Wilma Murto taivutti finaaliin seiväskarsinnan jaetulla ykkössijalla, Fred Kerley pinkoi hirmuajan miesten 100 metrin alkuerissä

Suomalaisurheilijat saavuttivat yleisurheilun MM-kisojen avauspäivänä kolme finaalipaikkaa, kun myös moukarinheittäjät Krista Tervo ja Silja Kosonen pääsivät finaaliin. HS seurasi MM-yleisurheilun avauspäivän tapahtumia.

Wilma Murto taivutti naisten seipään karsinnan jaetulle ykkössijalle.

15.7. 18:30 | Päivitetty 16.7. 12:03

Seiväshyppääjä Wilma Murto saavutti Eugenessa ensimmäisen yleisurheilun MM-finaalipaikkansa. Murto taivutti karsinnan jaetulle ykkössijalle tuloksellaan 450.

Saga Andersson ylitti naisten seipään karsinnassa 435 ja oli 16:s. Korkeuteen 420 jäänyt Elina Lampela oli 26:s.

”Karsinta meni suunnitelmien mukaan, ja sekin kuului varmaan suunnitelmaan, että hyppy meni yli runttaamalla”, Murto sanoi.

Topi Raitanen hyytyi miesten 3 000 metrin estejuoksun alkueränsä viimeiseksi. Hän jäi ajallaan 8.43,01 ulos estefinaalista.

”Ravinto ei ole pysynyt sisällä. Ilman sitä on vaikea juosta. Tällainen olo on ollut jo jonkin aikaa. Muutama päivä on ollut niin ja näin, mutta verryttelyssä alkoi tuntua pahalta”, Raitanen sanoi ja yritti peittää pettymystään, vaikka sisällä sananmukaisesti myllersi.

Raitanen oli kolmen alkuerän yhteisajoissa 37:s, ja sama sija oli myös Nathalie Blomqvistin kohtalona naisten 1 500 metrin alkuerissä. Hänen aikansa oli 4.11,98.

Kristian Pulli jäi miesten pituushypyn karsinnassa 26:nneksi tuloksellaan 756.

”Oli todella tyhjä olo. Pää, kroppa ja jalat eivät jostain syystä tuntuneet omalta. Selityksiä siihen voi etsiä, vaikka mistä. Mutta se ei muuta tosiasiaa, että tänään ei kulkenut”, pettynyt Pulli sanoi.

Aleksi Ojala käveli 20:nneksi miesten 20 kilometrin kävelyssä. Ojalan aika oli 1.23,40. Kisa päättyi japanilaisten Toshikazu Yamanishin ja Koki Ikedan kaksoisvoittoon. Ruotsin Perseus Karlstöm sai pronssia.

Arvokisojen ensikertalainen Enni Nurmi käveli naisten 20 kilometrin kisan 29:nneksi ajalla 1.37,29. Kisan voiton vei perulainen Kimberly García León.

Miesten 100 metrin tämän kauden tilastoykkönen Fred Kerley pinkoi alkueristä jatkon hurjalla ajalla 9,79. Yhdysvaltalainen on suurin suosikki satasen maailmanmestariksi.

Kenialainen Ferdinand Omanyala ehti kuin ehtikin satasen alkuerien lähtöviivalle. Viisumiongelmista kärsinyt Omanyala juoksi ajan 10,10, oli eränsä kolmas ja selvisi välieriin.

”Näyttää siltä, että kaikki puhuvat minusta, mutta toivon, että siihen on hyvä syy”, Omanyala sanoi alkueräjuoksunsa jälkeen medialle.

Yhdysvaltain Ryan Crouser oli omilla metriluvuillaan miesten kuulan karsinnassa. Crouser jätti tuloksellaan 22,28 karsinnan kakkoseksi työntäneen maanmiehensä Joe Kovacsin taakseen peräti 78 sentin marginaalilla.

Ilman henkilökohtaista MM-kisapaikkaa jäänyt Allyson Felix juoksi mahdollisesti uransa viimeisen arvokisastartin 4 x 400 metrin sekaviestissä, jossa Yhdysvallat taipui kolmanneksi. Voiton vei Dominikaaninen tasavalta, Hollanti sai hopeaa.

”Oli hyvin erityistä, että sain juosta viimeisen kilpailuni kotiyleisön edessä. Se oli tosi siistiä. Tyttäreni oli katsomossa, ja tämä oli ilta, jonka muistoa tulen vaalimaan”, Felix kertasi.

Moukarinheittäjät pääsivät korkkaamaan MM-kisat suomalaisten osalta. Perjantaina heitettiin sekä miesten että naisten moukarin karsinnat.

Suomalaisista ensimmäisinä kilpailivat moukarinheittäjät Tuomas Seppänen ja Aaron Kangas. Kumpikaan ei päässyt karsinnasta loppukilpailuun.

Naisten moukarinheiton karsinnassa Krista Tervo otti finaalipaikan tuloksella 73,83, mikä ylitti karsintarajan 73,50 33 sentillä. Myös Silja Kososen tulos 71,92 riitti loppukilpailuun. Suvi Koskinen sen sijaan karsiutui.

”Nyt voi olla ihan rauhassa. Välipäivä tulee hyvään aikaan ja ihan jees. Eilen [torstaina] heitin kuusi treeniheittoa. Ne olivat ihan hyviä ja teräviä seiskakymppisiä. Niistä sain vähän puustia karsintaan”, Tervo sanoi.

HS seurasi yleisurheilun MM-kisojen avauspäivän tapahtumia hetki hetkeltä. Seuranta löytyy tämän jutun alta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat