KOK: Jokaisen lajin asetettava säännöt trans­sukupuolisille urheilijoille: ”Hyväksymme sen, että kritiikkiä tulee”

Takavuosien tennistähti Martina Navrátilová ehti aiemmin tällä viikolla moittia KOK:ta johtajuuden puutteesta transsukupuolisten urheilijoiden oikeuksiin liittyen.

Kansainvälinen olympiakomitea otti perjantaina kantaa seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin puolustamalla kantaansa, jonka mukaan jokaisen lajiliiton on asetettava omat sääntönsä transsukupuolisille urheilijoille.

24.6. 22:41

Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) puolusti perjantaina kantaansa, jonka mukaan jokaisen kansainvälisen lajiliiton on asetettava omat sääntönsä transsukupuolisten urheilijoiden osallistumiselle, uutistoimisto Reuters kertoo.

Takavuosien tennistähti Martina Navrátilová ehti aiemmin tällä viikolla moittia KOK:ta johtajuuden puutteesta transsukupuolisten urheilijoiden oikeuksiin liittyen.

”Tämä on todella mielipiteitä jakava ja vaikea tilanne sekä erittäin hankala aihe, jossa meidän on tasapainoiltava oikeudenmukaisuuden ja osallisuuden välillä”, järjestön tiedottaja Mark Adams sanoi tiedotustilaisuudessa.

”Se on kuitenkin selvä, että jokaisen urheilulajin pitää tietää parhaiten, miten tarkastella näitä asioita.”

KOK linjasi jo viime vuonna, ettei se anna yhtenäistä suositusta osallistumisoikeuden määrittelyyn ja että vastuu kelpoisuus­vaatimusten määrittelystä kuuluu lajille.

Järjestön mukaan kansainvälisten lajiliittojen on itse määriteltävä, milloin urheilija voi lajin luonne huomioiden saada suhteettoman edun.

”Hyväksymme sen, että kritiikkiä tulee: pelkään sen olevan väistämätöntä”, Adams sanoi.

Transurheilijoiden oikeudet nousivat esiin viime viikolla, kun Kansainvälinen uimaliitto (Fina) ilmoitti rajoittavansa transsukupuolisten urheilijoiden osallistumista naisten kilpailuihin.

Fina edellyttää, että transsukupuoliset urheilijat ovat saaneet sukupuolensa korjattua 12 ikävuoteen mennessä voidakseen osallistua naisten kilpailuihin. Se teki päätöksensä kuultuaan urheilun, lääke- ja oikeustieteen sekä ihmisoikeuksien asiantuntijoita.

Seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustava Athlete Ally -järjestö sanoi Finan kriteerien olevan syrjiviä ja haitallisia. Transsukupuolinen pyöräilijä Veronica Ivy puolestaan kuvasi uinnin kattojärjestön menetelmiä epätieteelliseksi.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) puheenjohtaja Sebastian Coe on puolestaan jo vihjaillut yleisurheilun voivan seurata Finan päätöstä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat