Järkyttävät kuvat näyttivät taas, kuinka rumaksi haukuttu turva­kaari pelasti hengen suorassa lähetyksessä

Jokainen formulakuljettaja saa olla kiitollinen autojensa turvajärjestelmästä, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Mika Moilanen.

Zhou Guanyu liukui Silverstonen rataa pitkin ohjuksen lailla ylösalaisin ja kipinät sinkoillen. Halo-turvakaari pelasti sunnuntaina kiinalaiskuljettajan hengen.

3.7. 20:54

Silverstonen F1-kisa sai dramaattisen käänteen vain muutaman sadan metrin kilvanajon jälkeen, kun suorassa televisiolähetyksessä näkyi jotain hyvin epätavallista.

Ohjaaja välitti kotikatsomoihin kuvaa kärkikamppailusta, kun taustalla liukui järjetöntä vauhtia kiitänyt ylösalaisin oleva auto, joka kuului Alfa Romeon Zhou Guanyulle.

Sen jälkeen alkoi piinaava odotus. Televisiolähetyksiin ei ajeta uusintoja tilanteista, joissa kuljettajan terveystilannetta ei olla ehditty varmistaa. Kun selvisi, että Zhou on hengissä, vyöryivät järkyttävät tapahtumat olohuoneisiin ympäri maailmaa.

Ne osoittivat formula-autoihin kaudella 2018 pakollisina varusteina lisätyn halo-järjestelmän toimivuuden. 23-vuotias Zhou on nyt hengissä rumaksi kritisoidun turvakaaren ansiosta, minkä tulokaskuljettaja nosti itsekin esille jo samana iltana.

”Olen ok, ja kaikki on kunnossa. Halo pelasti minut tänään. Kiitos kaikille ihanista viesteistänne”, Zhou päivitti Twitter-tililleen.

On suoranainen ihme, ettei kiinalaiskuljettajalta murtunut karmeassa onnettomuudessa yhtään luuta. Zhou oli tajuissaan ja pystyi puhumaan jo alle tunti dramaattisten tapahtumien jälkeen.

Zhou kiisi ylösalaisin olleessa autossa ohjuksen tavoin ja kipinät sinkoillen halki ensimmäisen mutkan, radan turva-alueen läpi ja rengasvallin yli. Zhou päätyi autoineen puristuksiin rata-aidan ja rengasvallin väliin, mutta pääsi sieltä hengissä.

Se on täysin sarjan tekemien turvallisuusratkaisujen ansiota. Jokainen formulakuljettaja saa olla kiitollinen autojensa turvajärjestelmästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat