Näthatet måste stoppas

Det ska inte gå att skriva vad som helst på nätet utan att det får en konsekvens. Det ska inte gå att gömma sig bakom en fejk profil och spy rasistiska glåpord på svarta spelare och gå till jobbet följande dag som om ingenting hänt, Tim Sparv skriver.

9.7. 2:00

Sociala medier är i bästa fall ett ypperligt forum när man vill hålla kontakt med vänner och bekanta eller för att följa med vad som händer ute i världen. Men sociala medier är även med till att normalisera ett språkbruk som gör mig orolig. Hatretorik och nätmobbning har blivit vardagsmat och inom idrotten är det ett av de största utmaningarna vi har för tillfället.

Tim Sparv

FIFA och FIFPRO har under de senaste åren undersökt hur utbrett det är med näthat inom elitfotbollen. Under EM-finalen 2021 och finalen i afrikanska mästerskapen 2022 så mottog mer än 55% av spelarna diskriminerande inlägg på deras sociala medier. I de flesta fallen handlade det om rasistiska eller homofobiska kommentarer.

Efter EM finalen 2021 mellan England och Italien så dömdes en engelsman till fängelse för ett av dessa inlägg men faktum är att majoriteten kommer undan utan reprimander. En annan sak som är helt ofattbart är att mer än hälften av dessa diskriminerande inlägg fortfarande är synliga på nätet idag.

Jag är en vit manlig fotbollsspelare som mestadels kommit lindrigt undan. Jag kan aldrig sätta mig in i det som Glen Kamara, Marcus Rashford, Saka och andra svarta spelare fått utstå under deras karriär. Undrar hur jag själv hade reagerat som svart 19-åring om jag fått höra från egna ”fans” att jag är en apa och borde lämna landet.

Det här är naturligtvis ingenting som är unikt för idrottsmiljön utan vi kan bra kalla det ett nutida samhällsfenomen. Vi ser hur nätets vilda västern orsakar stora hälsoproblem bland skolungdomar, på arbetsplatser och inom politiken. Vi läser om skolelever som har självmordstankar och om kvinnliga politiker som lider efter att ha blivit utsatta för sexistiska kommentarer. Vi ser myndigheter, lärare och föräldrar som famlar runt i ett mörker utan att veta hur de ska gå till väga för att få bukt på ett samhällsproblem som bara ökar i styrka.

Det ska inte gå att skriva vad som helst på nätet utan att det får en konsekvens. Det ska inte gå att gömma sig bakom en fejk profil och spy rasistiska glåpord på svarta spelare och gå till jobbet följande dag som om ingenting hänt.

Twitter, Instagram och de andra aktörerna har ett ansvar att skapa en plats som är säker och trygg för alla användare.

Sociala medier var för mig som aktiv fotbollsspelare en ovärderlig länk till våra supportrar. De fick en inblick i mitt liv och jag fick en inblick i deras. Jag vill påstå att tack vare sociala medier så fick vi alla en större förståelse och respekt för motparten och de gränser som möjligtvis funnits suddades långsamt ut. Vi gladdes tillsammans när det gick bra och stöttade varandra i motgång.

Sociala medier har en enorm potential att påverka vårt samhälle positivt. Möjligheten att dela information och öka medvetenheten kring viktiga sociala frågor är unik men det är dags att skapa tydligare spelregler och rensa ut rötäggen. Om det inte snart görs något så är jag rädd för att vi kommer att fortsätta se på när unga och gamla mår allt sämre på grund av diskriminering på nätet.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat