Purjehtija Tapio Lehtiselle jäi viime kerrasta ”barnakkeli hampaankoloon” – nyt veneen pohja maalataan kunnon myrkkymaalilla

Tapio Lehtisen lähivuosien suunnitelmiin kuuluu purjehtia kahdesti maailmanympäri.

Tapio Lehtisen edellinen maailmanympäripurjehdus kesti 322 päivää.

20.6. 2:00 | Päivitetty 20.6. 8:27

Yksinpurjehduksestaan tunnettu Tapio Lehtinen purjehtii jälleen maailman ympäri, tällä kertaa sekä yksin että yhdessä.

Lehtinen, 64, lähtee syksyllä Golden Globe Race -yksinpurjehduskilpailuun, johon hän osallistui myös muutamaa vuotta aikaisemmin, 2018–2019.

Vain muutama kuukausi sen jälkeen vuorossa on syksyllä 2023 alkava Whitbread Round the World -kisan 50-vuotisjuhlakilpailu Ocean Globe Race. Siinä Lehtinen purjehtii maailman ympäri yhdessä 12 miehistön jäsenen kanssa.

”Emme ole miehistö vaan tiimi, sillä mukana on kolme naista”, Lehtinen korjaa.

Syy sille, miksi hän haluaa lähteä uudestaan maailmanympäripurjehdukselle, on yksinkertainen.

”Tykkään purjehtia.”

Lisäksi edelliseltä yksinpurjehdukselta jäi Lehtisen sanoin ”barnakkeli hampaankoloon”.

Hän sijoittui silloin kilpailussa viidenneksi ja oli viimeinen maaliin päässyt purjehtija. Sijoitus olisi kuitenkin voinut olla parempi, jos Lehtisen veneen pohja ei olisi tarttunut täyteen barnakkeleja, äyriäisiin kuuluvia siimajalkaisia.

Ne hidastivat matkantekoa ja esimerkiksi pakottivat Lehtisen purjehtimaan Uuden-Seelannin vesillä takaisinpäin.

Tällä kertaa hän aikoo välttyä samalta ongelmalta.

”Veneen pohja maalataan ennen kilpailua riittävän voimakkaalla myrkkymaalilla.”

Edellisellä kerralla Lehtinen purjehti maailman ympäri 322 päivässä ja oli maalissa äitinsä syntymäpäivänä 19. toukokuuta.

Nyt hän tietää tarkkaan, milloin hän haluaa ylittää maaliviivan. Vuonna 2018 kilpailu alkoi 1. heinäkuuta, kun taas tänä vuonna lähtö on kaksi kuukautta ja kolme päivää myöhemmin, 4. syyskuuta.

”Tavoitteenani on purjehtia vähintään kaksi kuukautta ja kolme päivää nopeammin, jotta ehtisin rantaan ennen kuin äitini täyttää 90 vuotta.”

Tapio Lehtisen Asteria-veneen pohja oli barnakkelien peitossa, kun se nostettiin ylös maailmanympäripurjehduksen jälkeen.

Golden Globessa purjehditaan maailman ympäri samanlaisilla varusteilla ja teknologialla, joka oli käytössä kilpailun ensimmäisellä voittajalla Robin Knox-Johnstonilla vuosina 1968–1969.

Purjehtijat eivät saa käyttää esimerkiksi moderneja navigointivälineitä. Lisäksi kilpailu purjehditaan ilman pysähdyksiä tai varuste- ja ruokatäydennyksiä.

Myös vuoden 2023 Ocean Globe Race käydään retropurjehduksena, jossa noudatetaan 50 vuotta vanhoja sääntöjä. Se purjehditaan neljänä etappina, joiden välissä on muutaman viikon tauot.

Retropurjehdukset ovat moderneihin kilpailuihin verrattuina edullisia. Lehtisen mukaan budjetti on noin viisi prosenttia modernien veneiden vastaavista kilpailuista.

Silti ne tulevat kalliiksi.

Vaikeinta valmistautumisessa onkin ollut rahoituksen ja yhteistyökumppaneiden hankkiminen. Nyt Lehtisellä on kuitenkin kasassa joukko suomalaisia yrityksiä, jotka täyttävät hänen kriteerinsä.

”Haluan mukaan yrityksiä, jotka ovat omalla toiminnallaan osa hiilineutraaliin kiertotalouteen siirtymistä.”

Lehtinen purjehti pidemmän matkan yksin ensimmäistä kertaa ennen edellistä Golden Globea, kun hän toi Asteria-nimisen kisaveneensä Italiasta Suomeen.

Hän nauttii yksin purjehtimisesta mutta myöntää odottavansa Ocean Globea nimenomaan siksi, että hän saa lähteä sinne loistavan porukan kanssa.

”Kun haaveilen loppuelämäni purjehduksista, näen itseni vesillä mieluummin mukavien ihmisten kanssa kuin yksin.”

Silti hän odottaa syksyllä alkavaa yksinpurjehdustaan innolla.

”Näissä kisoissa vaikeinta on irrottaa köydet laiturista ja lähteä liikkeelle. Sen jälkeen kaikki muuttuu paljon yksinkertaisemmaksi.”

Lue lisää: Barnakkelimies Tapio Lehtinen valitsi mukaansa maailmanympärimatkalle 12 tavallista tyyppiä: ”Tapio sanoi, ettei hän lähde rikkaiden lapsien bussikuskiksi”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat