Susijengin donkkikisassa löytyi yllätysvoittaja – 20 vuoden ikäero ei painanut: ”Pystyy vielä tässä iässä tekemään”

Shawn Huff näytti 18-vuotiaalle Miro Littlelle, miten palloa lyödään koriin.

Miro Little jäi kakkoseksi donkkikisassa Shawn Huffia vastaan.

28.6. 17:17

Suomen koripallomaajoukkue metsästää paikkaa vuoden 2023 MM-kisoihin pelaamalla kesä-heinäkuun vaihteessa kaksi tärkeää karsintaottelua. Torstaina vastaan asettuu Espoossa Ruotsi, ja sunnuntaina vieraskentällä Kroatia.

Karsintalohkon tilanne on kimurantti. Susijengi johtaa lohkoa, mutta Slovenia, Ruotsi ja Kroatia väijyvät takana kahden pisteen sisällä.

MM-kisojen karsintasysteemi on varsin omalaatuinen. Lohkoista ei putoa kuin yksi joukkue, ja kolme muuta joukkuetta etenevät jatkokarsintaan.

24 joukkueen jatkokarsinnassa alkulohkon pisteet lasketaan yhä mukaan. Yhteensä karsintapelejä pelataan kuudessa eri ikkunassa yli vuoden ajan.

Järjestelmä on saanut Susijengin 24-vuotiaan Edon Maxhunin pään pyörälle.

MM-karsintajärjestelmä hämmentää Edon Maxhunia.

”Puhuimme siitä juuri eilen nuorempien poikien kanssa ruokapöydässä. Yritin selittää sitä, mutta siinä on vähän sellaisia aukkoja, etten itsekään tiedä, miten se menee. Mutta valmentajat onneksi tietävät, ja heidän avullaan mennään”, Maxhuni sanoi tiistain harjoitusten jälkeen.

”Siinä tulee paljon pelejä, mikä on hyvä juttu. Pääsee kokeilemaan paljon eri maita vastaan. Ottelut tulevat kyllä tiiviiseen tahtiin, mutta kun tulee maajoukkueeseen, sillä ei ole oikeastaan mitään väliä.”

Suomen ja Ruotsin torstain kamppailu Espoon Metro-areenassa on loppuunmyyty. Susijengillä on ottelussa kalavelkoja maksettavana. Ruotsi kyykytti pikkuveljeään marraskuun karsinta-avauksessa 72–62.

”Harmitti pelata huono peli Ruotsissa. Kaikilla on pieni ärsyynnys siitä, että hävisimme heille. Tällä kertaa tulemme kovempaa ja voitamme”, Maxhuni lupasi.

Susijengiä vahvistaa kesän MM-karsinnoissa ja syksyn EM-kisoissa NBA-tähti Lauri Markkanen.

Cleveland Cavaliersin 213-senttinen laitahyökkääjä erottui harjoituksissa tyylikkäillä koripallotossuillaan ja rajulla ponnistusvoimallaan. Pelin tuoksinassa Markkanen hyppäsi donkkaamaan Petteri Koposen tarjoileman kaaripallon suoraan ilmasta koriin.

Lauri Markkanen pelasi näyttävissä koripallotossuissa.

Kiitos hurjasta pompusta menee Markkasen kyykkyharjoituksille, joista hän kertoi HS:lle viikko sitten. Susijengin kokenut kapteeni Shawn Huff paljasti, että joukkue oli ennen peliharjoituksia jälleen kyykkytelineen äärellä.

”Vedin itse korkeaa kyykkyä, enkä mennyt niin matalalle. Luulen, että olen aika lähellä Lauria kuitenkin. Jos jotain voi vanhemmaksi tullessa tehdä, niin voimaa voi aina lisätä”, Huff sanoi.

”Kroppa tuntuu niin hyvältä, kuin 38-vuotiaan kroppa voi tuntua. Olen tehnyt aina duunia sen eteen. Ikää tulee ja aikaa ei voita kukaan, mutta aina voi löytää uusia harjoitteita.”

Lue lisää: Lauri Markkanen liikuttaa kuntosalilla isoja rautoja, mutta yksi liike on jäänyt muista: ”Ei mene edes satasella enää”

Joukkueen nuorempaan kaartiin kuuluvat Miro Little, 18, ja Topias Palmi, 27, kilvoittelivat maanantaina keskenään päivän komeimmasta donkista.

Voittajaa ei koskaan julkistettu, mutta Huff ryhtyi tiistaina hämmentämään kaksikon kilpailua. Hän kertoi näyttäneensä 20 vuotta nuoremmalle Littlelle, että vanhakin taipuu vielä donkkaamaan.

”Voitin äsken Littleä vastaan! Valmistelin maanantaina vielä kroppaa. En ollut silloin vielä donkkikunnossa”, Huff huikkasi, jotta koko halli varmasti kuuli hänet.

Huff kertoi omiksi bravuureikseen kahden pallon donkin, 360 asteen donkin ja niin kutsutun rock the cradle -donkin.

”Niitä pystyy vielä tässä iässä tekemään. Ne ihan huippudonkit ovat pudonneet pois vuosien varrella.”

Shawn Huff esitteli komeita donkkeja.

Urhea-hallin komeista puitteista Susijengi siirtyy Metro-areenaan, jossa ilmeni talvella erikoinen ongelma koripallojoukkueen kannalta. Huff mainitsi marraskuussa HS:lle, että suuressa hallissa oli kylmä harjoitella ennen MM-karsintapeliä.

Lue lisää: Susijengi venyi voittoon MM-karsinnassa, vaikka pelaajat palelivat harjoitellessaan Espoon Metro-areenalla

Keskikesällä kylmyys tuskin haittaisi. Lämpötila pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä läkähdyttävä.

”Jäähalleissa on aina vähän viileämpi pelata, mutta se on tottumiskysymys. Kun pelissä saa hien päälle, sitä ei enää huomaa”, Huff kommentoi.

Loppuunmyyty yleisö pääsee nauttimaan parketilla Euroopan huippupelaajien, kuten Lauri Markkasen otteista. Kroatia on nimennyt pelaajalistalleen NBA:sta tulleet Bojan Bogdanovićin ja Ivica Zubacin.

Slovenia puolestaan vahvistui supertähti Luka Dončićilla, joka on yksi NBA:n valovoimaisimmista pelaajista. Suomen onneksi molemmat ottelut Sloveniaa vastaan ovat jo ohitse – tuloksena vieläpä kaksi voittoa.

”Kilpailijana haluaisin aina pelata parhaita vastaan. Se on sellainen kokemus, jota ei pysty katsomalla saamaan. Mutta en tiedä, vaihtaisinko kahta voittoa siihen, että pääsisin kokemaan, millaista on pelata Dončićia vastaan”, Huff virnisti.

Apuvalmentaja Hanno Möttölä (vas.) ohjeisti Suomen joukkuetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat