F1-kuski Zhou Guanyu selvisi lähestulkoon ilman naarmuja järkyttävästä kolarista: ”Halo-turvakaari pelasti minut”

Britannian gp:ssä niin ikään kolaroinut Williamsin Alex Albon on päässyt pois sairaalasta.

Alfa Romeon Zhou Guanyu kolaroi pahasti formula ykkösten Britannian gp:ssä sunnuntaina.

4.7. 12:07

Formula ykkösten Britannian gp:ssä nähtiin sunnuntaina karmea onnettomuus, kun Alfa Romeon Zhou Guanyu kolaroi heti kilpailun alussa George Russellin ja Pierre Gaslyn kanssa.

Sen seurauksena Zhoun auto kääntyi ensimmäisessä mutkassa ylösalaisin, liukui hurjaa vauhtia radan ja turva-alueen läpi ja lensi rengasvallin yli radan turva-aitaan. 23-vuotias kiinalainen selvisi kolarista hengissä ja jopa ilman murtumia.

Lue lisää: Carlos Sainz ajoi uransa avausvoiton, Valtteri Bottaksen tallikaveri Zhou Guanyu säilyi hengissä karmeassa onnettomuudessa

”Se oli suuri kolari ja olen iloinen, että olen kunnossa”, Zhou sanoi tallinsa tiedotteessa Autosportin mukaan.

”Järjestäjät ja lääkintähenkilöstö olivat fantastisia toimiessaan nopeasti, ja olen myös kiitoksen velkaa FIA:lle ja F1:lle kaikesta työstä, jota he ovat tehneet ja tekevät edelleen parantaakseen autojemme turvallisuutta. Halo-turvakaari pelasti minut tänään. Se näyttää, että jokaisella askeleella autojemme parantamisessa on todellisia, arvokkaita seurauksia”, kuljettaja jatkoi.

Lue lisää: Järkyttävät kuvat näyttivät taas, kuinka rumaksi haukuttu turva­kaari pelasti hengen suorassa lähetyksessä

Zhou Guanyun autoa nostettiin pois radalta sunnuntaina kolarin jälkeen.

Zhou tähtää siihen, että hän on takaisin radalla jo viikonloppuna Itävallan gp:ssä.

”Olen innostuneempi kuin koskaan pääsemään takaisin radalle ja tekemään mitä rakastan. Olen kunnossa ja odotan innolla Itävaltaa.”

Kolarin seurauksena myös Williamsin Alex Albon törmäili Yuki Tsunodan, Sebastian Vettelin ja Esteban Oconin kanssa taempana. Albon kuljetettiin sairaalahoitoon helikopterilla, mutta hän pääsi sieltä pois myöhemmin sunnuntaina.

”Kaikki hyvin, mutta tärkeimpänä olen iloinen, että Zhou on kunnossa. Kiitos lääkintähenkilöstölle ja kiitos kaikille viesteistä. Katseeni jo Itävallassa”, Albon kirjoitti Twitterissä.

Zhoun raju kolari kauhistutti formulamaailmaa. Alfa Romeon toinen kuljettaja Valtteri Bottas sai ennen kilpailun uusintastarttia tiimiradion kautta tiedon, että Zhou on sairaalassa tajuissaan, puhuu eikä hänellä ole murtumia.

”Pääasia tänään on se, että tallikaverini Zhou on kunnossa. Ei meidän päivämme, mutta tulemme ensi viikonloppuna takaisin vahvempana”, kilpailun keskeyttänyt Bottas twiittasi.

”Meitä vaivaa se, että pidämme F1:stä, siksi olemme tällaisia”, toimittaja Hazel Southwell puolestaan kirjoitti Twitterissä.

Silverstonen osakilpailun kolari ei ollut ensimmäinen, jossa halo-turvakaari pelasti F1-kuskin hengen.

Esimerkiksi syyskuussa 2021 Monzan gp:ssä Lewis Hamilton ja Max Verstappen kolaroivat rajusti, ja Verstappenin auto nousi Hamiltonin auton päälle.

Lue lisää: Lewis Hamilton ihmetteli Max Verstappenin nopeaa ja piittaamatonta ohikävelyä vaarallisen kolarin jälkeen: "Jumalan kiitos oli halo"

Lue lisää: Lewis Hamilton ei pelastunut onnella vaan tieteen avulla, sanoo haloa kehittämässä ollut yliopistojohtaja Autosport-lehdelle

”Jumalan kiitos oli halo. Pohjimmiltaan se pelasti minut ja niskani”, Hamilton totesi kilpailun jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat