Arto Bryggare häkeltyi 17-vuotiaan Rasmus Vehmaan juoksusta – Povaa huikeaa tulevaisuutta: ”Hänellä on maailma auki”

Pika-aituri Rasmus Vehmaa oli täysin omaa luokkaansa nuorten EM-kisojen avauspäivänä.

17-vuotias Rasmus Vehmaa pinkoi 110 metrin aidat huippuaikaan Jerusalemissa maanantaina.

5.7. 16:05

Suomen aitajuoksun superlupaus Rasmus Vehmaa häkellytti maanantaina ylivoimaisella esityksellään alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa Jerusalemissa.

17-vuotias Vehmaa pinkoi 110 metrin aidat huippuaikaan 13.18 ja oli koko alkuerävaiheen nopein juoksija. Kovan myötätuulen vuoksi aika ei ollut tilastokelpoinen, mutta muuten se olisi ollut uusi kisaennätys.

Lue lisää: Häkellyttävää ylivoimaa nuorten EM-kisoissa: Aituri Rasmus Vehmaa, 17, pinkoi suvereeniin voittoon

Suomalaiset pikajuoksutähdet ovat yleisurheilussa harvinaista herkkua, joten kun Vehmaa latasi Jerusalemissa suvereeniin voittoon, lajin olympiamitalisti Arto Bryggare innostui.

”Hänellä on maailma auki”, Los Angelesissa 1984 pronssia ottanut Bryggare sanoi.

”Asteikolla 1–10 antaisin arvosanan 10-. Kymppiä ei voi koskaan antaa.”

Bryggare korostaa, miten vaikea paikka teini-iässä on asettua arvokisojen lähtöviivalle. Silti Vehmaan paketti pysyi kasassa täydellisesti.

”Nykysäännöillä ei voi varastaa, ja silti lähtö oli aivan uskomaton. Rasmus oli kuin eri kisassa kuin muut.”

Teknisesti Vehmaan aitominen hipoi täydellisyyttä. Bryggaren silmään pisti vain hieman korjattavaa käsien käytössä, mutta tuonkin hän laski hyvin pieneksi nyanssiksi.

”Maailmassa on juostu kovaa, vaikka kädet ovat heiluneet milloin mitenkin. Muun muassa ME-juoksussa”, olympiamitalisti vinkkaa.

Jerusalemissa kisataan 91-senttisillä nuorten aidoilla, kun aikuisten aidat ovat 106 senttiä korkeat. Bryggare ei juossut itse nuoruusvuosinaan juniorien aitoja, sillä hän siirtyi heti 17-vuotiaana miesten kisoihin.

Bryggaren ja Vehmaan keskinäinen vertailu on näin ollen vaikeaa, mutta nuorukaisen aika on joka tapauksessa huippuluokkaa.

”Juoksin 91 sentin aidat kerran koululaiskisoissa 15- tai 16-vuotiaana, mutta huomattavasti hiljempaa”, Bryggare paljastaa.

”91 on ihan eri maailmasta kuin 106. Ne ovat kaksi eri lajia. Mutta kaikki urheilijat, jotka ovat juosseet tuollaista vauhtia 91 sentin aidat – Yhdysvalloissa ja muualla – ovat jossain vaiheessa paukauttaneet kovia aikoja myös miesten kisoissa.”

”Vaikka on lyhyt mies, niin voi olla pitkät jalat. Olympiavoittaja Mark McKoylla jalat alkavat jo kaulasta.”

Bryggare oli itse 17-vuotiaana myös huomattavasti Vehmaata pidempi. 190-senttisen Bryggaren ei tarvinnut ponnistaa aidan kohdalla yhtä korkealle kuin 175-senttisen Vehmaan.

Nykypäivänä huippuaiturit ovat yhä noin 190-senttisiä. Ruumiin mittasuhteet ovat kuitenkin kropan pituutta tärkeämmät.

”Jalkojen pituus on se oleellisin tekijä. Vaikka on lyhyt mies, niin voi olla pitkät jalat. Olympiavoittaja Mark McKoylla jalat alkavat jo kaulasta”, Bryggare vitsailee.

Arto Bryggare povaa Rasmus Vehmaalle loistavaa tulevaisuutta.

Huikean fysiikan lisäksi Vehmaalla on puolellaan myös kova henkinen kantti. Kisan jälkeen hän paineli saman tien pukuhuoneeseen, eikä jäänyt kentälle ihailemaan aikaansa tai ottamaan yleisöään.

”Jerusalemissa on kova helle, joten hän ei jäänyt sinne kentälle. Hän ymmärsi, että tämä on alkuerä, eikä ajalla ole mitään merkitystä”, Bryggare kehuu.

”Nyt mitataan hänen kanttiaan. Hän otti alkueräjuoksussa hurjan ennakkosuosikin viitan itselleen. Välierä on vaikea paikka ja finaali on aina oma tarinansa. Yksi kolahdus, ja kisa menee siihen. Aika paljon mitataan miestä.”

Vehmaalla on hallussaan alle 17-vuotiaiden Suomen ennätys 13.41, jonka hän juoksi kesäkuussa Jyväskylässä. EM-kisojen 13.18 oli tuotakin hämmästyttävämpi suoritus, vaikka myötätuulta oli peräti 3,7 metriä sekunnissa.

Bryggaren mukaan tuuli ei kerro pika-aidoissa aina kaikkea.

”Sileällä satasella tuuli pidentää askelta ja kun juoksija ottaa vähemmän askeleita samalla frekvenssillä, hän on aikaisemmin maalissa. Pika-aidoissa tuuli ei tuo askelpituudelle mitään etua, koska on otettava kuitenkin ne samat 50 askelta”, hän kertoo.

”Myötätuuli helpottaa vain hieman työntämistä aidalle ja juoksija pystyy keskittymään enemmän frekvenssiin ja juoksun hallintaan.”

Rasmus Vehmaa käy suorituksia läpi valmentaja Kati Minkkisen kanssa.

Vehmaa edustaa samaa seuraa, jonka väreissä Bryggarekin aikanaan kilpaili: Lappeenrannan Urheilu-Miehiä.

Valitettavasti Lappeenrannassa on yhä samat ongelmat urheilijoille kuin ennenkin. Sisäharjoitteluun ei ole juuri mahdollisuuksia, joten Vehmaakin juoksee paljon ulkona –vaihtelevien sääolojen armoilla.

”Vammariskit aitajuoksussa ovat muutenkin isot, ja jos joutuu harjoittelemaan huonoissa olosuhteissa, kuten Lappeenrannassa, niin riski kasvaa. Se tuhosi melkein minun urani ja se on hänenkin kohdallaan haastava juttu”, Bryggare sanoo.

”Pikajuoksu ei ole jääkiekkoa. Suorituksessa tarvitaan lämpötilaa, joka on mielellään yli 20 astetta. Minulla se oli aikanaan 5 tai jopa 0. Jouduin juoksemaan jäähallin asfaltilla nollakelissä.”

Juuri loukkaantumisriskin vuoksi Bryggare ei halua arvioida tarkemmin, mihin Vehmaa voisi aikuisurallaan arvokisoissa yltää.

Yksi asia on kuitenkin varmaa: motivaatiosta menestys ei jää kiinni. Olympiamitalisti näkee Vehmaassa selvän yhtäläisyyden kahteen Pohjoismaiden nuoreen urheilijatähteen.

Armand Duplantis (22) ja Jakob Ingebritsen (21) ovat 5-vuotiaasta lähtien tehneet systemaattista työtä oman urheilu-uransa eteen. En tietysti tarkoita, että jokaisen pitää alkaa 5-vuotiaana juoksemaan aitoja, mutta oikealla tavalla toimittuna lapsuusaikana ratkaistaan se, mitä tapahtuu vanhempana huippu-urheilussa.”

EM-kisojen välierät juostaan tiistaina kello 17 Suomen aikaa. Finaali on ohjelmassa kello 19.15.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat