolella.

Kaiken kaikkiaan Suomen sihti oli pahasti hukassa, kun kaikki laukaukset menivät tasan 16–16, mutta maalia kohti menneet laukaukset Suomi hävisi lukemin 3–5. Se kertoi myös siitä, miten hyvin Romania piti Suomen puolustusmuotonsa ulkopuolella. Tilastoyhtiö Mycoazhin mukaan Suomi hävisi maaliodottama-arvon lukemin 1,25–2,00.

Suomen keskikenttäpelaajan Robin Lodin mukaan ottelu olisi voinut hyvin päättyä myös toisin.

”Jos olisimme tehneet paikoista maalin, kaikki olisivat ajatelleet, että se oli hyvä vierasottelu. Se on aina yksittäisistä tilanteista kiinni, millainen fiilis ottelusta jää. Meillä oli paikat voittaa ottelu, mutta tällä kertaa emme laittaneet palloa maaliin”, Robin Lod sanoi Bukarestin lentokentällä ennen lentoa Zenicaan, jossa Suomi kohtaa tiistaina Bosnia ja Hertsegovinan.

Suomi hävisi ottelun hukattuihin maalipaikkoihin ja heikosti pelattuun avausjaksoon. Suomi hallitsi palloa riittävästi ja sai viimeisellä kolmanneksella pallonhallintasekunteja riittämiin (474 sekuntia). Romanian puolustuksen murtaminen osoittautui vain liian vaikeaksi tehtäväksi tällä kertaa.

Etenkin avausjaksolla Suomi menetti palloa taajaan liian helposti. Tuli harhasyöttöjä ja palloa syötettiin liian ahtaisiin väleihin. Ja menetysten jälkeen Suomen pelaajat eivät pystyneet reagoimaan tarpeeksi nopeasti.

Bukarestissa liian monelle Huuhkajien pelaajille tuli vähän heikompi esitys samaan otteluun, ja useammalla pelaajalla oli selvästi enemmän pallonmenetyksiä kuin voitettuja palloja. Näin kävi esimerkiksi Glen Kamaralle ja Nikolai Alholle.

Huuhkajien otteluissa on usein nähty, miten perättäiset virheet tai epäonnistuivat johtavat usein takaiskuihin. Romanian voittomaalissa epäonnistumisia tuli tavallaan ketjussa ensin Suomen hyökkääjille, sitten keskikenttäpelaajille ja lopulta puolustajille. Se oli koko joukkueen takaiskumaali.

30. minuutilla Robin Lod yritti antaa puolustuslinjan murtavan syötön Teemu Pukille. Pohjanpalo kaivoi vielä pallon takaisin Lodille, mutta sen jälkeen tilanne kääntyi nopeasti. Suomella oli silloin 3–7-alivoimatilanne hyökkäyspään rangaistusalueen rajalla.

”Ehkä vähän paremmalla syötöllä ja Temen paremmalla haltuunotolla siitä olisi voinut syntyä jotain. Siinä pelissä tuli paljon tilanteita, joissa hyökkäsimme, ja Romania odotti riistoaan ja lähtöä vastahyökkäyksiin. He olivat hyviä vastahyökkäyksissä”, Lod sanoi.

Lod menetti kahden vastustajan ahdistamana pallon. Kun Romania käynnisti vastahyökkäyksensä, oli Glen Kamara myöhässä vastaprässiyrityksessään, ja sen jälkeen myös Suomen vasen toppari Richard Jensen, joka oli noussut tukemaan hyökkäystä. Huuhkajien vastaprässi epäonnistui täysin.

Romania pelasi pallon kolmella nopealla syötöllä syvälle hyökkäysalueelleen George Puscasille. Puscas ohitti Robert Ivanovin ja keskitti pallon maalille. Suomella oli maalin edessä 5–1-ylivoimatilanne. Puscasin keskitys olisi ollut paremmalla puolustamisella purettavissa.

Oliko kyse kenties uuden puolustuslinjan ja maalivahdin välisen kommunikaation puutteesta, että Nicusor Bancu pääsi topparien huomaamatta juoksemaan takatolpalle ja puskemaan pallon maaliin? 15 sekuntia Lodin pallonmenetyksen jälkeen Bancu oli puskenut pallon maaliin.

Tilastojen valossa Suomen topparit onnistuivat hyvin takaiskumaalia lukuun ottamatta, sillä esimerkiksi Leo Väisänen ja Ivanov eivät hävinneet yhtään kaksinkamppailua.

Lodin mukaan Romanian johtomaalin jälkeen tuntui siltä, että Romania alkoi vain puolustaa johtoaan.

”Toisella puoliajalla tuntui, että heitä oli vielä enemmän puolustuksessa.”

Ennen tiistai-illan ottelua Huuhkajien yhtenä suurimpana haasteena lienee kasata iskukykyinen joukkue tiistain vierasotteluun. Pukki, Lod, Kamara, Väisänen ja Ivanov ovat olleet kolmessa edellisessä ottelussa avauksessa. Riittääkö heillä kaikilla voimia neljänteen peliin avauskokoonpanossa yhdentoista päivän sisällä?

Teemu Pukki joutui taajaan vastustajien kolhimaksi Bukarestissa.

Zenicassa kaikki on ollut mahdollista. Huuhkajat koki siellä EM-karsinnoissa vuonna 2019 karmaisevan 1–4-tappion ja viime syksynä MM-karsinnoissa se haki upean 3–1-vierasvoiton, vaikka pelasi avausjakson lopusta alkaen vajaamiehisenä ulosajon jälkeen.

”Varmasti tulee kova kamppailu. Ensimmäiset minuutit ovat tärkeitä, ja varsinkin ensimmäinen vartti. Jos siitä alun prässistä selviämme, sen jälkeen helpottaa”, Lod sanoo.

Tasapelillä tai voitolla tiistaina Suomi olisi hyvissä asemissa kamppailussa lohkovoitosta syyskuun kahdessa viimeisessä ottelussa. Kolmen ottelun jälkeen Suomi on lohkokakkosena neljällä pisteellä pisteen perässä Bosniaa.

Bosnia ja Hertsegovina-Suomi Zenicassa tiistaina kello 21.45 Suomen aikaa. Yle TV2 näyttää ottelun. HS.fi raportoi ottelusta osoitteessa HS.fi heti ottelun jälkeen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat