Brittney Grinerin oikeudenkäynti alkaa perjantaina – Venäjällä spekuloidaan koripallo­tähden vaihtoa asekauppiaaseen

Venäjällä pidätetyn yhdysvaltalaisen koripallotähti Brittney Grinerin oikeudenkäynti alkaa.

Koripallotähti Brittney Griner on ollut pidätettynä yli neljä kuukautta. Maanantaina hänet saatettiin alustavaan kuulemiseen.

28.6. 13:51

Yhdysvaltalaisen koripallotähti Brittney Grinerin oikeudenkäyntikäsittely alkaa vihdoin perjantaina Venäjällä. Griner on odottanut oikeudenkäyntiä pidätettynä jo yli neljä kuukautta.

Griner oli maanantaina alustavassa kuulemisessa, jossa päätettiin vangitsemisen jatkumisesta ja oikeudenkäynnin alkamisesta.

Maailman parhaisiin naiskoripalloilijoihin lukeutuva Griner pidätettiin 17. helmikuuta Moskovan lentokentällä, kun hänen matkatavaroistaan löytyi kannabisöljyä sisältäviä sähkötupakan patruunoita.

Yhdysvaltalaispelaajaa uhkaa jopa kymmenen vuoden vankeustuomio huumeiden salakuljettamisesta.

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan kyse on väärin perustein vangitsemisesta. Yhdysvalloissa uskotaan, että Grineria halutaan Venäjällä käyttää poliittisena pelinappulana neuvotteluissa, esimerkiksi vankien vaihdossa Yhdysvaltojen kanssa.

Maanantain kuulemisen jälkeen ulkoministeriön Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja kertoi Grinerin vapauttamisen olevan prioriteettilistan kärjessä, kertoo The Washington Post.

”Ulkoministeriö on todennut, että Venäjän federaatio on pidättänyt väärin perustein Yhdysvaltain kansalaisen Brittney Grinerin. Yhdysvaltain hallitus jatkaa asianmukaisen tuen antamista Grinerille ja hänen perheelleen. Jatkamme painostusta hänen vapauttamiseksi."

Grinerin vaimo Cherelle ei ole kovin luottavainen siihen, miten Yhdysvaltain hallitus on tilannetta käsitellyt sen jälkeen, kun hääpäiväpuhelu viime lauantaina epäonnistui ulkoministeriön virheen takia. Kukaan ei ollut viikonloppuna töissä kääntämässä puhelua, vaikka siitä oli sovittu hyvissä ajoin.

"Jos en voi luottaa siihen, että saan puhelun virka-aikojen ulkopuolella, kuinka voin luottaa siihen, että he neuvottelevat vaimoni kotiin tulemisesta? Se on paljon suurempi pyyntö kuin lauantaipuhelun saaminen”, vaimo kommentoi tapausta viime viikolla.

Lue lisää: Venäjällä vangittuna oleva Brittney Griner sai luvan soittaa vaimolleen ensi kertaa kuukausiin – Suurlähetystö ei kuitenkaan yhdistänyt puhelua

Grinerin vapaaksi haluavat ovat vaatineet vankien vaihtoa samaan tapaan kuin huhtikuussa, kun vuodesta 2019 pidätettynä ollut Yhdysvaltain merijalkaväen entinen sotilas Trevor Reed vaihdettiin huumekaupasta tuomittuun venäläiseen lentäjään.

Venäläiset uutismediat, muun muassa venäläinen uutistoimisto Tass, ovat spekuloineet, että Griner voitaisiin vaihtaa venäläiseen asekauppiaaseen Viktor Boutiin, joka Washington Postin mukaan tunnetaan lempinimellä "kuoleman kauppias.”

Bout istuu 25 vuoden tuomiota syytettynä salaliitosta Yhdysvaltain kansalaisten tappamiseksi ja avun antamisesta terroristijärjestölle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat