EM-huuma jäänee lyhyeksi, mutta Helmarit ovat saavuttaneet jo suuria asioita

EM-turnauksen jälkeen on edessä sukupolven­vaihdos, ja se kannattaisi aloittaa mahdollisimman pian. Siirtymä­vaihe voisi olla helpompi, jos nuoria olisi pikku hiljaa päästetty kokeilemaan siipiään maa­joukkueeseen, kirjoittaa HS:n urheilu­toimittaja Ari Virtanen.

Helmarit juhlivat Linda Sällströmin tekemää maalia EM-karsintaottelussa Portugalia vastaan viime vuoden helmikuussa Helsingissä.

6.7. 2:00 | Päivitetty 6.7. 13:37

Elämme kummallista ja poikkeuksellista aikaa suomalaisessa jalkapalloilussa. Kolmannen kerran vuoden sisään suomalaiset jalkapallon ja futsalin ystävät saavat nauttia maajoukkueen seuraamisesta EM-turnauksessa, kun naisten jalkapallo­maajoukkue aloittaa tällä viikolla kisaurakkansa.

Mitä tällä kertaa voi odottaa? Realismia on, että kisahuuma suomalaisten osalta jäänee lyhyeksi.

Kun ruotsalainen Anna Signeul aloitti naisten jalkapallo­maajoukkueen päävalmentajana viisi vuotta sitten, hän sanoi tähtäävänsä siihen, että Suomi on jälleen Euroopan kahdeksan parhaan maan joukossa. Tulosta tulikin, kun naisten jalkapallo­maajoukkue pelaa EM-turnauksessa yhdeksän vuoden tauon jälkeen.

Signeulin tavoite kahdeksan parhaan joukkoon pääsystä tarkoittaa kuudentoista joukkueen EM-turnauksessa jatkoon pääsyä alkulohkosta puolivälieriin.

Alkulohkossa vastaan tulevat maailmanlistan viitonen Saksa, mestari­kandidaatiksi nostettu ja maailmanlistalla seitsemäntenä oleva Espanja sekä sijalla seitsemäntoista oleva Tanska. Todennäköistä on, että Suomi putoaa jatkopeleistä ilman pistettäkään alkulohkosta.

Lue lisää: ”Herrajumala” – Eveliina Summanen ilmestyi ensimmäistä kertaa poikien harjoituksiin, eikä mykistynyt valmentaja ollut uskoa silmiään

Suomi ei ole Signeulin kaudella voittanut maailman­listalla parinkymmenen joukossa olevia maita kertaakaan karsintaotteluissa.

EM-karsintojen aikaan Skotlanti oli maailmanlistan 21:s, ja sen Suomi voitti kahdesti. Silloin Helmarien peli olikin parhaimmillaan. Ennen Suomea Skotlantia valmentanut Signeul tunsi hyvin päävastustajan, ja Skotlanti taas ei ollut parhaimmillaan.

Puolitoista vuotta Skotlanti-otteluiden jälkeen näyttää siltä, että Helmarien kehitys on jämähtänyt paikalleen, ja puolustuspeliin on tullut liikaa virheitä.

Kisapaikka tuli joukkueella, jonka avauskokoonpanoa Signeul ei juurikaan kierrättänyt. Signeulin maajoukkueesta tuli kuin suljettu kerho, joka ei ottanut enää uusia jäseniä.

EM-turnauksen jälkeen on edessä sukupolvenvaihdos, ja se kannattaisi aloittaa mahdollisimman pian. Sitä Signeul tuskin jää tekemään. Hänen sopimuksensa on voimassa vuoden loppuun saakka.

Edessä oleva siirtymävaihe voisi olla helpompi, jos nuoria olisi pikku hiljaa päästetty kokeilemaan siipiään maajoukkueeseen.

EM-turnauksessa ympyrä sulkeutuu joukkueen vanhimmilla pelaajilla. Tämä turnaus jäänee viimeiseksi arvoturnaukseksi joukkueen seitsemälle 80-luvulla syntyneelle pelaajalle.

Tinja-Riikka Korpela, Essi Sainio, Linda Sällström, Anna Westerlund, Anna Auvinen, Paula Myllyoja ja Tuija Hyyrynen ovat olleet tienraivaajia. He ovat päässeet ensimmäisinä koviin liigoihin, rikkoneet maajoukkue-ennätyksiä ja nousseet nuorempia pelaajasukupolvia inspiroiviksi esikuviksi.

EM-turnaukseen pääseminen oli hieno saavutus konkari­pitoiselta joukkueelta, mutta yhtä lailla suurena asiana voi pitää sitä, millaisiksi esikuviksi pelaajat ovat uransa aikana kasvaneet.

Lue lisää: Kaikki EM-jalkapallosta kertovat jutut löytyvät tästä linkistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat