Viimeinen "kuolinisku" vaanii yhdistetyn yllä – Petter Kukkonen epäilee KOK:n motiiveja: ”Uhkakuva on olemassa”

Petter Kukkosen mukaan KOK tavoittelee rahaa eikä tasa-arvoa.

Petter Kukkonen pelkää KOK:n suunnitelmien olevan kuolinisku yhdistetylle.

16.6. 12:25

Yhdistetyn maajoukkueen entinen päävalmentaja Petter Kukkonen ei yllättynyt torstaiaamun uutisesta, jonka mukaan yhdistetty voitaisiin sulkea pois talviolympialaisten ohjelmasta vuonna 2026.

ABC Newsin mukaan Kansainvälinen olympiakomitea päättää lajin tulevaisuudesta 24. kesäkuuta järjestettävässä kokouksessa.

Lue lisää: Yhdistettyä uhkaa sulkeminen olympialaisista – taustalla tasa-arvokysymys

ABC kertoo yhdistetyn mahdollisen poissulkemisen johtuvan tasa-arvon puutteesta. Laji on olympialaisten ainoa, jossa naiset eivät ole mukana. Kukkonen ei kuitenkaan usko tämän olevan oikea syy KOK:n rajuille suunnitelmille.

”Tasa-arvo on vain sellainen kiva asia, josta kerrotaan mediaan, mutta monesti taustalla on kasvupaineita”, Kukkonen sanoo.

”Joitain muita lajeja halutaan sisään, jotka ovat seuratumpia tai tuovat enemmän rahaa Kansainväliselle olympiakomitealle.”

Yhdistetty on ollut mukana olympialaisissa vuodesta 1924 lähtien. Suomi on kahminut lajista takavuosina roppakaupalla arvokisamitaleita.

Kukkonen odotti KOK:n harkitsevan yhdistetystä luopumista vasta vuodeksi 2030, mutta hän ei voi syyttää heitä nopeammasta reagoinnista.

”On kaikille selvää, että yhdistetty on pieni laji moneen muuhun verrattuna. KOK:n näkökulmasta yhdistetty ei ole ykköslajeja, jotka määrittelevät heidän suuntaansa.”

Kukkonen on kuullut laji-ihmisiltä huolestuneita kommentteja, kun asiasta on liikkunut huhuja.

”Tietenkin se on herättänyt paljon huolta, jos näin kävisi. Se voi olla kuolinisku koko lajille.”

”Kiinnostavuusarvo tippuu ja miten käy sitten esimerkiksi rahoituksen? Miten Suomen olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö suhtautuu sitten yhdistettyyn?”

Huippu-urheiluyksikkö jakaa yhdistetyn maajoukkueelle tukea 265 000 euroa ensi kaudelle. Se on melkein puolet yhdistetyn joukkueen koko budjetista.

”Jos yhdistetty ei olisikaan olympialaji ja tämä tuki jäisi pois, niin se tarkoittaisi, että toiminta olisi hyvin pienimuotoista tai se pitäisi lopettaa”, Kukkonen pelkää.

”Ja jos tv ei kiinnostu lajista enää, silloin urheilulajien evoluutio on ajanut yhdistetyn yli. Sellainen uhkakuva on olemassa, kun mennään muutama vuosi eteenpäin.”

Naiset eivät ole mukana olympialaisten yhdistetyssä, koska kisan kansainvälinen taso olisi hyvin matala muihin lajeihin verrattuna.

Naisten kilpailuja on alettu järjestää viime vuosina enemmän, mutta aikaa lajin kehittymiseen ei ole välttämättä enää riittävästi, jotta olympiapaikka pelastuisi.

”Yhdistetty tarvitsee vielä pikkuisen aikaa siihen, että naisten taso nousee riittävän kovaksi. Sama nähtiin naisten mäkihypyssä. Kesti oman aikansa, että syntyi riittävän kova kansainvälinen kilpailu”, Kukkonen sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat