Suomen MM-kisajoukkueen koko hämmentää, mutta selitys on yksinkertainen: olimme kerrankin muita fiksumpia

Suomen yleisurheilun taso ei kuitenkaan ole niin korkea, että se on oikeasti 36 urheilijan arvoinen MM-kisoissa, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ari Pusa.

Sini Lällä hyppäsi yleisurheilun GP-sarjan toisessa osakilpailussa Tampereella 1. kesäkuuta.

15.7. 11:41

Onko Suomi todella niin hyvä yleisurheilumaa, että sille todella kuuluu 36 edustajaa yleisurheilun MM-kisoissa Eugenessa vai valehtelevatko numerot?

Jopa neljän mitalia pottia tavoitteleva Ruotsi kisaa Eugenessa 23 urheilijan joukkueella. Myös Norjalla on Kartsen Warholmin (400 metrin aidat) ja Jakob Ingebrigtsenin (1 500 metriä ja 5 000 metriä) kaltaisia menestyjiä, kun sillä on kaikkiaan 19 urheilijaa Eugenessa.

Tanskalla on Eugenessa seitsemän urheilijaa sekä naisen ja miesten pikaviestijoukkueet. Vuoden 2023 MM-kisat pidetään Budapestissä, ja Unkarilla on Eugenessa vain yksi moukarinheittäjä.

Numerot eivät valehtele, mutta vastaus yllä esitettyyn kysymykseen on: ei.

Sen sijaan Suomi osasi taitavasti hyödyntää Kansainvälisen yleisurheiluliiton (WA) rankingjärjestelmää, kun se sai tasoonsa nähden paljon edustuspaikkoja.

Varsinkin Oulussa 26. kesäkuuta pidetyt kilpailut toivat suomalaisille hyvin rankingpisteitä kansainvälisessä vertailussa. Vastaavasti monessa muussa maassa ei ilmeisesti tajuttu samalla tavalla, miten ja missä rankingpisteitä kannattaa kerätä.

Korkeushyppääjä Sini Lällä yllättyi MM-kisapaikastaan.

”Yllätyin, että pääsin kisoihin. Huippua, että pääsen hyppäämään”, korkeushyppääjä Sini Lällä kommentoi Eugenessa edustuspaikkaansa.

Lällä ylitti Oulussa 190 senttiä, joka riitti rankingissa 20. sijalle toisen MM-kisoihin päässeen suomalaishyppääjän Heta Tuurin kanssa. Kolmas suomalainen naisten korkeudessa on Ella Junnila. Suomella ei ole koskaan ennen ollut kolmea edustajaa naisten korkeushypyssä MM-kisoissa.

Sanne Erkkola heitti Oulussa keihäässä ennätyksensä 60,18 ja sai sen myötä MM-paikan.

Suomen iso joukkue peilaantuu vielä osin koronapandemian jälkimaininkeihin. Monet Afrikan, Aasian ja Etelä-Amerikan urheilijat eivät ole päässeet kilpailemaan riittävästi, jotta he olisivat saaneet tarpeeksi rankingpisteitä.

Näin kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n osanottajakiintiöt jäivät joissain lajeissa vajaiksi tai niihin jopa lisättiin urheilijapaikkoja. Myös venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden puuttuminen vaikuttaa.

Suomalaisille urheilijoille on tärkeää, että he pääsevät kisaamaan maailman huippuja vastaan MM-kilpailuissa. Jo pelkkä mukanaolo motivoi urheilijaa kohti parempaa ja tuloksellista harjoittelua.

MM-kisat ja olympiakisat ovat jokaisen urheilijan unelma.

Korjattu keihäänheittäjä Sanne Erkkolan etunimi 17.7. klo 6.15.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat