Tamirat Tola hurjasteli maratonin MM-kultaa, Turun Urheiluliiton entinen juoksija oli viides

Koko mitalikolmikko alitti entisen kisaennätyksen.

Tamirat Tola nosti sunnuntaina kätensä ylös maratonin maailmanmestarina.

17.7. 19:45

Etiopian Tamirat Tola kesti suosikin paineet ja juoksi sunnuntaina ylivoimaisen esityksen jälkeen miesten maratonin maailmanmestariksi Yhdysvaltain Eugenessa.

30-vuotias Tola karkasi pääjoukosta reilun 33 kilometrin juoksun jälkeen. Kun ero lähimpiin uhkaajiin kasvoi kilometri kilometriltä, jännitettiin lopussa kultamitalin kohtalon sijaan sitä, juokseeko etiopialainen uuden kisaennätyksen.

Ennusteet kääntyivät Tolan puolelle muutamaa kilometriä ennen maalia. Uudelle minuuttiluvulle ennätyksen vienyt kestävyysjuoksija nosti lopulta kätensä ilmaan ajassa 2.05.36. Abel Kiruin Berliinissä vuonna 2009 juoksema 2.06.54 alittui yli minuutilla.

”Se oli unelmien täyttymys”, Tola sanoi medialle uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Opin vuoden 2017 virheestäni ja varmistin, ettei se toistu”, hän jatkoi Lontoon MM-maratoniin viitaten.

Tola yritti irtiottoa noin kymmenen kilometriä ennen maalia myös Lontoossa, mutta epäonnistui ja sai lopulta taisteluhopean. Voiton vei tuolloin Kenian Geoffrey Kirui.

Tola ja hopeaa juossut Mosinet Geremew nousivat Eugenessa harvalukuiseen joukkoon kahden MM-mitalin maratoonareina. Kerhossa on nyt yhdeksän jäsentä.

Tuore maailmanmestari on saavuttanut Lontoon hopean lisäksi olympiapronssia Rio de Janeiron kisojen 10 000 metrillä.

Etiopialle kaksoisvoiton varmistanut Geremew ja pronssia saavuttanut Belgian Bashir Abdi jäivät Tolasta reilun minuutin. Geremewin aika 2.06.45 on kaikkien aikojen kovin MM-hopeamitalistin juoksema tulos ja Abdin noteeraus 2.06.49 paras pronssiaika.

Neljänneksi sijoittunut Cameron Levins kohensi nimissään ollutta Kanadan ennätystä yli kahdella minuutilla lukemiin 2.07.09.

Reilu vuosikymmen sitten Suomessa kilpaillut ja tuolloin Turun Urheiluliittoa edustanut kenialainen Geoffrey Kamworor oli kisan viides. Puolimaratonin entisen ME-miehen sääriluu murtui kesällä 2020, kun moottoripyörä törmäsi häneen harjoituslenkillä.

Kamworor on Paavo Nurmen ja Pekka Päivärinnan ohella kolmas Turun Urheiluliittoa urallaan edustanut maastojuoksun maailmanmestari.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat