Suomessa syntyneellä Ivan Fedotovilla on kohtalotovereita –Venäjällä jääkiekkoilijoita on aiemminkin muilutettu armeijaan ja myös ostettu sieltä pois

Ivan Fedotov pidätettiin epäiltynä kutsuntojen kiertämisestä. Hän ei ole ainoa, joka on joutunut vastaavanlaiseen tilanteeseen.

Venäjän maajoukkueen maalivahti Ivan Fedotov torjui joukkueelle MM-hopeaa Pekingin olympialaisissa.

5.7. 21:43

Lappeenrannassa syntynyt venäläinen jääkiekkoilija Ivan Fedotov pelasi viime kaudella jääkiekkoliiga KHL:ssä Moskovan TsSKA:ssa ja Venäjän olympiakomitean joukkueessa talviolympialaisissa.

Ensi kaudeksi hänen piti liittyä NHL-joukkue Philadelphia Flyersiin, mutta perjantaina hänet pidätettiin Pietarissa epäiltynä kutsuntojen kiertämisestä.

TsSKA on Venäjän armeijan keskusurheiluseura. Kutsuntoihin osallistuminen tuli Fedotoville ajankohtaiseksi, kun hänellä ei enää ole venäläistä työnantajaa pelastajanaan, ja Venäjä luokittelee Yhdysvallat epäystävälliseksi valtioksi.

Pietarilaislehti Fontankan mukaan Fedotov on Severodvinskissa Vienanlahden etelärannalla Pohjois-Venäjällä merivoimien koulutuskeskuksessa. Fedotov on kaupungissa koulutuksessa syyskuuhun asti, jonka jälkeen päätetään, missä hän suorittaa asepalveluksensa

Neuvostoliiton aikana urheilijat olivat tiivis osa puolustusvoimia ja kuuluivat tiettyihin osastoihin, kertoo Sportrbc:n artikkeli. Urheilun kaupallistumisen myötä tästä käytännöstä luovuttiin vähitellen ja jääkiekkoilijat palvelivat vain paperilla.

Neuvostoliiton romahtamisen myötä johtavien seurojen siteet armeijan osastojen kanssa katkesivat vähitellen. Tästä huolimatta huippuseurojen urheilijat välttävät usein armeijan Venäjällä.

Mutta eivät aina. Esimerkiksi NHL-sopimus on ennenkin vauhdittanut palvelukseen joutumista Venäjällä.

Sportrbc kertoo, että vuonna 2001 jääkiekkoseura Avantgard Omskin pelaajat Stanislav Tšistov, Kirill Koltsov ja Alexander Svitov määrättiin yllättäen Avangard-VDV – farmijoukkueeseen, jonka urheilijat elivät varuskunnassa.

Stanislav Tšistov pelasi Karjala-turnauksessa Helsingissä vuonna 2005.

Myöhemmin kävi ilmi, että seuran johtaja yritti estää jääkiekkoilijoiden lähdön Pohjois-Amerikkaan.

"Avangardin silloinen johtaja Anatoli Bardin sai tietää, että aiomme mennä Amerikkaan, ja lähetti minut ja Sasha Svitovin oikeaan sotilasyksikköön."

”Asuimme siellä pari viikkoa kuten oikeat sotilaat aikaisine herätyksineen ja kurinpitoineen", Tšistov kertoi Sportrbc:n mukaan Championship-sivuston uutisessa.

Puolustusministeriö yritti hyödyntää tilanteen ja omia pelaajat TsSKA:an, mutta se oli ristiriidassa Venäjän jääkiekkoliiton ja kaupallisen liigan sääntöjen kanssa. Tapaus sai julkisuutta, eikä pelaajien tarvinnut palata Omskiin. Kesällä 2002 he lähtivät Pohjois-Amerikkaan.

Aina ei kuitenkaan tarvita NHL-varausta, jotta palvelukseen astuminen tulee ajankohtaiseksi. Lokakuussa 2017 Moskovan dynamon kauden paras maalintekijä Vladimir Bryukvin jätti yhden runkosarjan ottelun Spartakin kanssa väliin, koska hänen piti ilmoittautua armeijaan.

Ottelupäivänä hän oli sotilasyksikössä eikä seuran johto onnistunut neuvottelemaan häntä kentälle. Asiasta kertoi venäläinen Sport-Express -lehti.

Palveluksen välttäminen vaatiikin välillä neuvottelukeinoja. Sportrbc kertoo, että vuonna 2019 paljastui, että Metallurg Magnitogorskin hallinto oli lahjonut sotilaskomissaarin vapauttaakseen seuran pelaajat asepalveluksesta.

Lahjuksien ansiosta Aleksanderi Igoshev, Aleksei Bereglazov, Grigory Dronovia ja Pavel Varfomolomejev saivat väärennetyt lääkärintodistukset, jotka todistivat heidän soveltuvan huonosti asepalvelukseen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat