Fred Kerley pinkoi maailman nopeimmaksi ihmiseksi: ”Tältä päivältä työt on tehty”

Yhdysvallat otti kolmoisvoiton MM-kisojen sähköisellä 100 metrillä. Maan edellinen kolmoisvoitto oli 31 vuoden takaa.

Fred Kerley ehtii ensimmäisenä maaliin ennen maanmiehiään Marvin Bracya ja Trayvon Bromellia.

17.7. 5:59 | Päivitetty 17.7. 11:58

Eugene, Oregon

Fred Kerley voitti vihdoin maailman nopeimman ihmisen tittelin varhain sunnuntaiaamuna yleisurheilun MM-kisoissa Eugenessa.

Yhdysvaltalaisen voittoaika oli 9,86. Yhdysvallat otti odotetun kolmoisvoiton. Marvin Bracy oli toinen ajalla 9,88 ja Trayvon Bromell kolmas samalla ajalla 9,88. Bromell hävisi hopean kahdella sekunnin tuhannesosalla.

Kerley sai hyvityksen vuosi sitten Tokion olympiakisoissaan Italian Lamont Marcell Jacobsille kärsimälleen tappiolle.

Harvakseltaan tällä kaudella sataa metriä juossut Jacobs vetäytyi välieristä. Hän on ollut loukkaantuneena.

Yhdysvalloilla oli finaalissa neljä juoksijaa. Christian Coleman pääsi mukaan villillä kortilla hallitsevana maailmanmestarina. Hän oli kuudes ajalla 10,01.

Kolmoisvoitto oli Yhdysvalloille sen historian kolmas. Joukkue valloitti kaikki palkintokorokkeet myös Helsingissä 1983 ja Tokiossa 1991.

”Sanoimme, että teemme sen, ja mehän teimme. USA, baby”, Kerley mylvi hurmioituneen kotiyleisön edessä.

Kotiyleisö palkitsi juoksijat rytmikkäillä USA-huudoilla, kun mitalitrio juhli menestystään.

”En tiennyt, että voitin, ennen kuin katsoin ylös ja näin tulostaululla nimeni Fred Kerley”, voittaja tunnelmoi amerikkalaismedialle.

Yhdysvaltain edellisen kolmoisvoiton ottivat Carl Lewis, Leroy Burrell ja Dennis Mitchell. Eugenen kärkikolmikosta kukaan ei ollut vielä syntynyt, kun edellä mainitut juhlivat Tokiossa 31 vuotta sitten.

”On mahtavaa kuulua tuollaiseen loistavaan joukkoon. He tekivät sen 1991, me 2022”, Kerley sanoi.

”Tämä on historiallista ja tapahtui nyt vasta kolmannen kerran, joten tällaisessa mukana oleminen merkitsee minulle valtavasti”, hopeamitalimies Bracy sanoi.

”Voitto on minun.”

Viime kaudella 27-vuotias Kerley voitti ensimmäisenä juoksijana kaikki kolme pikamatkaa – 100, 200 ja 400 metriä – Timanttiliigan kaksipäiväisessä finaalissa Brysselissä.

Hän on kolmas juoksija, joka on alittanut 10 sekuntia 100 metrillä, 20 sekuntia 200 metrillä ja 44 sekuntia 400 metrillä.

Kerley juoksi alkujaan nimenomaan 400 metriä, jolta hän siirtyi sataselle vasta viime vuonna. Tällä kaudella hän on juossut enää yhden 400 metrin kilpailun, mutta senkin maaliskuussa aikaan 44,47.

Satasen voittonsa kunniaksi Kerley ikään kuin veresti vanhoja muistojaan. Hän pyyhälsi hurjalla vauhdilla kunniakierroksen 300 metriä suoraan satasen lähtöpaikalle.

”Fred on harvinainen lahjakkuus. Hän pystyy juoksemaan kaikkia kolmea matkaa. Valikoima on rajaton. Ehkä hän tekee tämän saman ensi vuonna 800 metrillä”, Bracy nauroi lehdistötilaisuudessa.

Koronapandemian takia Eugenen MM-kisat piti alkujaan pitää viime vuonna, jonne vastaavasti siirrettiin Tokion olympiakisat.

Tämän takia myös ensi vuosi on MM-vuosi. Kisat ovat Budapestissä.

Marvin Bracy (oik.) ja Fred Kerley tulivat lähes rinta rinnan maaliin sadan metrin finaalissa.

Perjantaina Kerley juoksi MM-kisojen kaikkien aikojen nopeimman ajan alkuerissä, 9,79. Viime yön välierissä hän juoksi rennosti 10,02. Välierien nopein oli Jamaikan Oblique Seville, 9,90. Finaalissa hän jäi neljänneksi (9,97).

Välierien ja finaalien välillä oli vain tunti ja 50 minuuttia.

Ennakkoasetelmien perusteella finaalista piti tulla Kerleyn ja Bromellin välinen otatus. Juoksijat olivat aiemmin kohdanneet toisensa yhdeksän kertaa. Voitot olivat Kerleyn hyväksi 5–4.

Myös kahdessa edellisessä kohtaamisessaan sprintterit juoksivat samalla Hayward Fieldin kentällä kuin MM-kisojen loppukilpailussa.

Toukokuussa Bromell voitti Kerleyn Predontaine Classic kisassa ajoin 9,93–9,98. Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa juhannuksena osat vaihtuivat. Kerley voitti maansa mestaruuden ajalla 9,77. Bromellin aika oli 9,78.

Mestaruuskisojen välierissä Kerley juoksi ennätyksensä ja maailman kaikkien aikojen kuudenneksi nopeimman ajan 9,76.

Syvästi uskonnollinen Kerley opiskelee urheiluhallintoa Texasin A&M yliopistossa. Harrastuksikseen hän kertoo nukkumisen, kokkaamisen ja shoppailun.

Kerley pelasi aiemmin amerikkalaista jalkapalloa ja on innokas sotilasmusiikin fani. Hänellä on yksi tytär.

Vuodesta 1983 alkaneiden MM-kisojen historiassa Yhdysvallat on voittanut nyt 28 mitalia (11 kultaa, 11 hopeaa ja 6 pronssia) miesten sadalla metrillä.

Yhdysvaltalaiset Carl Lewis (1983, 1987, 1991) ja Maurice Greene (199, 1999, 2001) ja Jamaikan Usain Bolt (2009, 2013, 2015) ovat matkan kolminkertaisia maailmanmestareita.

Seuraavaksi Kerley tähtää hyvään menestykseen 200 metrillä ja pikaviestissä. Kahdella sadalla metrillä Yhdysvallat tavoittelee myös kolmoisvoittoa.

”Tältä päivältä työt on tehty.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat