Harri Heliövaara asettui kuvaan Wimbledonin Keskuskentän edessä, jota koristaa kolminkertaisen mestarin Fred Perryn patsas.

Uusi ura maistuu Heliövaaralle

Harri Heliövaara ehti kertaalleen jo käytännössä lopettaa tenniksen. Nyt hän on yksi maailman parhaista nelinpelaajista ja kamppaillee isojen turnausten voitosta. Siihen on mahdollisuus myös Wimbledonissa.


29.6. 2:00 | Päivitetty 29.6. 9:36

Lontoo

Rahasta puhuminen on aina vähän vaikeaa, mutta tenniksen nelinpelaaja Harri Heliövaara haluaa olla rehellinen itselleen.

Ammattilaisura alkoi tuottaa plusmerkkistä tulosta vihdoin viime vuonna, vasta yli 30-vuotiaana. Siihen asti miinusmerkit hallitsivat, vaikka Heliövaara on aina kuulunut lajin menestyneimpään joukkoon.

Heliövaara, 33, oli juniorina lahjakkuus, joka voitti nelinpelin Australian nuorten mestaruuden, paloi myöhemmin loppuun, valmistui diplomi-insinööriksi, meni naimisiin ja aloitti ammattilaisuransa uudelleen lähes pohjalta.

Ihan täysin Heliövaara ei hylännyt tennistä taukonsa aikana, mutta ammattilaisuus jäi taakse.

Vielä naimisiin mennessään Heliövaara oli lopettanut ammattilainen, mutta nyt pienen Alba-tyttären isä, joka kiertää maailmaa ristiin rastiin.

Heliövaara ei lakkaa korostamasta, kuinka suuren työn hänen vaimonsa Sini tekee hoitaessaan kodin, lapsen ja melkein kaiken muunkin arkeen liittyvän.

”Se on jatkuva kysymysmerkki, että kaikki pysyy jaksamisen rajoissa”, Heliövaara sanoo ja viittaa koko perheeseen.

Vuonna 2020 Heliövaara ansaitsi vain noin 11 000 dollaria eli juuri ja juuri kymppitonnin euroissa. Menestystä tuli silloinkin, mutta turnaukset olivat niin pieniä, ettei niillä rikastu – tuskin edes tulee toimeen.

”Lähtökohta on, että yritän elättää itseni ja saada jotain sukan varteen, jos menee tarpeeksi hyvin.”

Tänä vuonna hänen palkintorahoina saamansa tulot ovat nousseet 164 000 dollariin, ja viime vuosikin tuotti melkein satatuhatta.

Rahat ovat pieniä supertähtien kymmeniin miljooniin verrattuna, mutta nämäkin jättävät viivan alle plus-merkinnän.

”Kyllä se on ammattilaisjutussa aika isoa asia, että tästä tienaa jotakin. Wimbledon olisi sellainen kisa, että täällä pelaisin, vaikka ei rahaa saisikaan”, Heliövaara sanoo kuuluisan tennispuiston terassitasolla, kun ihmisvilinä kulkee kapeita käytäviä pitkin kohti katsomoita.

”Lähtökohta on, että yritän elättää itseni ja saada jotain sukan varteen, jos menee tarpeeksi hyvin.”

Harri Heliövaaran ja hänen parinsa Lloyd Glasspoolin (oik.) peli on napsahtanut kohdilleen.

Heliövaara laskee, että yli 20 vuoden tennisuran aikana parhaimmillaan, tai pahimmillaan, vuosittaiset kulubudjetit nousivat yli 100 000 euroon.

Takaisin tuli usein hyviä tuloksia, mutta ei oikeastaan ollenkaan rahaa.

”En usko, että miljoonaa on mennyt, mutta ei hirveän kaukana olla. Ainakin puolen miljoonan ja miljoonan välille se menee. Parempi, kun ei mieti.”

”Nyt kannattaa yrittää ottaa kaikki takaisinpäin, mitä lähtee.”

Vanhemmat ovat rahoittaneet suurelta osin Heliövaaran tenniksen alusta lähtien. He kävivät katsomassa poikansa nelinpelejä Ranskan avoimissa ja tulevat myös Wimbledoniin.

Oman pelaajapassinsa lisäksi Heliövaara saa kolme vierailijakorttia jaettavaksi läheisilleen.

”Se on heillekin jonkinlainen palkinto, että ovat olleet koko nuoren ikäni tukemassa, vaikka välillä on ollut vaikeaa. Hekin saavat nähdä, kun pelaan täällä.”

”Raha ei ole ainoa motivaattori.”

Kun katsoo Heliövaaraa kentällä ja hänen riemua voitettujen pisteiden, erien ja otteluiden jälkeen, tulee väkisinkin mieleen, että pelaamisen täytyy maistua hyvältä.

Heliövaara myöntää, että hän elää jonkinlaista unelmaansa – pelata maailman parhaita nelinpelaajia vastaan ja olla yksi heistä.

Pienet alimman tason ITF-turnaukset ja astetta kovemmat haastajatason kisat ovat vaihtuneet lajin suurimpiin tapahtumiin eli grand slam -turnauksiin. On Australian avointa, Ranskan mestaruusturnausta, Wimbledonia, US Openia ja paljon muita kiehtovia turnauksia ja kaupunkeja.

”Raha ei ole ainoa motivaattori. Tämä on elämäntapa ja olen osoittanut itselleni, että pystyn elämään tätä niin hyvin, että saan nauttia kokonaisuudesta.”

Vaikka uskomattomien elämysten kerääminen on osa tenniksen ja sitä myötä myös Heliövaaran maailmaa, rahan merkitystä ei voi sulkea kokonaan elämästä pois.

”Mitä vanhemmaksi tulee sen enemmän sitä [rahaa] pitää miettiä. Ei voi jatkua loputtomasti, että joku sponsoroi elämää.”

Kurssi Heliövaaran kakkosuralla pomppasi nousuun vuoden 2020 lopulla. Hän oli kohdannut brittipelaaja Lloyd Glasspoolin pari kertaa kentällä ja kysyi tätä partnerikseen Maian haastajaturnaukseen Portugalissa kauden päättyessä.

Kokeilu toi loppuottelupaikan, jonka jälkeen yhteistyö alkoi saada vauhtia. Maaliskuun alussa 2021 he voittivat yhdessä ensimmäisen ATP-250 -turnauksen Marseille’ssa.

Harri Heliövaara harjoitteli Helsingissä Talin tenniskeskuksessa viime vuoden lokakuussa.

Molempien urat lähtivät nousukiitoon. Voitto toi hyvän potin ATP-pisteitä, nosti Heliövaaran sadan parhaan joukkoon ja kertyi siitä hieman tavallista suurempi palkintopottikin.

”Tuntui silloin, ettei ollut ihan huono idea pelata yhdessä. Tultiin hyvin toimeen alusta saakka. Pelityylit ovat sopivan samanlaiset mutta sopivan erilaiset.”

Puolitoista vuotta myöhemmin Heliövaaran nelinpelirankkaus on 32, Glasspoolin 43 ja he ovat sijoitettuja pelaajia Wimbledonissa.

Heliövaara ehti innostua kunnolla pääsystään sijoitetuksi, sillä sijoitetuilla pelaajilla on omat pukuhuoneet tennispyhätössä. Wimbledon jaottelee yhä pelaajia tason mukaan.

Perään tulikin pettymys. Heliövaara sai kuulla, että nelinpelissä vain neljä kärkeen sijoitettua paria saavat yksityisen pukuhuoneen.

”Pikkuisen harmitti.”

Yksityinen pukuhuone jäi haaveeksi, mutta nelinpelimaailma on mennyt niin tasaiseksi, että Heliövaara ja Glasspool voivat hyvinkin lyödä ison tuloksen taululle näiden kahden viikon aikana.

”Viime vuonna odotukset meidän menestymiseen olivat aika pienet. Tänä vuonna toivoisi, että mentäisiin pitkälle. Valitettavasti tällä tasolla kaikki muutkin ovat aika hyviä pelaajia.”

”Välillä aamuisin pitää jumpata kunnolla, että selkä taipuu kunnolla.”

Vähän yli 30-vuotiaana Heliövaara on vielä nuori nelinpelaajaksi. Tähän lajiin kypsytään vähän hitaammin.

Silti Heliövaara joutuu tekemään tuplasti töitä pysyäkseen kunnossa ja nuorempien vauhdissa. Hänellä todettiin vähän yli 20-vuotiaana selkäreuma, joka vaatii säännöllistä hoitoa.

”Ei minulla ole siinä mitään piiloteltavaa”, Heliövaara sanoo. ”Taudinkuvaltaan se on aaltoileva. Selän jäykistymistä tapahtuu ja SI-nivelessä on tulehdustila melkein jatkuvasti.”

”Sen kanssa on jumpattu ja nyt on biologinen lääkitys. Pistän lihakseen Secukinumabia kerran kuukaudessa.”

Pistos reisilihakseen pitää oireet kurissa kohtuullisesti, mutta lisäksi tarvitaan jumppaa ja venyttelyä.

”Kyllä särkylääkettä menee tietyin ajoin, mutta sen kanssa olen oppinut elämään ja vaatimaan paljon lihashuollolta.”

Nestettä ja turvotusta pyritään saamaan nivelistä pois.

”Olen oppinut löytämään keinoja, joilla pidän kipua aisoissa. Välillä aamuisin pitää jumpata kunnolla, että selkä taipuu kunnolla.”

”Siinä mielessä se on hyvää kipua, että liike on lääke. Kun pääsee liikkeelle, helpottaa.”

Harri Heliövaara ja britti Lloyd Glasspool aloittavat nelinpeliurakkansa keskiviikkona.

Harri Heliövaara osallistui vuonna 2017 tennistapahtumaan Porissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat