Lauri Markkasen viileä ratkaisu ottelun viime sekunneilla sai ylistystä: ”Kylmempi kuin Suomen talvi”

Suomi kukisti sunnuntaina koripallon MM-karsinnassa Kroatian Lauri Markkasen viime hetken kolmen pisteen korilla. Markkanen antoi kiitosta Petteri Koposelle, joka loi heittotilanteen omalla korilleajollaan.

Lauri Markkanen oli Suomen paras pelaaja 19 pisteellään MM-karsintaottelussa Kroatiaa vastaan.

4.7. 12:26 | Päivitetty 4.7. 17:07

Lauri Markkanen oli kentän ykköspelaaja, kun miesten koripallomaajoukkue kukisti vieraskentällä lajin eurooppalaisiin mahtimaihin kuuluvan Kroatian pistein 81–79 ja eteni lohkovoittajana MM-kisojen jatkokarsintaan.

Markkanen upotti voittokoriksi jääneen kolmen pisteen heiton oikeasta kulmasta Petteri Koposen hienon pelin jälkeen, kun ottelua oli jäljellä neljä sekuntia.

Koponen ajoi korille luoden tilaa kolmen pisteen kaaren takana olleelle Markkaselle. Markkanen upotti pallon kliinisesti koriin, vaikka välillä heitto olikin takunnut.

”Olin siinä vaiheessa heittänyt aika monta kolmosta putkeen ohi, mutta uskoin, että seuraava heitto menee sisään. Sellaisesta syötöstä, jonka Petsku antoi, oli älyttömän helppo heittää”, Markkanen kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Myös Kansainvälinen koripalloliitto Fiba hehkutti Markkasen viileää viimeistelyä.

”Kylmempi kuin Suomen talvi”, Fiba otsikoi Twitterissä julkaisemansa videon voittokorista.

Markkanen ehti aiheuttaa tämän jälkeen sydämentykytyksiä vielä omassa päässä, kun hänelle vihellettiin viides virhe ottelun viimeisellä sekunnilla levypallokamppailussa 216-senttistä Ivica Zubacia vastaan.

Zubac oli ottelun tehokkain 21 pisteellään, mutta ratkaisuhetkellä hän epäonnistui.

Mikäli Zubac olisi upottanut vapaaheittonsa, olisi ottelu mennyt jatkoajalle. Los Angeles Clippersin tähtipelaajan käsi tärisi kuitenkin vapaaheittoviivalla, ja Susijengi vei voiton.

Markkanen myönsi, että tilanteessa saattoi olla virhe, vaikka hän pyrki sellaista välttämään.

”Lähdin sulkemaan Zubacia yhden käsivarren kontaktilla, mikä on sääntöjen mukaan sallittua. Zubac hyppäsi ilmaan ja mun käsi jäi siihen koukkuun. En tiedä oliko oikea tuomio, mutta tuomarit katsoivat videolta ja kai se virhe oli”, Markkanen pohti.

Tappio oli Kroatialle kova paikka, sillä sen taival MM-kisoihin päättyi jo karsintojen ensimmäisessä osassa.

Kaksi minuuttia ennen ottelun loppua Kroatia oli vahvasti kiinni karsintapaikassa, sillä se johti Suomea kahdeksalla pisteellä (78–70).

Kroaatit kuitenkin sulivat täydellisesti kotiyleisönsä edessä, ja Susijengi nousi kantaan Ilari Seppälän ja Edon Maxhunin kolmen pisteen heitoilla sekä Elias Valtosen kahdella vapaaheitolla.

Vastaavasti Lovro Gnjidic epäonnistui molemmissa vapaaheitoissaan 53 ja 13 sekuntia ennen pelin päätöstä. Samoin tärisi Zubacin käsi viime sekunnin vapaaheitoissa.

Viimeisen minuutin aikana Kroatialla oli kaikkiaan kahdeksan vapaaheittoa, joista onnistui vain yksi.

Utah Jazzin tähtipelaaja Bojan Bogdanovic oli tyrmistynyt tappiosta. Myös hän hukkasi yhden vapaaheiton ottelun viimeisellä minuutilla.

”Hävisimme ottelun aivan omiin virheisiimme. Johdimme ottelua viidellä pisteellä ja meillä oli vapaaheitot. Hävisimme aivan omaa tyhmyyttämme ja huonon organisoitumisen takia”, hän tiivisti kroatialaisen urheilulehden Sportske Novostin mukaan.

Bogdanovic antoi synninpäästön kaksi vapaaheittoa tuhranneelle Gnjidicille.

”Sillä ei ole mitään tekemistä tappion kanssa. Hän auttoi meidät peliin mukaan. Moka oli minun. Minulla oli pallo, mutta heitin ohitse”, Bogdanovic soimasi itseään.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat