Matt Brownin lempinimen takana on kokemus kuolemanvaarallisesta heroiinin yliannostuksesta.

Outojen lempinimien laji

Vapaaottelijan lempinimi kertoo hänen menneisyydestään, persoonastaan ja hurjista elämän­tarinoistaan. Joskus lempinimet syntyvät myös sisäpiirivitseistä.


25.6. 2:00 | Päivitetty 25.6. 11:35

Miltä tuntuisi, jos astuisit vapaaottelukehään ja vastassasi seisoisi 190-senttinen lihaskimppu, joka on valmiina murjomaan sinut maan rakoon?

Olisit todennäköisesti peloissasi.

Kuvittelepa sitten reaktiosi, kun vastustajasi esiteltäisiin yleisölle nimellä Danny Mitchell ”The Cheesecake Assassin", eli juustokakkusalamurhaaja.

Se siitä pelkotilasta.

Vapaaottelumaailma on täynnä mitä kummallisempia lempinimiä ja tarinoita niiden takana. Pysyvä lempinimi voi syntyä raadollisista elämän­kokemuksista, tai Mitchellin tapauksessa kevyestä sisäpiirivitsistä, joka jää elämään.

"Juustokakkusalamurhaaja” pilkkasi painonsa kanssa tuskailevaa vastustajaansa syömällä tämän edessä juustokakkua punnitus­tilaisuudessa. Sen enempää miettimistä nimi ei vaatinut.

”Olen perso makealle ja vihaan totisia lempinimiä”, Mitchell kertoi brittiläisen Split Decision MMA -sivuston haastattelussa.

Danny Mitchellin lempinimi lukeutuu vapaaottelumaailman omituisimpiin. Mitchell kuvattiin otteluvoitonsa jälkeen vuonna 2016.

Tänäkin päivänä vapaaottelu­organisaatio UFC:ssä ottelevan Matt Brownin lempinimen tarina on puolestaan yksi lajin synkimmistä.

The Immortal – kuolematon – ei ole mikä tahansa sanavalinta lempinimeksi, vaan perustuu hyytäviin tosielämän tapahtumiin.

Brown on paljastanut MMA Junkie -sivuston haastattelussa, että nuoruusvuosien huumeiden­käyttö oli tappaa hänet. Heroiinin yliannostus vei Brownin kertaalleen haudan partaalle.

”Minulle on kerrottu, että olin kliinisesti kuollut yli minuutin ajan”, Brown muisteli.

Yhdysvaltalainen selvisi huumeiden ja rikollisuuden maailmasta kuiville, kun hän alkoi panostaa vapaaotteluun.

”Ystäväni ihmettelivät, että olenko kuolematon. Ajattelin että jos selviän tuosta kaikesta, selviän mistä tahansa”, hän sanoi.

Yhdysvaltalainen entinen UFC-ottelija Jeff Monson on Mitchellin ohella toinen esimerkki ottelijasta, joka lempinimi on vaaraton.

Hän ei ollut kehässä minkään sortin tappaja, teloittaja tai muukaan uhkaava hahmo, vaan harmiton lumiukko – The Snowman.

Low Kick MMA -sivuston mukaan Monson sai lempinimen otellessaan ennen UFC-uraansa lukkopainin MM-kisoissa Abu Dhabissa.

Monson oli tuolloin vielä tuntematon kasvo kamppailu­laji­piireissä, joten kun hän eteni turnauksessa häkellyttävästi voitosta voittoon ja aina kultamitaliin asti, hänessä nähtiin varsin koominen yhteys lumipalloon.

”Hän oli valkoinen, vyöryi eteenpäin ja muuttui turnauksen edetessä koko ajan suuremmaksi ja vahvemmaksi”, Monsonista sanottiin.

Jeff Monson vyöryi kehässä kuin lumipallo. Monson kuvattiin ottelussa Dallasissa Texasissa syksyllä 2007.

UFC:ssä otellut Kurt Pellegrino oli lempinimeltään Batman, mutta toisin kuin voisi luulla, nimitys ei syntynyt rakkaudesta supersankaria kohtaan, vaan häpeästä.

MMA Mania -sivustolle antamassaan haastattelussa Pellegrino kertoo, että Batman muistuttaa häntä hänen elämänsä ensimmäisestä painiturnauksen voitosta.

”En ollut pakannut laukkuani edellisenä iltana, kuten isäni käski. Lähdimme turnaukseen aamulla myöhässä, joten vedin kaapista vain jonkin t-paidan ja college­housut mukaani. En ajatellut sen enempää, koska kello oli neljä aamulla”, Pellegrino muistelee.

”Kun pääsimme perille, huomasin, että olin ottanut mukaan Batman-paidan. Sanoin isälleni, etten voi kävellä turnaus­paikalla Batman-paidassa ja college­housuissa. Olin kuitenkin jo seitsemännellä luokalla.”

Isä kertoi pojalleen, että tämä voi mennä ostamaan kaupasta yhden vaatteen, joko paidan tai housut.

”Pidin paidan, käänsin sen nurinpäin ja ostin itselleni shortsit. Se oli ensimmäinen turnaus, jonka koskaan voitin.”

Voitokkaan turnauksen jälkeen Pellegrino saapui ottelutapahtumiin aina sama Batman-paita yllään.

Entinen UFC-ottelija Nick Thompson tunnettiin kehässä ”vuohena”. Nimityksellä ei kuitenkaan ollut mitään tekemistä yleisesti urheilu­maailmassa käytössä olevan nimityksen Greatest Of All Time (GOAT) kanssa.

Bleacher Report -sivuston mukaan Thompsonilla oli erikoinen taipumus tulla tyrmätyksi harjoituksissa, vaikka hän keräsi urallaan pitkän liudan voittoja lajin huippupromootioissa.

Thompsonin harjoituskavereiden mielestä hän oli kuin internetvideoista tuttu ”kaatuileva vuohi”, joka pelästyessään kellahtaa jalat suorana kyljelleen.

Yhdysvaltalaisottelija tuskin oli pahoillaan, jos hänen lempinimensä joskus sekoitettiin yleisempään GOAT-nimikkeeseen.

Nick Thompson tyrmättiin usein harjoituksissa – ja joskus itse otteluissakin. Thompson kuvattiin häviämänsä UFC-ottelun päätteeksi Californiassa vuonna 2006.

Japanilainen Kazushi Sakuraba ansaitsi itselleen lempinimen The Gracie Hunter – Gracien metsästäjä – kun hän otteli kotimaansa suuressa Pride-promootiossa 2000-luvun taitteessa.

Lempinimi oli väistämätön, sillä Sakuraba päihitti reilussa vuodessa peräti neljä ottelijaa samasta suvusta: Royler Gracien, Royce Gracien, Renzo Gracien ja Ryan Gracien.

Royce Gracie sai myöhemmin revanssin Sakurabasta ja voitti hänet. Uransa kuudennen Gracie-ottelun japanilainen otteli Ralek Gracieta vastaan 11 vuotta ensimmäisten kamppailuiden jälkeen.

Sakuraba on kohdannut epävirallisemmissa merkeissä myös Rickson Gracien ja Rolles Gracien. Hän on näin ollen ottanut mittaa yhteensä seitsemästä saman suvun jäsenestä.

Kazushi Sakuraba oli Gracien suvun painajainen.

Ottelijoiden lempinimet ovat usein nokkelia, hauskoja ja osuvia, mutta joskus myös epäonnistuneita ja suorastaan mauttomia.

Yhdysvaltalainen kohuottelija Charles Bennettillä on yksi lajin kyseen­alaisimmista lempinimistä. Erinäisistä rikoksista epäiltynä peräti 14 kertaa pidätetty Bennett tunnetaan nimellä Felony, eli vakava rikos.

Vapaaottelun todellisiin supertähtiin lukeutuva Jon Jones tunnettiin aiemmin urallaan kutsumanimellä Sexual Chocolate, eli seksuaalinen suklaa.

Saatuaan vuonna 2019 tuomion seksuaalisesta ahdistelusta Jones voi olla tyytyväinen, että hänen lempinimensä on sittemmin muuttunut. Nykyään Jones ottelee lisänimellä Bones.

Kaikki vapaaottelijat eivät käytä lempinimeä ollenkaan. Monesti pelkkä oma nimi onkin parempi vaihtoehto kuin väkisin keksitty taiteilijanimi.

Joskus lempinimi tarjoutuu ottelijalle kuitenkin kuin hopeatarjottimella. Tällainen tilanne oli entisellä UFC-ottelijalla Chris Fishgoldilla. Vapaaottelufanien harmiksi brittiottelija ei koskaan hyödyntänyt ilmiselvää sanaleikkiä, joka hänen sukunimestään syntyy.

Kuinka hienolta olisikaan kuulostanut Chris ”Goldfish” Fishgold?

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat