Putin myönsi valmentaja Tuomas Sammelvuolle Ystävyyden kunniamerkin – Eero Heinäluoma heitti vastaavan merkin jätekeräykseen

Venäjän lentopalloliitto kokee Tuomas Sammelvuon ansainneen korkeimman mahdollisen ulkomaalaiselle henkilölle myönnettävän huomionosoituksen.

Tuomas Sammelvuo valmensi Venäjän miesten lentopallomaajoukkuetta vuosina 2019–2022. Kuva syksyltä 2021.

16.7. 18:43

Venäjän presidentti Vladimir Putin on myöntänyt lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuolle Ystävyyden kunniamerkin, urheilusivusto Sport-Ekspress uutisoi.

Sport-Ekspressin tiedot ovat peräisin venäläiseltä uutistoimistolta Ria Novostilta.

Venäjän valtion perustama Ystävyyden kunniamerkki on korkein mahdollinen ulkomaalaiselle henkilölle myönnettävä huomionosoitus.

Venäjällä sekä pelaajana että valmentajana toiminut 46-vuotias Sammelvuo valmensi Venäjän miesten lentopallomaajoukkuetta vuodesta 2019 kevääseen 2022.

Hän jätti tehtävänsä toukokuussa. Venäjä aloitti verisen hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa. Sammelvuon puoliso on ukrainalainen. Hänellä on myös sukua Ukrainan puolella.

Venäjän lentopalloliitto olisi halunnut jatkaa Sammelvuon sopimusta, mutta kaikki nollautui liiton mukaan itsestään, kun ”tilanne on nyt mikä on”.

Sammelvuon omia kommentteja huomionosoituksesta ei ole ollut esillä Venäjän mediassa. Myöskään HS ei ole tavoittanut Sammelvuota kommentoimaan asiaa.

Ystävyyden kunniamerkki oli myönnetty kevääseen 2022 mennessä 25 suomalaiselle.

Yksi heistä on Sdp:n entinen puheenjohtaja Eero Heinäluoma, joka kertoi HS:n maaliskuisessa haastattelussa heittäneensä merkin jätekeräykseen 24. helmikuuta.

”Merkistä oli tullut Ukrainan sotaretken myötä nimensä irvikuva”, Heinäluoma sanoi maaliskuussa.

Sammelvuo johti Venäjän olympiakomitean joukkueen hopealle viime kesänä Tokion olympialaisissa. Vuonna 2019 Sammelvuo johti Venäjän Maailmanliigan korvaajaksi perustetun huippumaiden Kansojen liigan voittoon.

”Tuomas ansaitsi tämän palkinnon omalla työllään ja olympialaisten tuloksella”, Venäjän lentopalloliiton pääsihteeri Aleksandr Jaremenko kertoi uutistoimisto Tassille.

”Tämä on valtiollinen palkinto, jonka eteen liitto teki omalta osaltaan kaiken lähettämällä urheiluministeriölle esityksen, jonka presidentin palkintolautakunta hyväksyi. Palkinnon luovutus ei tule olemaan lainkaan vaikeaa, sillä Tuomas viettää suurimman osan ajastaan Venäjällä.”

Tuomas Sammelvuolle myönnetystä Ystävyyden kunniamerkistä kertoi ensimmäisenä Suomessa Ilta-Sanomat.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat