Susijengi varmisti MM-karsintojen jatkopaikan – Lauri Markkanen liikuttui kotiyleisöstä: ”Harvoin tulevat tunteet noin pintaan”

Suomi varmisti koripallon MM-karsintojen alkulohkonsa voiton. Ruotsi kaatui Espoossa NBA-vahvistuksen johdolla.

Suomen Lauri Markkanen donkkasi näyttävästi pallon koriin Ruotsia vastaan.

30.6. 20:26 | Päivitetty 30.6. 21:58

Susijengin Lauri Markkanen ei meinannut pysyä aloillaan Espoon Metro-areenan uumenissa torstai-iltana. Markkanen vaikutti olevan kuin pikkupoika karkkikaupassa, eikä viisi vuotta NBA:ssa pelannut Suomen maajoukkuetähti.

Markkasen tunteet nousivat pintaan jo ennen Ruotsia vastaan pelatun koripallon miesten MM-karsintaottelun alkua. Kun 213-senttinen Cleveland Cavaliersin laituri kuulutettiin parketille, loppuunmyyty areena (6951 katsojaa) mylvi suosikilleen niin, että korvissa soi.

Tämän jälkeen Markkanen katsoi silmät kosteina katon rajaan ja kohti sinivalkoista lippua.

”Harvoin tulevat tunteet noin pintaan. Esittely, Maamme-laulu, sain pukea Suomen paidan päälle. Liikutuin vähän. Sain koota itseni. Vaikea kuvailla sanoin fiilistäni. Ei voisi olla parempia faneja. He ovat odottaneet kovasti näkevänsä minun pelaavan, mutta minä olen odottanut vielä enemmän, että saisin pelata heidän edessään”, Markkanen ylisti.

Suomalaiset koripallofanit ovat ihastuttaneet äänenvoimakkuudellaan kansainvälisiä areenoita myöden, mutta torstaina Metro-areenan tunnelma oli suorastaan infernaalinen. Median kysyttyä Markkaselta metelistä hän hymyili ja vitsaili:

”Anteeksi kuinka, en kuullut kysymystäsi?”

Markkanen (22 pistettä / 11 levypalloa / 4 korisyöttöä / 4 riistoa) loisti Suomen kaataessa Ruotsin 85–69 (43–46). Susijengi varmisti voitollaan MM-karsintojen C-alkulohkon voiton ennen sunnuntain Kroatia-vierasottelua.

Alkulohkon voitot seuraavat mukaan jatkolohkoon, jossa on kuusi maata. Neljä parasta selviää MM-kisoihin vuodeksi 2023.

Suomen ja Ruotsin kamppailu käynnistyi vieraiden komennossa. Ruotsi kiskaisi 13 pisteen johdon silvottuaan Suomen kahdella miehellä tuplanneen puolustuksen palasiksi. Puolustuspäässä keltasiniset olivat vahvoilla, kun Suomen neljä muuta kenttäpelaajaa tyytyivät liiaksi ihailemaan Markkasen touhuja pallon kanssa.

”Kaikki uusi on aina ihmeellistä. Olimme harjoitelleet yhdessä vain kolme päivää”, Suomen päävalmentaja Lassi Tuovi taustoitti.

Tuoville kyse oli debyyttiottelusta Suomen peräsimessä – ja makeasta sellaisesta. Edeltäjäänsä Henrik Dettmannia muistettiin ensimmäisen neljänneksen jälkeen muisteluvideolla. Suomalaisyleisö hurrasi yli 20 vuotta Suomea valmentaneelle Dettmannille seisaaltaan.

”Kun peli alkoi rullata ja näin pelaajien nauttivan, onnistuin itsekin nauttimaan”, Tuovi kuvaili iltansa tunteita.

Toiselle neljännekselle tahti muuttui. Suomi kiri ensin takamatkan umpeen ja meni toisella jaksolla menojaan kotiyleisön suureksi riemuksi. Markkanen pääsi pelin edettyä paremmin osaksi Suomen joukkuehyökkäystä, missä sinivalkoinen NBA-vahvistus on parhaimmillaan.

Tämä tiesi Markkasen käsittelyssä rankkoja aikoja Metro-areenan korisukille ja -raudoille.

”Muistan istuneeni vaihtopenkillä miettien, että nyt aletaan pelaamaan tosissaan. Alussa jännitin, enkä löytänyt rytmiäni”, Markkanen ruoti.

”Jos katsoo Ruotsin viimeaikaisia pelejä ja niiden ensimmäisiä puoliaikoja, niin ne ovat olleet melkoista rallia. Ruotsi valmistautuu niin hyvin peleihin”, Tuovi kehui.

Jo pelin alussa Markkanen näytti kehittymisensä rapakon takana puolustuspäässä. Jyväskyläläinen nappasi ruotsalaisilta neljä pallonriistoa. Summerin soitua pelin parhaasta pelaajasta ei jäänyt epäselvyyksiä.

Puolustuksessa Susijengi jätti tuplaamisen vähemmälle, mikä hyydytti Ruotsin täysin. Länsinaapuri pussitti toisella puoliajalla vain 23 pistettä.

”Nostimme intensiteettiämme ja pelasimme yhdessä. Siitä menestyksemme lähtee”, Markkanen muistutti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat