Mongolialaiset pojat rakastuivat suomalaiseen nurmikkoon – ”Kotona ei ole sitä”

Mongolialainen Deren FC osallistuu tällä viikolla Helsinki Cupiin. Maa on jalkapallon maailmanlistalla sijalla 184, mutta lajin suosio kasvaa koko ajan, ja juniorit ihailevat Cristiano Ronaldon ja Manuel Neuerin lisäksi mongolialaisia tähtiä.

Deren FC:n B14 valmistautui tiistaina Helsinki Cupin otteluun GrIFK vastaan.

13.7. 2:00 | Päivitetty 13.7. 17:47

”Euroopassa voi pelata kovatasoista jalkapalloa, saada uusia ystäviä ja nähdä erilaista kulttuuria.”

Näin mongolialaisen jalkapalloseura Deren FC:n B14-ikäluokan valmentaja Garam Munkhchuluun perustelee päätöstä lähteä pelaamaan Ruotsiin ja Suomeen.

Kaksi Derenin juniorijoukkuetta, 10- ja 14-vuotiaat, osallistuu tällä viikolla Helsinki Cupiin. Joukkueet ovat kuitenkin olleet Euroopassa jo kaksi viikkoa, sillä ennen Helsinki Cupia ne pelasivat kaksi turnausta Ruotsissa.

Matka alkoi Derenin kotipaikasta Mongolian pääkaupungista Ulan Batorista lennolla Istanbuliin, josta toinen lento vei joukkueet Tukholmaan. Sieltä matka jatkui junalla ensimmäiselle turnauspaikkakunnalle Piitimen kuntaan.

”Matkustamiseen meni yhteensä yli 30 tuntia. Se oli pitkä matka”, Munkhchuluun huokaisee.

Piitimen jälkeen joukkueet pelasivat toisen turnauksen Östersundissa, minkä jälkeen ne matkustivat laivalla Suomeen. Helsinki Cupin jälkeen vuorossa on vielä neljäs turnaus Göteborgissa ennen kotimatkaa Mongoliaan.

Helsinki Cupin kahden ensimmäisen päivän aikana Derenin B14-ikäiset kärsivät kolme tappiota ja voittivat yhden ottelun. Keskiviikkona joukkueella on vielä yksi alkulohkon ottelu, jonka jälkeen alkavat jatkopelit.

”Talvella Mongoliassa on Suomea kylmempi, pakkasta voi olla 30 astetta.”

Vaikka pelillinen menestys ei ole ollut huimaa, pelaajat ovat viihtyneet turnauksessa.

”Parasta on pelata luonnonnurmella, koska kotona ei ole sitä. Mongoliassa pelaamme tekonurmella. Luonnonnurmi on ihanan pehmeä”, Derenin maalivahti Bayarmagnai Tuguldur hehkuttaa.

Myös kenttäpelaaja Erdene Ariunbold on samaa mieltä. Kaksikko on harrastanut jalkapalloa viisi vuotta.

Tuguldur oli mukana, kun Deren osallistui Helsinki Cupiin ensimmäisen kerran vuonna 2019. Ariunbold taas pelaa turnauksessa tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

”Suomi on mukava paikka. Pidän siitä, että täällä ei ole ruuhkia”, Tuguldur sanoo.

Deren FC:n Erdene Ariunboldin (vas.) lempipelaaja on Cristiano Ronaldo, kun taas Bayarmagnai Tuguldur ihailee Manuel Neueria.

Ariunbold ja Tuguldur seuraavat sekä kansainvälistä että mongolialaista jalkapalloa.

Tuguldur mainitsee lempipelaajakseen Manuel Neuerin, Ariunbold puolestaan Cristiano Ronaldon. He ovat yksimielisiä Mongolian parhaasta pelaajasta: se on Derenin Mönkh-Orgil Orkhon.

Munkhchuluunin mielestä paras mongolialainen jalkapalloilija on puolestaan niin ikään Derenin Amaraa Dulguun. Molemmat pelaajat ovat Mongolian maajoukkueessa.

Munkhchuluun tuntee myös suomalaista jalkapalloa, sillä hän tietää Jari Litmasen ja Teemu Pukin.

Derenillä on mukana Helsinki Cupissa pelaajien lisäksi kaksi valmentajaa, huoltaja, kaksi pelaajien äitiä sekä kaksi kuvaajaa, joista toinen striimaa Derenin ottelut Mongoliaan pelaajien perheille.

Joukkueen apuna toimivat paikalliset Seke Batzorig ja hänen isänsä Batzorig Tseveenjav. Seke on syntynyt Suomessa, mutta hänen vanhempansa ovat mongolialaisia. Seken isä on kotoisin Ulan Batorista eli Derenin kotikaupungista.

Kaksikko oli apuna myös kolme vuotta sitten, kun Deren osallistui Helsinki Cupiin ensimmäistä kertaa.

”Seura on verkostoitunut meidän kauttamme Suomeen. Turnauksen aikana autan esimerkiksi busseilla liikkumisessa ja pelaan poikien kanssa korttia koululla, jossa he majoittuvat. Isäni ei ole valmentaja, mutta hän istuu vaihtopenkillä ja neuvoo välillä pelaajia”, Seke kertoo.

Deren FC:n juniorivalmentaja Garam Munkhchuluun uskoo, että jalkapallon suosio Mongoliassa kasvaa tulevaisuudessa.

Suomen kesä tarjoaa sopivan sään Derenin pelaajille, sillä se muistuttaa Mongolian kesää.

”Talvella Mongoliassa on Suomea kylmempi, pakkasta voi olla 30 astetta. Meillä ei ole kuitenkaan paljon lunta. Viime talveksi rakennettiin kuplahalli, joten nyt talvellakin voi pelata jalkapalloa”, Munkhchuluun sanoo.

Munkhchuluun perusti Deren FC:n vuonna 2008.

Hän pelasi lapsuudessaan jalkapalloa vain kadulla, koska kunnollisia joukkueita ei ollut. Myöhemmin hän lähti opiskelemaan Saksaan ja huomasi, kuinka paljon kehittyneempää jalkapallo oli Euroopassa Mongoliaan verrattuna.

Kun Munkhchuluun palasi kotimaahansa, mongolialainen jalkapallo ei ollut juuri kehittynyt. Turhautumisesta nousi tarve perustaa oma seura.

”Seuran juniorit olivat ensimmäisen kerran pelaamassa ulkomailla vuonna 2010. He olivat silloin 10-vuotiaita, ja nyt osa heistä pelaa Mongolian maajoukkueessa”, Munkhchuluun kertoo.

”Painia katsoo Facebookissa 4 000 ihmistä. Ei jalkapallo kiinnosta Mongoliassa yhtä paljon.”

Nykyisin Dereniin kuuluu miesten edustus- ja kakkosjoukkue, naisten joukkue sekä 11 juniorijoukkuetta. Miesten edustusjoukkue pelaa maan korkeimmalla sarjatasolla Mongolian valioliigassa.

Jalkapallo ei ole perinteisesti kuulunut Mongolian suosituimpiin urheilulajeihin. Munkhchuluunin mukaan paini on maan ykköslaji, ja joukkuepalloilussa ainakin koripallo menee jalkapallon edelle.

Hän lopettaa puhumisen hetkeksi ja kaivaa taskustaan puhelimen. Siellä on auki Facebook-live mongolialaisesta painista.

Maassa juhlittiin 10.–12. heinäkuuta Naadamia, joka juhlistaa Mongolian itsenäisyyttä ja nomadien kulttuuria. Juhlan ydin muodostuu kolmesta urheilulajista: painista, laukkaurheilusta ja jousiammunnasta.

”Nyt on kansallinen juhla, ja painia katsoo Facebookissa 4 000 ihmistä. Ei jalkapallo kiinnosta Mongoliassa yhtä paljon”, Munkhchuluun toteaa.

Mongolialaisen Deren FC:n B14-ikäiset taipuivat tiistaina GrIFK:lle 2–3 Talin liikuntapuistossa pelatussa Helsinki Cupin ottelussa.

Mongolialaisen jalkapallon tulevaisuus näyttää kuitenkin koko ajan valoisammalta.

Naisten jalkapallo on Mongoliassa vielä hyvin alkutekijöissään, mutta Munkhchuluunin mukaan se kasvaa koko ajan. Esimerkiksi jalkapallon maailmanlistalla Mongolian naisten maajoukkue on sijalla 128, kun taas miehet ovat sijalla 184.

Käytännössä kaikki Mongolian huippujalkapalloilijat pelaavat kotimaassaan, mutta Munkhchuluun tietää yhden poikkeuksen. Maajoukkuepelaaja Ganbold Ganbayar pelaa Slovakiassa KFC Komárnossa.

Munkhchuluun uskoo, että tulevaisuudessa yhä useampi mongolialainen pelaa ulkomailla.

”Jalkapallo kiinnostaa nuoria. Uskon, että tulevaisuudessa siitä tulee paljon suositumpaa Mongoliassa.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat