Minna Kauppi oli Venlojen viestin kärki­kamppailussa ”ärsyttävä vanha jäärä”

IFK Göteborg nousi vihdoin Venlojen viestin voittoon. Suomalaisten seurojen kuiva kausi venyi 12 vuodeksi.

Minna Kauppi juoksi kakkososuuden ja nosti joukkueensa kolmanneksi. Osuusajoissa hän oli neljäs.

18.6. 17:16 | Päivitetty 18.6. 18:28

Mynämäki

Suomen menestynein suunnistaja Minna Kauppi lopetti huippu-uransa jo seitsemän vuotta sitten, mutta edelleen hän sinnittelee ja viihtyy Venlojen viestin kärkikamppailuissa.

Kolme vuotta sitten Kangasalla Kauppi päihitti ankkuriosuudella monta silloista maajoukkuenaista ja oli osuusajoissa neljänneksi nopein. Tuolloin hän nosti seuransa Lahden Suunnistajat -37:n 18. sijalta kymmenenneksi ja sanoi suunnistaneensa ”vanhoilla pohjilla”.

Viime vuoden Jukolassa Rovaniemellä tahti oli vain hieman maltillisempi, kun Kauppi ankkuroi LS-37:n 13. sijalta yhdeksänneksi ja oli osuusajoissa 12:s.

Mynämäen Jukolassa lauantaina Kauppi juoksi kakkososuuden ja nosti joukkueensa kolmanneksi. Osuusajoissa hän oli neljäs.

”No joo, nyt ne pohjat ovat vain vanhemmat”, 39-vuotias Kauppi vastasi kysymykseen, vieläkö hän vetää vanhoilla pohjilla.

Samaan hengenvetoon hän myönsi realiteetit.

”Pakko sanoa, että nuoret tytöt menivät tänään kovempaa. Minä vain yritin suunnistaa. Olin kyllä huono päivä fyysisesti, ja puolimatkassa pistikin. Tiesin, että kun vain jaksan katsoa karttaa, niin kyllä ne siellä säheltää, ja kyllä ne sähelsinkin.”

Kauppi fiilisteli sitä, että pääsi välillä kaventamaan etumatkaa.

”Esimeriksi Göteborgin tytöllä ja minulla oli ihan eri vauhdit, ja niin pitää ollakin. Ne, jotka treenaa, vetää täysillä. Minä pääsin onneksi välillä kuittaamaan, että jess, se teki kymmenen sekunnin virheen. Se ärsyttävä vanha jäärä tuli sieltä kuittaamaan”, Kauppi ironisoi.

Vanhoja pohjiaan Kauppi oli terästänyt viiden viikon valmistautumisella.

”Tiomila oli ensimmäinen suunnistukseni. Sen jälkeen olen yrittänyt harjoitella myös tehoja. Viime vuonna olin paremmassa kunnossa, se on pakko myöntää. Mutta yllättävän hyvin olen päässyt kuntoon näilläkin.”

Kauppi aikoo osallistua pitkästä aikaa Kainuun rastiviikolle.

”Yleensähän tämä kausi ja satsaus ovat loppuneet tähän Venloihin, mutta katsotaan syksyllä muutama kilpailu. Jukola on aina se h-hetki, ja sen jälkeen kaikki on nautiskelua. Tämähän ei ollut nautiskelua, koska meillä oli niin hyvä joukkue. Oli vedettävä kieli vyön alla. Oikeasti ajattelin, että pyrin karkuun, mutta ei näillä jaloilla pystynyt.”

Lopulta LS-37 sijoittui toiseksi parhaana suomalaisjoukkueena kuudenneksi.

Ruotsalainen IFK Göteborg juhli ensimmäisen kerrran Venlojen viestin voittoa. Vasemmalla ankkuri Sara Hagström.

Ruotsalainen IFK Göteborg voitti ylivoimaisesti 44. Venlojen viestin.

Göteborgin ankkuri, viestin maailmanmestari Sara Hagström pääsi osuudelleen yli kolmen minuutin marginaalilla ja kasvatti eron yli neljäksi minuutiksi.

Kahdessa edellisessä Venlojen viestissä Göteborg sijoittui toiseksi. Nyt tuli ensimmäinen voitto, vaikka jalkeilla ei ollut edes seuran paras kokoonpano.

Suomalaisen joukkueen edellisestä Venla-voitosta tuli nyt kuluneeksi 12 vuotta. Vuonna 2010 voiton vei Tampereen Pyrintö, mutta sen jälkeen voittoa ei ole herunut.

Tällä kertaa parhaaksi suomalaiseksi joukkueeksi nousi joensuulainen Kalevan Rasti, jonka maajoukkuekonkari Marika Teini ankkuroi neljänneksi.

Marika Teini (keskellä) ankkuroi Kalevan Rastin neljänneksi. Joukkueen muut suunnistajat olivat Miia Niittynen (vas.), Siiri Silvennoinen ja Silja Kauppinen.

Teini hävisi kolmannen sijan ruotsalaiseura OK Kåren ankkkurille Lisa Risbylle tehtyään virheen viimeistä edellisellä rastilla.

”Päivä oli sellainen, että tuli alkuun vähän koukattua ja loppuun vähän koukattua. Harmittaa, että siihen tokavikalle tuli virhe. Olisi ollut päästä kunnolla otattamaan siitä kolmannesta sijasta. Katsoin siinä toiseksi viimeisellä rastilla käyrät ja sen mäen huipun väärin. Se oli vähän minun klassikkoni. Sellainen huolimattomuusvirhe”, Teini sanoi.

Mynämäki:

44. Venlojen viesti (7,5+8,0+6,1+9,0 km): 1) IFK Göteborg Ruotsi (Victoria Hästad Björstad, Sanna Fasth, Elin Månsson, Sara Hagström) 3.05.48, 2) IFK Lidingö SOK Ruotsi (Alice Hugosson, Emma Bjessmo, Adela Finstrlova, Veronika Kalinina) jäljessä 4.23 minuuttia, 3) OK Kåre Ruotsi (Vilma Von Krusenstierna, Martina Ruch, Kajsa Risby, Lisa Risby) –5.49, 4) Kalevan Rasti (Silja Kauppinen, Siiri Silvennoinen, Miia Niittynen, Marika Teini) –6.17, 5) Nydalens SK Norja –9,02, 6) Lahden Suunnistajat -37 (Karoliina Ukskoski, Minna Kauppi, Anna Närhi, Elisa Mattila) –9,06, 7) Tampereen Pyrintö (Anni Haanpää, Saila Kinni, Lotta Eerola, Venla Harju) –10.14, 8) SK Pohjantähti (Sari Anttonen, Martina Joensuu, Kirsi Nurmi, Anna Haataja) –10.20, 9) Paimion Rasti (Ina Westerlund, Eveliina Hirvonen, Aleksandra Hornik, Milja Väätäjä) –10,59, 10) Helsingin Suunnistajat (Niina Hulkkonen, Johanna Hulkkonen, Emilia Tala, Evely Kaasiku) –12.02.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat