Coloradon mestaruudessa osuivat kaikki palaset kohdilleen – yksi tärkeimmistä oli suomalainen täsmähankinta

Mikko Rantanen ja Artturi Lehkonen tekivät kovaa jälkeä NHL:n mestari­joukkueessa, mutta myös moni muu asia lokasahti Coloradossa tällä kaudella kohdalleen, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Heikki Miettinen.

Artturi Lehkonen juhlii Stanley Cupin voittoa 26. kesäkuuta 2022.

27.6. 14:20 | Päivitetty 28.6. 11:10

Colorado oppi monista pudotuspelitappioista, mitä jääkiekkoliiga NHL:n Stanley Cup -mestaruuden voittaminen vaatii.

Avalanche oli mestarisuosikki jo viime kaudella ja varovaisesti puhuen sitä edellisellä, mutta kolme viime kevättä päättyivät karsiutumiseen toisella kierroksella. Ihan liian aikaisin denveriläisten mielestä.

Coloradolla oli mahdollisuus ratkaista finaalisarja juhannuksena kotikentällään, mutta tarvittiin vielä yksi matka Tampaan Floridaan, kunnes Artturi Lehkonen iski 2–1-voittomaalin kuudennessa kohtaamisessa.

Näin Avalanche vei Stanley cupin finaalisarjan otteluvoitoin 4–2.

Rantanen haistoi ratkaisutilanteet, antoi oivaltavia syöttöjä ja oli illasta toiseen pelaaja, jolle ei saanut antaa ylimääräistä tilaa.

Mestaruuden tärkein kappale kirjoitettiin jo juhannuksen tienoilla 2017 NHL:n varaus­tilaisuudessa.

Avalanche varasi silloin puolustaja Cale Makarin numerolla neljä. Kolmantena meni Miro Heiskanen Dallasiin, joka ehti ensin Stanley Cupin finaaleihin, mutta Makar korjasi pokaalin ennen ikätoveriaan.

Kannun lisäksi Makar, 23, valittiin pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi – ja erittäin hyvästä syystä.

Makar edustaa Coloradossa kaikkea sitä, miltä nykyinen joukkue näyttää. Hän liikkuu hyvin, luistelu on hivelevän taitavaa ja halukkuus ratkoa otteluita aivan poikkeuksellinen puolustajalle. Käsistään hän on taitava kuin parhaat hyökkääjät.

Oli Colorado paljon muutakin kuin Makarin loistokkuutta, mutta hänen tapaisensa ja taitoisensa pelaaja joukkueelta puuttui tähän mennessä.

Cale Makar (vasemmalla) on yksi Coloradon mestaruuden kulmakiviä.

Pitkään Colorado näytti joukkueelta, jossa pelaa NHL:n paras ketju: Nathan MacKinnonGabriel LandeskogMikko Rantanen.

Kolmikko latoi vuodesta toiseen hurjia tehoja, ja varsinkin MacKinnon ja Rantanen hätyyttelivät pistepörssin kärkisijoja.

Landeskog on ollut joukkueen kapteeni, MacKinnon pelin sielu ja Rantanen vaatimaton, mutta sitäkin kovempi ratkaisija.

Viime aikoina kolmikko pelasi yhä enemmän erillään, ja tehot lisääntyivät tasaisemmin.

Jotain Rantasen esiintulosta juuri loppuottelu­sarjassa Tampaa vastaan kertoo se, että hän keräsi tehot 0+8.

Ei tullut maalia, kun yhden osuman Landeskog ”varasti” maaliviivalla, mutta lähes kaikki Rantasen keräämät syöttöpisteet olivat niin sanottuja ykkös­syöttöjä.

Rantanen haistoi ratkaisutilanteet, antoi oivaltavia syöttöjä ja oli illasta toiseen pelaaja, jolle ei saanut antaa ylimääräistä tilaa.

Colorado sai Lehkosessa pelaajan, joka ei anna ikinä periksi.

Mestaruuteen tarvitaan vielä paljon muutakin kuin kolme hyökkääjää ja yksi tavallista parempi puolustaja.

Jos omat pelaajavarat eivät riitä, on tehtävä hankintoja. Maaliskuussa Coloradoon muuttanut Artturi Lehkonen oli yksi täysosumista.

On kova tilasto viedä joukkue voittomaalilla Stanley Cupin finaaleihin ja vielä ratkaista koko sirkus kuudennen kamppailun voitto-osumalla.

Lehkonen sai maistella hävityn Stanley Cup -sarjan tunnelmaa Montrealissa vuosi sitten, eikä halunnut enää kokea vastaavaa.

Colorado sai Lehkosessa pelaajan, joka ei anna ikinä periksi. Hän ei häikäise taidoillaan, mutta sitäkin enemmän asenteellaan.

Seura täydensi Lehkosen ohella kokoonpanoaan ennen siirtorajan umpeutumista Josh Mansonilla, Andrew Coglianolla ja Nico Sturmilla.

Kolmikon nimet puhuttelevat vain vähän kiekkopiirien ulkopuolella, mutta toivat juuri sitä leveyttä, jota Coloradolta puuttui aikaisempina vuosina.

Artturi Lehkonen (vasemmalla) iski Coloradolle mestaruuden ratkaisseen maalin.

Stanley Cup -juhlat vaativat käynnistyäkseen paljon yhteen sopivia palasia, ja tahto­hyökkääjä Nazem Kadri oli yksi sellainen. Kadri siirtyi Torontosta Denveriin kolme kautta sitten.

Aluksi 31-vuotiaan Kadrin tarina näytti vanhalta tutulta: paljon jäähyjä, tehoja rajoitetusti.

Mestaruustalvi muutti kaiken. Jäähyjä tuli edelleen, mutta Kadri pelasi tykkikauden. Pistemäärä räjähti ylöspäin ja jatkui pudotus­peleissä lyhyttä loukkaantumista lukuun ottamatta.

Seuran urheilujohtaja (GM) Joe Sakic voitti Coloradossa mestaruudet 1996 ja 2001. Hän, jos kuka tietää, mitä kannujahtiin tarvitaan. Yksi iso palanen on kärsivällisyys.

Sakic oli kärsivällinen päävalmentaja Jared Bednarin, 50, kanssa.

Monilla seurajohtajilla olisi voinut maltti pettää, kun läntisen konferenssin ykkösjoukkue ei pääse pudotuspeleissä toista kierrosta pidemmälle, kuten Coloradolle kävi vuosi sitten.

Bednar valmensi kuudetta vuottaan Avalanchessa, kunnes kaikki osui kohdalleen. Hän uskoi liikkuvaan ja nopeaan jääkiekkoon, jossa monta kertaa hyökkääminen vei voiton.

Nyt Bednarilla on komea sarja mestaruuksia. Kannut ovat tulleet niin sanotussa farmin farmissa eli ECHL:ssä, farmisarja AHL:ssä ja vihdoin kaikkein suurimmassa eli NHL:ssä.

Oikaisu 27.6. klo 16.43: Korjattu juttuun Coloradon pelaajan nimeksi Nico Sturm. Aiemmin jutussa kerrottiin virheellisesti, että se on Marco Sturm.

Oikaisu 28.6. klo 11:08: Juttuun vaihdettu kuva. Toisin kuin kuvatekstissä kerrottiin, aiemmassa kuvassa ei esiintynyt Artturi Lehkonen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat