Huuhkajien parantunut pallon­hallinta on tuonut huolestuttavia ongelmia puolustus­peliin

Suomi pystyy pitämään aiempaa enemmän palloa viimeisellä hyökkäyskolmanneksella, mutta toistaiseksi parantunut pallonhallinta ei ole vielä parantanut tuloksia, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Huuhkajien Teemu Pukki jäi Amir Hadžiahmetovićin alle tiistai-illan ottelussa Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan.

15.6. 19:33

Suomen miesten jalkapallo­maajoukkueen tulos neljästä ensimmäisestä Kansojen liigan ottelusta oli heikko. Neljä pistettä neljästä ottelusta tarkoittaa sitä, että syyskuun kahdessa viimeisessä ottelussa Huuhkajat joutuu taistelemaan B-liigassa pysymisestä lohkovoitosta kamppailemisen sijaan.

Onko Suomen kilpailukyky laskenut jotenkin oleellisesti sitten EM-turnauksen, kun tulokset ovat olleet tällaisia?

EM-karsintojen ja EM-turnauksen välissä Huuhkajat pelasi kahdeksan kilpailullista ottelua, joissa pistekeskiarvo oli 1,75.

EM-turnauksen jälkeen Suomi on pelannut kymmenen kilpailullista ottelua, joista saldo on neljä voittoa, yksi tasapeli ja viisi tappiota. Näissä kymmenessä ottelussa Suomen maaliero oli 12–12, ja viidessä vierasottelussa 7–7. Pistekeskiarvo kymmenessä ottelussa oli 1,3.

EM-turnauksen jälkeen Suomi on hävinnyt vieraissa vastustajille, joille sen tavallaan pitikin hävitä voimasuhteiden mukaan. Ainoa poikkeus on viime syksyn poikkeuksellinen vierasvoitto Bosnia ja Hertsegovinasta.

Huuhkajat ei ole viiden ja puolen vuoden aikana kyennyt voittamaan karsintojen vierasotteluissa kuin yhden itseään lähtökohtaisesti paremmin vastustajan, ja se on mainittu Bosnia ja Hertsegovina.

Päävalmentaja Markku Kanervan kaudella on pelattu vieraissa kaksikymmentä karsintaottelua, Kansojen liigan ottelut mukaan lukien, joiden saldo on 7–2–11. Seitsemään voitettuun vierasottelu­vastustajaan lukeutuvat Kosovo, Viro, Armenia, Liechtenstein, Irlanti, Bulgaria, Kazakstan ja Bosnia. Kuusi ensin mainittua ovat olleet otteluiden aikaan Suomea heikompia joukkueita.

”Bosnia ja Hertsegovinan joukkue on [arvioidulta] arvoltaan tuplasti kalliimpi kuin meidän joukkue. Kyllä sellainen jossain näkyy, ja nyt se näkyi etenkin Miralem Pjanićin ja Edin Džekon pelaamisessa”, Kanerva vastasi kysymykseen vierasotteluiden vaikeudesta.

”Kuitenkin vierasottelut [Kansojen liigassa] olivat ryhdikkäitä esityksiä. Pisteitä pitäisi saada, se on pelin henki.”

Joel Pohjanpalo (kesk.) kamppaili pallosta Bosnia ja Hertsegovinan Miroslav Stevanovićia (toinen oik.) ja 19 Adnan Kovačevićia (oik.) vastaan.

EM-turnaukseen joukkue pääsi menestymällä karsinnoissa vastustajien hyökkäysten tyrehdyttämisessä ja vastahyökkäyksissä. EM-turnauksen jälkeen Kanerva ja valmennusryhmä on pyrkinyt kehittämään peliä monipuolisemmaksi ja enemmän pallonhallintaan perustavaksi.

Benjamin Källman tuuletti tekemäänsä Suomen johtomaalia.

Neljässä Kansojen liigan ottelussa Suomi voitti pallonhallinnan kolmessa ottelussa. Tilastot kertovat, että Suomi pystyy pitämään aiempaa enemmän palloa viimeisellä hyökkäys­kolmanneksella, mutta toistaiseksi parantunut pallonhallinta ei ole vielä parantanut tuloksia. Sen sijaan Huuhkajien peliin on ilmaantunut yllättävän paljon puolustusongelmia.

Kanervan ja Huuhkajien kannalta on jossain määrin huolestuttavaa, että ongelmia on näinkin paljon. Seuraavat EM-karsinnat alkavat ensi vuoden alkupuolella.

Tiistaina Bosnia ja Hertsegovinassa Huuhkajat olisi voinut välttää 2–3-tappion hieman paremmalla viimeistelyllä.

Maalin tehnyt ja Benjamin Källmanin maalin syöttänyt Teemu Pukki olisi voinut viedä Suomen 3–2-johtoon mutta epäonnistui paikassaan. Ja Ilmari Niskanen hukkasi myös loistavan maalipaikan, jonka Pukki järjesti.

Ilmari Niskasen olemuksesta saattoi nähdä pettymyksen hukatun maalipaikan jälkeen.

Tuloksista huolimatta Kansojen liigan vieraspelien esitykset ovat olleet rohkaisevia Teemu Pukin mielestä.

”Jos katsoo peliä, meidän olisi pitänyt saada enemmän kuin nolla pistettä näistä kahdesta ottelusta. On ollut aikoja, jolloin emme ole oikeastaan ansainneet mitään vierasotteluista. Nyt olemme päässeet sillä tasolle, että pystymme haastamaan vieraissa. Se on positiivista”, Pukki sanoi Zenicassa ottelun jälkeen.

Kansojen liigan peleissä oli nähtävissä myös myönteistä kehitystä, kun useampi uusi kasvo pelasi hyviä pelejä. Yksi heistä oli Lucas Lingman, joka pelasi vakuuttavalla tavalla Zenicassa.

Lingman oli antamassa niin sanotut kakkossyötöt kumpaankaan Suomen maaliin. Lingman oli myös Zenicassa ratkaiseva pelaaja Suomen pelinrakentelu­vaiheessa.

Lucas Lingman (13) valmistautui vapaapotkuun toisen puoliajan lopulla.

”Henkilökohtaisesti minulla on ollut vaikea kausi [Allsvenskanin jumbojoukkue] Helsingborgissa. Saan näistä Kansojen liigan peleistä paljon itseluottamusta”, Lingman sanoi.

Lingman huomasi Kansojen liigan vieraspeleissä saman uuden ilmiön kuin Pukki: vastustajat antoivat Suomen hallita palloa.

”Mielestäni se osoittaa kunnioitusta meitä kohtaan, että vastustajat antavat meidän hallita palloa ja vetäytyvät alaspäin. Ei se ihan normaalia ole Suomen jalkapallossa”, Lingman sanoi.

Toistaiseksi Huuhkajilla on ollut vain liikaa vastustajan matalan puolustusmuurin läpäisemisessä. Siinä on Suomen hyökkäyspelin ongelma. Edelleen parhaat maalintekotilanteet tulevat nopeiden tilanteenvaihtojen jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat