Tanska voitti taktiikallaan ja peruspelaamisen tasollaan Suomen – Sällström kummasteli vaihtoaan: ”Ehkä vähän yllätyin siitä"

Tanskaa vastaan Suomen päävalmentajan pelikirjan ohuus koitui osaltaan Helmarien tappioksi. Hänen olisi pitänyt myös varautua vaihtoihin paremmin turnauksen aikana, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Linda Sällström jäi pelin ulkopuolelle Tanskaa vastaan, eikä saanut koko ottelussa tehtyä kuin seitsemän syöttöä ja yhden ohilaukauksen.

13.7. 19:13

Stowe

Natalia Kuikka venytteli Stowe Schoolin nurmella. Taustalla pelattiin krikettiottelua.

Helmarien EM-turnauksessa ovat toistaiseksi toteutuneet valitettavasti kaikki ennakko-odotukset. Kahden ottelun jälkeen Suomi on ulkona jatkopeleistä, ja kaikkensa antaneen joukkueen taso ei riittänyt edes tasapeliin kahdessa ensimmäisessä ottelussa.

Helmarien turnaukseen pääseminen oli menestyksen maksimi tällä kertaa. Viimeisestä Saksa-ottelusta ei voi odottaa hyvää tulosta Suomelle, kun viime EM-turnauksen välieräjoukkue pelasi vakuuttavasti kahdessa ensimmäisessä ottelussaan ja pyyhkäisi Espanjan ja Tanskan tieltään. Saksa eteni 4–0- ja 2–0-voitoilla pudotuspeleihin, ja Espanja ja Tanska ratkovat toisen jatkopaikan kohtalon.

Helmarien tehtävänä on nyt kasata itsensä ja valmistautua lauantain viimeiseen koitokseen, jossa Saksa voi rennosti hakea hyvää peliesitystä.

Suomen pelaajat tekivät keskiviikkona palauttavan joogaharjoituksen.

Helmarien joukkue näytti toipuneen ainakin jollain tavalla tappiosta, sillä sen verran hyväntuulisena joukkue joogasi harjoitusalueensa Stowe Schoolin nurmella ja katsoi samalla edessään avautuneella nurmikentällä pelattua krikettiottelua.

Emmi Alanen sanoi keskiviikon palauttavan harjoituksen jälkeen, että häntä oli harmittanut todella paljon tiistai-iltana. Hänen mielestään Tanska-ottelu oli Suomen omissa käsissä.

Emmi Alasella riitti hymyä vielä kahden tappionkin jälkeen.

Alasen mukaan Suomi pelasi paremmin kuin avausottelussa, mutta maaleja olisi pitänyt tehdä.

”Puolustuspeli toimi hyvin, mutta vastustaja pystyi tekemään yhden maalin. Pienistä marginaaleista oli kiinni, että emme saaneet haluamaamme tulosta”, Alanen sanoi.

Suomen päävalmentaja Anna Signeul hävisi taktiikassa Tanskan päävalmentajalle Lars Sondergaardille. Sondergaard teki toisen jakson alussa kaksi tuplavaihtoa ja toi peliin neljä vaihtopelaajaa, jotka auttoivat Tanskaa pitämään painetta yllä Suomen päässä. Se oli yksi ratkaiseva tekijä Tanskan 1–0-voitossa. Signeul teki ensimmäisen vaihtonsa vasta Tanskan maalin jälkeen.

Tanska voitti pelin taktisesti kummassakin päässä kenttää. Tanska eliminoi tehokkaasti Suomen ainoaksi hyökkäysaseeksi muodostuneet vastahyökkäykset pudottamalla puolustuslinjaansa nopeasti alas aina, kun Suomelle näytti muodostuvan mahdollisuus hakea pystysyötöillä hyökkääjiään Linda Sällströmiä tai Sanni Franssia.

Sanni Franssi kyykistyi Tanska-tappion jälkeen kentällä.

Sällström sanoi keskiviikkona olevansa pettynyt suoritukseensa Tanskaa vastaan.

”Oli minulle vaikea peli, enkä päässyt oikein peliin sisään. Tanska oli hyvin selvittänyt pelimme ja luki tilanteenvaihdot ja syvyyspallot. Puolustus pudotti nopeasti alas, mikä teki pelaamisen minulle tosi vaikeaksi. Minulla ei ollut oikein aseita sitä vastaan. Jäin pelin ulkopuolelle.”

Suomi sai Tanskaa vastaan paremmin pallonhallintaa kuin avausottelussa, mutta liian usein Suomen hyökkäystenrakentelu katkesi helppoihin, pakottamattomiin virheisiin. Peruspelaamisen taso ei ollut riittävän korkealla tasolla.

Tanskan 3–4–3-muoto oli vaikea puolustettava Suomelle. Siitä huolimatta Suomi puolusti pitkään 4–4–2-muodossa. Toisella jaksolla tosin vasen laitapelaaja Ria Öling putosi ajoittain käytännössä laitapakiksi.

Helmarien joogaharjoituksen taustalla krikettijoukkue Stowe Templars pelasi koko päivän kestävää otteluaan.

Oikeastaan mitään muuta ryhmitysvaihtoehtoa Signeulilla ei ole ollutkaan viime vuosina. Suomi ei pystynyt mukautumaan riittävästi Tanskan pelaamiseen.

Tanska löysi pelinrakenteluvaiheessaan helposti vapaan pelaajan Suomen puolustusmuodon ulkopuolelta, ja pystyi välillä muutamalla syötöllä murtamaan Suomen puolustuslinjan. Suomi selvisi siitä huolimatta monista hyökkäyksistä hyvin. Tinja-Riikka Korpela teki pari loistavaa torjuntaa, joilla Suomi pysyi pelissä mukana.

Sondergaardin Tanskan vahvin hyökkäysase on positiiviset tilanteenvaihdot, kun joukkue pallonriiston jälkeen käynnistää nopeasti hyökkäyksen. Sellaisesta tilanteesta syntyi Tanskan johtomaali 72. minuutilla.

Suomalaismedia on ollut velvoitettu pitämään kasvomaskeja Helmarien joukkuetta tavatessa, koska joukkue on joutunut kiristämään terveysturvallisuustoimenpiteitään joukkueen koronatartuntojen takia.

Tanska katkoi Suomen avauksen ja voitti sen jälkeen pallon itselleen. Tanskan tähtipelaaja Pernille Harder riisti pallon, ja sen jälkeen seurasi kuuden syötön ketju ennen maalia, jossa Harder pääsi puskemaan pallon vapaasti maaliin maalin edestä.

Maalia edeltäneessä syöttöketjussa Harder käänsi pelin Suomen heikommalle laidalle, jossa Ria Öling joutui alivoimatilanteeseen. Kun keskitys lähti laidalta, Suomen pelaajat katsoivat palloa, ja maalintekijä Harder jäi vapaaksi maalin edessä. Pallo kimposi takatolpalta lähteneestä puskusta onnekkaasti yläriman kautta hänelle.

Se kummastutti ottelun jälkeen, että Suomen paras maalintekijä Linda Sällström otettiin vaihtoon, ja tilalle otettiin keskikenttäpelaaja Olga Ahtinen. Vaihto kummastutti jonkin verran myös Sällströmiä.

”En nähnyt vaihtoani epäloogisena omaan suoritukseeni nähden. Ehkä vähän yllätyin siitä, että ei tehty hyökkäävämpää vaihtoa. Varmasti oli valmentajalla jokin ajatus siihen, miksi vaihdot tehtiin.”

Signeul panosti EM-karsinnoissa ja EM-turnauksessa yhteen pelitapaan ja tiiviisti peluutettuun avauskokoonpanoon. Tanskaa vastaan Suomen päävalmentajan pelikirjan ohuus koitui osaltaan Helmarien tappioksi. Ehkä hänen mielestään Suomella ei ole riittävästi laatua vaihtopenkillä, mutta silti hänen olisi pitänyt varautua vaihtoihin paremmin turnauksen aikana.

Sällströmin mukaan joukkue ei ole luovuttanut, vaikka viimeinenkin mahdollisuus jatkopaikasta murskaantui tiistai-iltana.

”Olemme täällä edustamassa maatamme ja haluamme tehdä suomalaiset ylpeiksi. Haluamme päättää turnauksen hyvään esitykseen ja toivottavasti ensimmäisiin pisteisiin turnauksessa.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat