Suomen huippu­joukkueet hylättiin Jukolan viestissä, ruotsalainen Stora Tuna voitti jälleen

Suomen huippujoukkueet Helsingin Suunnistajat ja Tampereen Pyrintö leimasivat väärällä rastilla, joten molemmat hylättiin. ”Kyllä siinä kartta ja kompassi saivat kyytiä ja paita lähti.”

Jukolan viestiin lähti Mynämäessä lauantai-iltana lähes 1 600 joukkuetta.

19.6. 6:56 | Päivitetty 19.6. 14:28

Mynämäki

Varhain sunnuntaiaamuna päättyneestä Jukolan viestistä tuli karmaiseva pettymys Suomen huippujoukkueille Helsingin Suunnistajille ja Tampereen Pyrinnölle.

Viime vuoden Jukolan kolmonen ja nelonen hylättiin. Syy oli molemmilla sama: leimaaminen väärällä rastilla.

Helsingin Suunnistajien (HS) kilpailu kosahti Mynämäessä neljännellä osuudella, kun Miika Suominen harhautui kovavauhtisessa letkassa väärälle rastille eikä huomannut erhettään. Kyseessä oli hajontarasti, joka sijaitsi hyvin lähellä sitä rastia, jolla Suomisen olisi pitänyt leimata.

”Pettymys on ihan valtava. Ei tullut etukäteen mieleen, että tässä voisi näin käydä”, HS:n joukkueen vastuuvalmentaja ja valitsija Henrik Tala sanoi.

Miten tämän tason suunnistajalle voi tapahtua tuollainen moka?

”Se on hyvä kysymys. En usko, että Miikalla on ollut koskaan aikaisemmin tuollaista. Luulen, että kyse oli aika paljon siitä fyysisestä rasituksesta, joka oli päällä. Siinä oli kovavauhtinen letka, ja Miikalla vähän raskas jalka tänä yönä. Hän oli yrittänyt tosi kovaa pysyä letkan mukana, ja sitten tuli tuollainen huolimattomuusvirhe.”

Suomisen leimaaminen väärällä rastilla havaittiin sähköisen leimauskortin tarkastuksessa heti vaihdon jälkeen. Tämän takia seuraavan osuuden suunnistaja Tuomas Heikkilä ehti lähteä matkaan.

”Kilpailun valvoja tuli sanomaan, että meidät on hylätty. Miika tuli siihen samaan tilanteeseen. Meidän viesti katkesi vasta sitten, kun Tuomas oli juossut viidennen osuuden. Hänelle oli keltainen paperi karttatelineessä kuudennen osuuden kartan paikalla”, Tala kertoi.

Kolmen osuuden jälkeen HS oli viestissä sijalla 13. Siinä vaiheessa sen takana oli muun muassa lopulta kolmanneksi noussut norjalainen NTNUI, joten mahdollisuudet hyvään sijoitukseen olivat tallella.

”Vaikka yösuorittaminen oli vähän nihkeää, olisimme taistelleet loppuun asti aika hyvistä sijoista”, Tala arvioi.

Tampereen Pyrinnön leimausvirhe tapahtui kuudennella osuudella, jolla suunnisti sveitsiläinen Pascal Buchs.

Ankkuri Elias Kuukka ehti lähteä matkaan ja oli mukana gps-seurannassa ja tv-kuvissakin, vaikka oli virallisesti jo ulkona kilpailusta. Maaliin hän ei sentään juossut.

Joukkueen johtaja Kari Jussila kertoi olleensa kisajärjestäjien edustajan kanssa pysäyttämässä Kuukan noin 800 metriä ennen maalia.

”Elias pysähtyi aika nopeasti ja uskoi heti asian. Kyllä siinä kartta, kompassi ja emit-kortti saivat kyytiä, ja paita lähti. Vähän aikaa hän tasoitteli. Käsiteltiin se asia siellä maastossa ja tultiin pois”, Jussila kuvasi.

Jussilan mukaan Buchsin virheellinen leimaaminen tapahtui rastilla, joka oli vain noin 30 metrin päässä oikeasta rastista.

”Harmillinen tilanne tietysti. Onneksi ei ole tullut tavaksi, vaan tämä oli ensimmäinen laatuaan tälle joukkueelle. Riskihän on aina olemassa. On inhimillistä, että tällaisia virheitä tulee. Joku käsittämätön ajatusvirhe siinä tuli”, Jussila sanoi.

Myös Pyrinnön kakkosjoukkue hylättiin samasta syystä, ja väärällä rastilla leimasi niin ikään sveitsiläinen Fabian Aebersold.

Kilpailun teknisen asiantuntijan Jaakko Lajusen mukaan hylätyn joukkueen väliosuuden juoksijan pysäyttäminen on käytännössä hankalaa.

”Kun siellä on hajonnat, saatetaan missata hänet. Emme voi olla varmoja, millä rastilla hän käy”, Lajunen perusteli.

Lajunen kertoi, että hylkäämisen jälkeen joukkueen jäljellä olevien osuuksien suunnistajat voivat halutessaan kiertää peräkkäin ratansa, mutta vasta puolen tunnin kuluttua siitä, kun joukkueen suoritus on päättynyt hylkäämiseen.

Helsingin Suunnistajien joukkueesta kuudennen osuuden suunnistaja Topi Syrjäläinen käytti tämän mahdollisuuden hyväkseen harjoitusmielessä, mutta ankkuri Olli Ojanaho ei lähtenyt maastoon.

Lajusen mielestä leimaaminen väärällä rastilla johtuu kilpailun aiheuttamasta paineesta.

”Kun mennään useamman hengen porukassa äärettömän lujaa vauhtia, ja fyysinen rasitus on kovaa, yläpää sakkaa”, Lajunen sanoi.

Ratamestari Heikki Anderssonin mukaan joukkueille tiedotettiin monta kertaa, että rasteja voi olla varsin lähellä toisiaan. Hajontarastien minimietäisyys on sääntöjen mukaan 30 metriä.

”Mittasimme yhdessä paikassa kahden rastin väliksi 35 metriä, mutta nekin olivat selkeästi erilaisissa maastonkohdissa ja vielä mäen eri puolilla. Lähekkäin olevilla rasteilla koodit valittiin huolellisesti, että ne eivät olleet lähellä toisiaan kuten 36 ja 136 niin, että ne voisi sekoittaa”, Andersson sanoi.

Stora Tunan ankkurina voittoa tuuletti tällä kertaa Svenskin neljästä veljeksestä Viktor.

Jukolan viestin voitti kolmannen kerran peräkkäin ruotsalainen Stora Tuna, jonka joukkueeseen kuuluu neljä Svenskin veljestä.

Ankkurina juoksi tällä kertaa Viktor Svensk. Kahdessa edellisessä voitossa ankkuroinnin hoiti vanhempi veli Emil Svensk, Ruotsin maajoukkuemies. Nyt hän oli kuudennella osuudella.

Borlängeläinen Stora Tuna oli viestissä enimmillään vain minuutin päässä kärjestä, toisen osuuden jälkeen. Lopullisesti se siirtyi johtoon viidennellä osuudella.

Kolmeen peräkkäiseen voittoon olivat aiemmin Jukolan viestissä pystyneet Tampereen Pyrintö (1961–1963) ja Kalevan Rasti (2012–2014).

OK Ravinen täydensi ruotsalaisten kaksoisvoiton. Kolmanneksi sijoittui norjalainen NTNUI.

Parhaaksi suomalaisseuraksi viidennelle sijalle nousi joensuulainen Kalevan Rasti, jonka paras mies, maajoukkuesuunnistaja Miika Kirmula joutui nilkkavaivan takia jäämään sivuun viime tingassa lauantai-iltana.

Mynämäki:

Jukolan viesti, lopputulokset: 1) Stora Tuna OK Ruotsi (Jesper Svensk, Olle Kalered, Joakim Svensk, Anton Sjökvist, Henrik Johannesson, Emil Svensk, Viktor Svensk) 7.56.48, 2) OK Ravinen Ruotsi (Quentin Rauturier, Erik Herne, Emil Granqvist, Edvin Forsberg, Hannes Mogensen, Axel Granqvist, Gustav Bergman) 7.59.33, 3) NTNUI Norja (Ulrik Astrup Arnesen, Olai Stensland Lillevold, Isak Jonsson, Hans Petter Mathisen, Jörgen Baklid, Eirik Langedal Breivik, Elias Jonsson) 7.59.46, 4) OK Linne Ruotsi 7.59.50, 5) Kalevan Rasti 8.05.40, 6) Koovee 8.07.01, 7) IFK Göteborg Ruotsi 8.07.03, 8) Turun Metsänkävijät 8.13.05, 9) Halden SK Norja 8.15.54, 10) Södertälje Ruotsi 8.17.41.

Oikaisu 19.6. kello 7.30: Helsingin Suunnistajien Miika Suomisen leimaaminen väärällä rastilla havaittiin sähköisen leimauskortin tarkastuksessa osuuden jälkeen, ei osuuden aikana, kuten jutussa aluksi virheellisesti kerrottiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat