LS: Helmarit jättänyt valmentaja täsmensi keskusteluaan Anna Signeulin kanssa: ”Tämä yksi lapsi vielä menee, kun sille ei enää mitään voi”

Maiju Ruotsalainen toimi Helmarien apuvalmentajana vuoteen 2019 asti.

Maiju Ruotsalainen (vas.) kuului Anna Signeuli (kesk.) valmennustiimiin vuosina 2017–2019. Tinja-Riikka Korpela on yhä Signeulin luottomaalivahti. Kuva syyskuulta 2017.

7.7. 11:33 | Päivitetty 7.7. 11:53

Jalkapallon naisten maajoukkueen eli Helmarien entinen apuvalmentaja Maiju Ruotsalainen taustoittaa sanomalehti Länsi-Suomen haastattelussa syitä lähdölleen ruotsalaisen päävalmentajan Anna Signeulin valmennusryhmästä.

Ylen asiantuntijana jalkapallon naisten EM-kisoissa toimiva Ruotsalainen kertoi tiistai-illan ennakkolähetyksessä lähtönsä taustojen liittyvän siihen, miten hänen äidiksi tulemiseensa reagoitiin.

”Tässä on kyse enemmän organisaation johdosta, millaisilla arvoilla hyväksytään, että saa johtaa ja miten ne eroaa siitä, miten itse ajattelee asioista. Ehkä henkilökohtaisempana se, kun sain pari vuotta sitten alkaa äidiksi, miten esihenkilö siihen suhtautui ja miten pettyneitä tähän päätöksen oltiin”, Ruotsalainen sanoi Ylelle.

Ruotsalainen kertoo Länsi-Suomelle kuulleensa, että hänen olisi pitänyt ilmoittaa aikeistaan hankkia lapsia ennen kuin otti työnsä vastaan.

”Myöhemmin sanottiin, että no, tämä yksi lapsi vielä menee, kun sille ei enää mitään voi. Mutta jos aion hankkia lisää lapsia, se pitää kertoa tässä ja nyt”, Ruotsalainen sanoo.

”Minulta myös kysyttiin, miten voin ajatella olevani hyvä valmentaja sen jälkeen, kun olen tehnyt tällaisia valintoja, siis hankkinut lapsen.”

Näin oli Ruotsalaiselle ilmoittanut päävalmentaja Signeul. Lapsi ei Ruotsalaisen mukaan häirinnyt hänen valmentamistaan mitenkään.

”Yksi Kiinan-harjoitusleiri jäi väliin, koska olin synnyttämässä.”

Ruotsalainen kertoo kokeneensa kiusaamista tekemiensä valintojen vuoksi.

”Lopulta kyse ei ollut siitä, että joku sanoi jotain tyhmää, vaan paljon enemmästä.”

Hän kuvailee Signeulin sanojen olleen kuin nyrkinisku päin kasvoja ja kertoo Palloliiton olleen tietoinen tapahtuneesta jo vuonna 2018.

”Suurin ongelma on se, että liitto mahdollistaa tällaisen kulttuurin olemassaolon ja jatkumisen.”

Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kertoi Ilta-Sanomille keskustelleensa Signeulin kanssa muun muassa tämän ympärillä tapahtuvasta henkilöstön suuresta vaihtuvuudesta. Casagrande ei kiistänyt äitiyteen liittyvää episodia valmennustiimissä.

Hänen mukaansa asiaa selvitettiin perusteellisesti vuodenvaihteessa 2019–2020.

”On päivänselvää, ettei äitiys ole urakehityksen este Palloliitossa. Liitto kannustaa äitiyteen ja hyvään vanhemmuuteen ja haluaa olla asiassa esikuva”, Casagrande lisäsi.

Ruotsalainen korostaa Länsi-Suomelle, ettei ole koskaan vaatinut Signeulille potkuja tai sitä, ettei tämän sopimusta jatkettaisi.

Hän kuitenkin vahvistaa haastattelussa omien kokemustensa perusteella tiedot siitä, että kaikki muutkaan Signeulin metodit tai toiminta eivät kestä päivänvaloa. Sen tarkemmin Ruotsalainen ei lähde asiaa avaamaan.

Ruotsalainen kuului pestissään kesän 2017 EM-kisojen jälkeen aloittaneen Signeulin ensimmäiseen Helmarien valmennustiimiin vuosina 2017–2019. Signeulin nykyinen sopimus Palloliiton kanssa päättyy tämän vuoden lopussa.

61-vuotiaan Signeulin ympärillä vellova kohu kiinnostaa luonnollisesti myös valmentajan kotimaassa Ruotsissa. Sanomalehti Aftonbladet ja yleisradioyhtiö SVT kertoivat uutisessaan Signeulin olevan myrskyn keskellä.

Toinen ruotsalaislehti Expressen on saanut uutiseensa kommentin HJK:n naisjoukkueen päävalmentajalta Jonne Kunnakselta.

”Minulle tämä ei ole mikään uutinen, sillä huhuja on ollut liikkeellä. Liittokaan ei ole voinut olla tietämätön asiasta”, Kunnas sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat