Keihäänheiton olympia­kulta teki Neeraj Choprasta miljonäärin: ”Ennen kun aloin menestyä, eläminen oli vaikeaa ja köyhää”

Intialainen kilpailee tiistaina Turussa ensi kertaa sitten viime vuoden olympiavoiton. Treenitauon aikana Chopra söi intialaisia makeita herkkuja ja lihoi 12 kiloa.

Neeraj Chopra oli mukana Paavo Nurmen kisojen lehdistötilaisuudessa maanantaina Turussa.

13.6. 17:44

Turku

Neeraj Chopran elämä mullistui lähes kertaheitolla viime vuonna olympiakisoissa Tokiossa.

Choprasta tuli ensimmäinen intialainen yleisurheilun olympiavoittaja. Armeijan palveluksessa oleva Chopra sai työnantajaltaan ja muilta tukijoiltaan yhteensä noin miljoonan dollarin eli noin 960 000 euron palkkion.

Se on valtava summa Intiassa.

”Ennen kun aloin menestyä, eläminen oli vaikeaa ja köyhää. Nyt pärjään hyvin, mutta sponsoreillakin on rajansa, jos aikoo keskittyä urheilemiseen”, Chopra sanoo.

Hän teki muun muun muassa rahakkaan kaupallisen mainoksen yhdessä entisen jalkapalloilijan David Beckhamin kanssa.

”Sitä oli hauska tehdä, mutta minulle julkiset esiintymiset ja kuvaukset ottivat koville. Olen huono ja ujo kameran edessä”, 24-vuotias Chopra sanoo.

Tiistaina Chopran heittämistä voi seurata Paavo Nurmen stadionilla Turussa, jossa hän avaa kautensa.

Paavo Nurmen kisojen keihäskilpailu on tasokkain kilpailu tällä kaudella, kun mukana ovat muun muassa Grenadan Anderson Peters, saksalaiset Julian Weber ja Andreas Hofmann, Trinadadin ja Tobagon Keshorn Walcott, Tšekin Jakub Vadlejch sekä Suomen kärki Oliver Helander, Toni Kuusela, Lassi Etelätalo ja äskettäin yli 80 metriä heittänyt Toni Keränen (80,65).

Vuoden 2019 maailmanmestari Peters on heittänyt tällä kaudella jo hirmukaaren 93,07. Myös Vadlejch on rikkonut 90 metriä, 90,88. Weber (89,54) ja Walcott (89,07) ovat päässeet lähelle sitä.

”Kauden alku on ollut uskomattoman hyvä. Selvää on, että kaikki jahtaavat nyt minua”, Peters sanoi tiistaina Paavo Nurmi Gamesien lehdistötilaisuudessa.

Chopra ei ole kilpaillut kertaakaan sitten Tokion olympiafinaaliin, josta hän palasi Intiaan juhlittuna sankarina.

”Elämäni muuttui, kun unelmastani tuli totta. Kaikki muuttui. Intialaiset tuntevat nyt minut. Se ei ole tärkeintä, vaan se, että ihmiset tietävät yleisurheilusta ja keihäänheitosta ja nuoret haluavat harrastaa sitä.”

Tokiossa Chopra heitti toisellaan 87,58, johon muut eivät pystyneet enää vastaamaan. Dramaattisella kisassa suurin voittajasuosikki Saksan Johannes Vetter epäonnistui, kun heittopaikan pinta mureni hänen allaan.

Neeraj Chopra juhli olympiakultaa viime kesänä Tokiossa.

Kultajuhlaa kesti pitkälle syksyyn. Sinä aikana Chopra paino nousi 12 kiloa.

”Söin aivan liikaa olympialaisten jälkeen enkä treenannut. Matkustelin paljon ympäri maata ja joka paikassa tarjottiin intialaisia makeita herkkuja. Ne eivät ole kovin hyväksi terveydelle.”

Harjoittelun hän kertoo aloittaneensa kuukauden päästä olympiavoitosta juoksemalla ensin 400 metrin lenkkejä ja vetoja.

”Olin todella väsynyt ja poikki. Nyt olen saanut painoni taas normaaliksi, 87–88 kiloon, mutta paluu samalle tasolle kuin ennen olympialaisia otti lujille. Painoa saa alas, mutta kestää aikansa saavuttaa sama voimataso, nopeus ja liikkuvuus kuin ennen.”

Suomalaiseen ruokaan Chopra on tottunut Kuortaneella, jossa hän aloitti uuden harjoitusleirin toukokuun lopulla. Chopra treenasi Kuortaneella myös olympiakisojen alla.

Ennen Kuortaneelle tuloaan hän harjoitteli Turkissa ja ennen sitä kolme kuukautta Yhdysvalloissa valmentajansa Klaus Bartonietzin kanssa.

”Viihdyn tosi hyvin Suomessa, ja kesät ovat hienoja. Ruoka sopii hyvin urheilijalle, se ei ole niin öljyistä ja mausteista kuin Intiassa”, Chopra sanoo.

Paavo Nurmi Gamesien jälkeen Chopra heittää tulevan lauantaina gp-kilpailussa Kuortaneella, josta hän jatkaa Timanttiliigan kilpailuun Tukholmaan 30. kesäkuuta.

Vuosi sitten hän heitti Kuortaneen juhannuskisoissa kolmanneksi tuloksella 86,79.

”Suomessa on mukava kilpailla, kun kaikki tietävät keihäänheitosta ja teillä on lajissa pitkä perinne. Vähän toisin kuin meillä Intiassa.”

Heinäkuussa hän tavoittelee maailmanmestaruutta Eugenessa Yhdysvalloissa.

”Päällimmäisenä tavoitteena on päästä kuntoon ja omalle tasolleni.”

Monet pitivät Chopran olympiakultaa yllätyksenä, jota se ei välttämättä ollut.

Hän voitti nuorten maailmanmestaruuden vuonna 2016. Vuonna 2018 hän voitti Aasian kisat silloisella ennätyksellään 88,06. Viime vuoden maaliskuussa hän paransi ennätystään sentillä. Chropra on voittanut myös Aasian mestaruuden vuonna 2017 ja brittiläisen kansainyhteisön mestaruuden 2018.

”Heitän niin kauan kuin voin, kuten Jan Železný. Hän kilpaili vielä nelikymppisenä ja on esikuvani.”

Kolminkertaisella olympiavoittajalla Železnýllä on yhä hallussaan keihään maailmanennätys 98,48.

”Haluan tulla yhtä hyväksi kuin hän. Hänen heittotekniikkansa oli maailman paras.”

Paavo Nurmi Games tiistai-iltana Turussa. TV2 näyttää kisat suorana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat