Helmarit hävisi Saksalle 0–3 EM-kisojen päätöspelissä

Helmarit oli jo menettänyt mahdollisuutensa jatkoon.

Maalivahti Katriina Talaslahti koppasi pallon Saksaa vastaan pelatussa ottelussa.

16.7. 20:42 | Päivitetty 17.7. 1:34

Milton Keynes

Suomi–Saksa 0–3

Helmarien EM-turnaus päättyi kolmanteen tappioon, ja jälleen Suomi oli lähes tyystin vastaantulija ottelussa. Saksa jyräsi ottelun alusta lähtien vastustamattomasti hyökkäyksiä kohti Suomen matalalla maannutta puolustuslinjaa vastaan.

Jälleen kerran keskityspallot koituivat Suomen turmioksi, kun avausjaksolla Saksa meni johtoon keskityspallosta, ja toisen jakson alussa Saksa teki toisen puskumaalinsa.

Suomi joutui ottamaan avausjakson aikana yhteensä 42 Saksan hyökkäystä vastaan. Suomella hyökkäyksiä oli vain kuusi. Koko ottelussa maalintekoyritykset menivät Saksan hyväksi lukemin 32-2.

”Nyt on tyhjä olo. Näitä kisoja on odotettu kauan, ja ne nyt ovat ohi aikaisemmin kuin toivoimme”, avauskokoonpanossa hyökkääjänä aloittanut Juliette Kemppi sanoi.

Emmi Alanen (oik.) näytti katsovan tulostaululle pelikelloa kohti, kun Saksa oli taas tehnyt maalin.

Suomi pelasi jälleen 4–4–2-ryhmityksessään matalassa blokissa, ja Saksalla oli melko helppo työ tulla vauhdilla laidoilta kohti Suomen maalia. Suomi valui syvälle puolustamaan rangaistusaluetta, ja Saksa pommitti keskityksillä ja kulmapotkuilla Suomen maalia.

Suomen pelaajilta nähtiin ajoittain hyviä taklauksia, pallonriistoja ja sopivassa määrin aggressiivisuutta.

Suomen maalilla ykkösmaalivahti Tinja-Riikka Korpelan sijasta pelannut Katriina Talaslahti selvisi pitkään hyvin keskityksistä puolustuslinjan kanssa, mutta liika on liikaa.

Saksalla oli kaiken kaikkiaan 21 maalintekoyritystä avausjaksolla. Kun tarpeeksi monta kertaa Saksa pääsi yrittämään maalintekoa, se viimein 40. minuutilla onnistui.

Suomi ei pystynyt estämään keskitystä oikealta, ja Suomen topparit Natalia Kuikka ja Elli Pikkujämsä unohtivat takatolpan alueen vapaaksi. Siellä oli kaksi pelaajaa vapaana, ja Sophia Kleinherne puski pallon läheltä maaliin.

Suomen yksittäiset hyökkäykset käynnistyivät lähinnä puolustuspäästä annetuista pitkistä syötöistä. 25. minuutilla Summanen voitti pallon puolustuspäässä, pani pallon vastustajan jalkojen välistä eteenpäin ja lähetti erittäin hyvän syötön Juliette Kempille.

Sanni Franssin tilalla avannut Kemppi ei pystynyt kuitenkaan saamaan jalkaa täysin vapaaksi puolustajaa vastaan, ja hänen laukauksensa blokattiin.

”Ensimmäisenä minulla oli mielessä, että heidän maalivahtinsa pelaa aika ulkona maalistaan yleensä. Ajattelin ensin tsipata, mutta hän lähti peruuttamaan. Yritin päästä ohi puolustajasta, mutta hän sai blokattua”, Kemppi sanoi.

Toinen Suomen melko hyvä hyökkäys tuli 32. minuutilla, kun Heidi Kollanen riisti pallon Suomelle. Suomi sai muutaman syötön syöttöketjun hyökkäyksessä, mutta lopulta hyökkäys katkesi jälleen Saksan puolustukseen.

Heidi Kollanen ohitti Saksan pelaajan.

Suomen olisi pitänyt pystyä puolustamaan ylempää, ja hyökkäyksissään saamaan pidempiä syöttöketjuja.

Suomen kokoonpanosta puuttui Saksaa vastaan neljä avauskokoonpanossa tavallisesti olevaa pelaajaa koronan takia. Sivussa olivat kapteeni ja ykkösmaalivahti Korpela, toppari Anna Westerlund, oikea pakki Tuija Hyyrynen ja hyökkääjä Franssi.

Oikealla laidalla tavallisesti pelannut Adelina Engman oli toipunut pelikuntoon ja hän avasi oikealla laidalla. Anna Westerlundin tilalla topparina avasi Elli Pikkujämsä, joka on aiemmissa peleissä ollut vasempana pakkina.

Oikeana pakkina pelannut Emma Koivisto siirtyi takaisin vasemmalle, ja vasempana pakkina aloittava Nora Heroum pääsi ensi kertaa avaukseen turnauksessa.

”Päällimmäisenä mielessä on pettymys. Mutta tietysti oli kiva saada vastuuta”, Heroum sanoi.

”Pelinopeus oli kovaa. Saksa lähti vauhdilla vastahyökkäyksiin.”

Franssin tilalla toisena hyökkääjänä avasi Juliette Kemppi, ja Korpelan sijasta maalilla pelasi Katriina Talaslahti. Taktisena vaihtona voi pitää sitä, että Ria Ölingin sijasta vasemmalla laidalla aloitti Heidi Kollanen.

Suomen päävalmentaja Anna Signeul vaihtoi toiselle jaksolle Emma Koiviston tilalle Anna Auvisen, joka siirtyi toppariksi Pikkujämsän tilalle.

Toista jaksoa ehti kulua vain vajaat kolme minuuttia, kun Saksa teki toisen maalinsa. Pikkujämsä ja Auvinen hävisivät pahasti pääpallon Alexandra Poppille, joka tuli vauhdilla keskityspalloon.

Saksan toisen maalin jälkeen Suomi rupesi prässäämään korkeammalta, ja sen ansiosta Suomi sai hieman paremmin hyökkäyksiä. Mutta niissä hyökkäyksissä viimeiset ratkaisut eivät täysin onnistuneet.

”Nyt onnistui hyvin ne tilanteet, kun prässäsimme korkealta”, Kemppi sanoi.

63. minuutilla Suomen puolustus petti kolmannen kerran, kun Suomen puolustus haparoi pahassa paikassa. Pikkujämsä liukastui yrittäessään purkupalloa, ja Emmi Alanen ei ehtinyt reagoida, vaan menetti pallon maalintekijä Nicole Anyomille.

Elli Pikkujämsä katsoi pettyneenä Saksan pelaajien juhlia.

Saksa-ottelussa Signeul teki ensimmäistä kertaa turnauksessa ensimmäistä kertaa vaihtoja ajoissa, kun 65. minuutilla kentälle tuli Summasen tilalle Essi Sainio ja Heidi Kollasen tilalle Ria Öling. Kollanen ja Summanen näyttivät olevan aika puhki suorituksestaan. Sainio siirtyi vasempaan laitaan, ja Öling keskikentän keskelle.

Se oli hyvä vaihto, sillä Sainio ja Öling pystyivät heti riistoihin. Olga Ahtinen tuli vielä 71. minuutilla Engmanin tilalle, ja siirtyi keskelle. Ja Amanda Rantanen tuli 81. minuutilla Linda Sällströmin tilalle.

Suomi pelasi turnauksessa parasta hetkeään Saksa-ottelun toisen jakson lopussa sen jälkeen, kun se nosti prässitasoaan. Toki Saksa oli jo tukevasti johdossa. Silti toisesta jaksosta heräsi kysymys, olisiko prässitason nostoa ja aikaisia vaihtoja pitänyt tehdä aiemmissakin otteluissa?

”Tähän otteluun se ehkä sopi, kun tiesimme, että Saksa ei ole niissä tilanteissa parhaimmillaan”, Kemppi sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat