Jonna Hakkaraisen ilmoittama häirintätapaus ei aiheuta toimenpiteitä – ”Ei tullut yllätyksenä, mutta silti tuntuu pahalta”

Nyrkkeilijä on pettynyt kamppailulajien kurinpitovaliokunnan päätökseen. Nyrkkeilyliiton hallitus kokoontuu vielä käsittelemään päätöstä ”mahdollisimman pian”.

Nyrkkeilijä Jonna Hakkarainen valmistautuu syksyn kilpailukauteen.

13.6. 13:08 | Päivitetty 13.6. 17:17

Nyrkkeilijä Jonna Hakkaraisen häirintäilmoituksen päätös tuli julkiseksi maanantaina. Kamppailulajien kurinpitovaliokunta hylkäsi kurinpitovaatimuksen koskien Tammer-turnauksessa tapahtunutta väitettyä kiusantekoa 20–23. tammikuuta.

Suomen Nyrkkeilyliitto ilmoitti päätöksestä nettisivuillaan.

Loppuja Hakkaraisen ilmoituksessa kertomia tapahtumia, kuten huorittelua ja väkisinpainia kurinpitovaliokunta ei ottanut tutkittavaksi, koska ilmoitusta ei tehty määräajassa.

Hakkarainen teki tammikuussa ilmoituksen ex-valmentajan häntä kohtaan harjoittamasta häirinnästä ja henkisestä väkivallasta.

Hakkaraisen mukaan myös fyysistä koskemattomuutta on loukattu. Ex-valmentaja työskentelee nyrkkeilyn johtotehtävissä.

Kamppailulajien kurinpitovaliokunta teki päätöksen viime viikolla. Hakkarainen sai maanantaina tiedon päätöksestä Suomen Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtajalta Marko Laineelta.

”Ilmoitus oli halkaistu kahteen osaan eli Tammer-turnauksen tapahtumiin ja aikaisempiin tapahtumiin. Ei aiheuta mitään jatkotoimenpiteitä”, Hakkarainen kertoo.

”Ei tullut yllätyksenä, mutta silti tuntuu pahalta.”

Kamppailulajien kurinpitovaliokunta toimii lajiliittojen tekemien sääntöjen pohjalta. Niissä todetaan, että yksityishenkilön tekemä ilmoitus on toimitettava viikon kuluessa rikkomuksesta tai siitä, kun se on tullut ilmi.

Kurinpitovaliokunta voi sääntöjen puitteissa käsitellä tapauksia myös oma-aloitteisesti, jos siihen on erityisen painavat perusteet, kuten esimerkiksi rikostutkinta. Nyt tämän ehdon ei koettu täyttyneen.

Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja Marko Laine kertoo, että asia on otettu vakavasti nyrkkeilyliitossa ja tapaus on aiheuttanut toimenpiteitä.

”Hallitus kokoontuu madollisimman pian käsittelemään päätöstä ja sitä, aiheuttaako se toimenpiteitä. Olemme myös käynnistäneet muita projekteja”, Laine sanoo.

Seitsemän päivän määräaika on herättänyt paljon ihmetystä. Se on hyvin lyhyt aika häirintätapauksissa.

Iltalehti kertoi lauantaina toisesta nyrkkeilyn parissa olleesta häirintätapauksesta. Jutun mukaan kamppailulajien kurinpitovaliokunta ei ottanut tapausta käsittelyyn.

Nyrkkeilyliiton toiminnanjohtaja vahvistaa, että heillä on ollut ainakin yksi tapaus, jossa tehtyä kurinpitoilmoitusta ei ole otettu käsittelyyn.

Laine kertoo, että säännön muuttaminen on nyt ajankohtaista, mutta prosessi vie aikaa.

”Olemme miettineet sääntömuutosta koskien seitsemän päivän määräaikaa. Ensin pitää tehdä ehdotus uusista kurinpitosäännöistä, minkä kaikki kuusi kamppailulajien hallitusta hyväksyy ja esittävät sen sitten liittokokouksilleen.”

Tapauksen käsittely on tuonut esiin urheilun eettisen kurinpidon ongelmakohdat. Hakkarainen teki tammikuussa Suomen urheilun eettiselle keskukselle (Suek) ilmoituksen epäillystä urheilun eettisestä sääntörikkomuksesta.

Vuoden 2022 alkaessa tulivat voimaan Suomen Olympiakomitean hyväksymät vakavia eettisiä rikkomuksia koskevat kurinpitomääräykset. Niiden mukaan Suek tutkii vakavat tapaukset.

Suek kuitenkin siirsi Hakkaraisen tapauksen kamppailulajien kurinpitovaliokunnalle vedoten siihen, että suurin osa ilmoitukseen kirjatuista tapahtumista on ollut viime vuonna.

Puhuttuaan häirinnästä julkisesti Hakkarainen on saanut paljon viestejä urheilijoilta, jotka ovat kertoneet omista häirintäkokemuksista ja niiden kurinpitokäsittelyistä. Se on saanut miettimään koko juttua laajemmin.

”Tämä on ilmiö, eikä mikään yksittäinen tapaus. Ilmeisesti näitä tapauksia ei koskaan saada kunnolla ratkaistua”, Hakkarainen sanoo.

Hakkarainen valmistautuu syksyn EM-kisoihin, mutta hän on saanut viestejä urheilijoilta joiden uran vastaavat kokemukset ovat päättäneet.

”Aikamoisia tunneääripäitä on ollut, olen miettinyt miten Suomessa voi edes olla tällaista? Jollain tavalla pystyisin ehkä käsittämään, että jossain muualla, mutta että täällä?”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat