Kosovare Asllani muistelee ruotsalais­lehdelle, kuinka epä­tasa-arvo korostui Zlatan Ibrahimovićin kanssa tehtyjen PSG-kuvausten jälkeen

Ruotsin naisten maajoukkuetähti kokee, että naisten jalkapallossa riittää yhä kehitettävää.

Hollannin Dominique Bloodworth törmäsi Ruotsin Kosovare Asllaniin naisten MM-kisoissa heinäkuussa 2019.

19.6. 16:49 | Päivitetty 19.6. 18:17

Ruotsin naisten maajoukkueen supertähti Kosovare Asllani muistelee Femina-lehden pitkässä haastattelussa aikaansa Paris Saint-Germain FC:ssä. Asllani oli PSG:ssä samaan aikaan, kun Zlatan Ibrahimović pelasi miesten joukkueessa.

Asllani kertoo lehdessä yhteiskuvauksista, jotka kahdesta ruotsalaispelaajasta järjestettiin vuonna 2012. Tapaus alleviivasi naisten ja miesten jalkapallon eriarvoisuutta.

Kun seuran järjestämä kuvaustilaisuus oli ohi, palasivat Asllani ja Ibrahimović omiin todellisuuksiinsa: toinen Pariisin luksukseen, toinen ”slummialueen”, kuten Asllani sanoo, huoneistohotelliin.

”Meidät kuvattiin yhdessä, oli paljon tohinaa. Yhden tunnin ajan. Sen jälkeen minut ajettiin huoneistohotelliin Pariisin slummeihin", Asllani sanoo.

PSG:n naisten joukkue perustettiin vuonna 1971, vain vuosi miesten joukkueen jälkeen. Edelleen vuonna 2012 erot olivat kuitenkin silmiinpistäviä.

"En saanut tietoa siitä, mistä voisin ostaa ruokaa tai miten päästä harjoituskeskukseen”, Asllani sanoo ruotsalaislehdelle.

”Todellisuus valkeni ja muistutti, että kolikolla on kaksi puolta. Toinen kiiltävä ja toinen täysin likainen. Tämä osa naisten jalkapalloa vaatii edelleen kehitystä.”

Aiheesta puhumisen Asllani kokee kaksijakoisesti. On todella tärkeää nostaa tasa-arvoasioita esiin, mutta toisaalta sekin on osa ongelmaa.

"Olemme vähän kuin poliitikkoja, joiden odotetaan tuntevan kaikki suuret kysymykset sukupuolten tasa-arvosta, ihmisoikeuksista, kaikesta, mikä ei liity jalkapalloon. Emme koskaan istu haastattelussa ja puhu vain taktiikoista niin kuin miesten pelaajat tekevät.”

”Haluamme myös viedä maailmaa eteenpäin, ja olemme enemmän kuin iloisia voidessamme puolustaa sukupuolten tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Se on minulle todella tärkeää.”

Asllani juhli olympiahopeaa vuonna 2016 Rio de Janeiron kesäolympialaisissa. Manchester Cityssa Asllani on voittanut sekä liigan että cupin mestaruuden. Nykyään 32-vuotias hyökkääjä pelaa Real Madridissa.

Asllani nähdään myös heinäkuun EM-kisoissa.

Oikaisu 19. kesäkuuta kello 18.17: Korjattu Asllanin etunimeksi Kosovare.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat