Töykeä ele kesken juoksun sai joukkue­kaverien välit rakoilemaan – 18-vuotias Erriyon Knighton hakee nyt hyvitystä nöyryytykselle

Erriyon Knightonissa on ainesta miesten pikamatkojen uudeksi valtiaaksi ja MM-kisojen sankariksi. Häntä kuvaillaan ”uudeksi Usain Boltiksi”. Naisten pikapyrähdyksessä pitää tapahtua pieni ihme, ellei maailmanmestarin nimi ole jälleen kerran Shelly-Ann Fraser-Pryce.

Edes ME-mies Usain Bolt ei ollut 18-vuotiaana yhtä nopea kuin Erriyon Knighton (kuvassa).

15.7. 2:00 | Päivitetty 15.7. 11:52

Erriyon Knighton täytti tammikuussa vasta 18 vuotta, mutta hän on varmasti yksi yleisurheilun MM-kisojen seuratuimmista urheilijoista.

Knightonin lähin vertailukohta on muuan Usain Bolt, 100 ja 200 metrin ME-mies sekä moninkertainen maailmanmestari ja olympiavoittaja. Los Angeles Times nimesi nuoren yhdysvaltalaisen kesäkuussa rohkeasti ”Uudeksi Usain Boltiksi”.

Eikä vertaus ole aivan tuulesta temmattu. Knightonin tulokset puhuvat puolestaan.

Hän aloitti pikajuoksun alun perin harjoitteluna amerikkalaista jalkapalloa varten, mutta ajoista päätellen lajinvaihto näyttää olleen oikea ratkaisu.

Paraatimatkallaan 200 metrillä Knighton on jo hurjat puoli sekuntia nuorta Boltia nopeampi. Jamaikalainen ME-mies ”junnasi” 18 vuotta täytettyään vasta ajassa 19,99, kun Knightonin paras noteeraus on huikea 19,49.

Lue lisää: Usain Boltin alle 18-vuotiaiden maailman­ennätys rikottiin Yhdysvalloissa

Teinitähti juoksi ennätyksensä toukokuun alussa Louisianassa. Hänestä tuli samalla kaikkien aikojen neljänneksi nopein mies – ikään katsomatta. Vain Bolt, Yohan Blake ja Michael Johnson ovat koskaan pystyneet parempaan.

Näet Knightonin kellottaman 19,49-juoksun tästä linkistä.

Knightonin kovin haastaja MM-kisojen 200 metrillä on hänen maanmiehensä Noah Lyles, 24. Hän on juossut tällä kaudella ajan 19,61.

Kaksikon välillä on kipinöinyt aiemmin tänä kesänä. Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa kesäkuussa Lyles päihitti Knightonin ja otti kultaa, mutta katsojien mieliin jäi se, mitä tapahtui juuri ennen maaliviivaa.

Lyles osoitti sormellaan vasemmalle puolelleen, jossa Knighton juoksi. Ele tulkittiin töykeäksi näpäytykseksi nuoremmalle kilpakumppanille.

Noah Lyles osoitti sormella Erriyon Knightonia Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa.

”Tämä ei ole ohi”, Knighton uhosi NBC:llä kisan jälkeen.

Lyles toppuutteli kritisoijia ja selitti, ettei sormella osoittaminen kohdistunut vain yhteen mieheen.

”Se oli tarkoitettu kaikille, jotka epäilevät mahdollisuuksiani vain siksi, että uusi nimi on astunut kuvaan. Erriyon on uskomaton talentti, mutta se ei tarkoita, että aion vain antautua”, Lyles sanoi NBC:llä.

Miesten 100 metrillä katseet kohdistuvat neljään muuhun Yhdysvaltojen juoksijaan. Eugenen kotiyleisö voi odottaa MM-kisoissa siis todellista juhlaa pikamatkoilla.

Fred Kerley, 27, säväytti Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa juoksemalla kahden tunnin sisään kaksi maailman kärkiaikaa. Hän kellotti välierissä 9,76 ja finaalissa 9,77.

Hämmästyttäviä Kerleyn tuloksista tekee se, että hän siirtyi 100 metrille vasta viime vuonna – ja suoraan 400 metrin kisoista. Moni epäili tuolloin rajua ratkaisua, sillä jenkkitähdellä oli 400 metriltä MM-pronssia ja viestistä sekä MM-kultaa että -hopeaa.

Tokion olympialaisissa tulikin sitten saman tien 100 metrin hopeaa. Matkan vaihtamisessa ei juuri alkukankeutta näkynyt.

Yhdysvaltojen vahvan rintaman MM-kotikisoissa täydentävät Trayvon Bromell (tällä kaudella 9,81), Marvin Bracy (9,85) ja Christian Coleman (9,87). Jopa kolmoisvoitto on täysin mahdollinen.

Fred Kerley (kesk.) pesi MM-joukkuekaverinsa Trayvon Bromellin (oik.) Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa.

Tokion olympialaisten sensaatiovoittaja Marcell Jacobs saapuu kisoihin surkeassa tuloskunnossa loukkaantumisten jäljiltä. Hänen kauden paras aikansa on vaatimaton 10,04.

Jos miesten 100 metriä hallitsevat Yhdysvaltojen juoksijat, naisten puolella tilanne on täysin toinen.

Jamaikan pikakiiturit Shelly-Ann Fraser-Pryce, Elaine Thompson-Herah ja Shericka Jackson lähtevät hakemaan kolmoisvoittoa Karibialle. Tokiossa temppu jo onnistui.

”Taskuraketti” Fraser-Pryce ei osoita minkäänlaisia hyytymisen merkkejä, vaikka hänellä on ikää jo 35 vuotta. Seitsemän henkilökohtaista arvokisakultaa saalistanut konkari on ollut tänäkin vuonna maailman nopein nainen ajalla 10,67.

Eivätkä Fraser-Prycen tavoitteet ole ainakaan muuttuneet maltillisemmiksi iän myötä.

”Tällä kaudella tähtään ainakin 10,5-alkuiseen aikaan, ehkä jopa 10,4:ään. Mielestäni olen menossa sitä kohti”, hän sanoi huhtikuussa Kansainvälisen yleisurheiluliiton kisaennakon mukaan.

Naisten 100 metrin maailmanennätys on peräti 34 vuotta vanha Florence Griffith-Joynerin 10,49.

Shelly-Ann Fraser-Pryce tavoittelee MM-kisoissa jopa maailmanennätystä.

200 metrillä Jamaikan Jackson lukeutuu niin ikään ennakkosuosikkeihin. Hänen kovin haastajansa on Yhdysvaltojen 22-vuotias huippulupaus Abby Steiner.

Steiner ja Jackson juoksivat kauden parhaat tuloksensa täsmälleen samana päivänä, 26. kesäkuuta. Molemmat kilpailivat tuolloin maansa mestaruuskisoissa.

Steiner pinkoi ensin maailman kärkiajan 21,77, mutta joitain tunteja myöhemmin Jackson täräytti ilmoille todellisen myrskyvaroituksen MM-kisoja ajatellen.

Kolminkertainen viestimatkojen arvokisavoittaja latasi tauluun kaikkien aikojen kolmanneksi nopeimman 200 metrin ajan 21,55. Hän paransi ennätystään peräti 26 sadasosalla ja ilmoittautui mukaan MM-kisojen kultajahtiin.

Miesten 100 m finaali su 17.7. kello 5.50 Suomen aikaa.

Naisten 100 m finaali ma 18.7. kello 5.50.

Naisten 200 m finaali pe 22.7. kello 5.35.

Miesten 200 m finaali pe 22.7. kello 5.50.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat