Keihäsmitali karkasi suomalaisilta, Lassi Etelätalo oli jälleen paras suomalainen: ”Isot kisat sytyttävät”

Grenadan Anderson Peters uusi maailmanmestaruutensa ja heitti vakuuttavasti kolme kertaa yli 90 meriä.

Lassi Etelätalo oli jälleen paras suomalainen miesurheilija MM-kisoissa ennen sunnuntain kävelykisaa.

24.7. 6:01 | Päivitetty 24.7. 8:36

Eugene, Oregon

Suomalaisheittäjät eivät päässet kärkisijoille MM-yleisurheilun keihäsfinaalissa varhain sunnuntaina.

Molemmat suomalaisfinalistit, Lassi Etelätalo ja Oliver Helander, olivat kuitenkin pistesijoilla. Etelätalo oli kuudes ja ensi kertaa arvokisojen finaalissa heittänyt Helander kahdeksas.

Etelätalo heitti parhaallaan 82 metriä ja 70 senttiä. Se on seitsemän senttiä kuin hänen kauden parhaansa.

Olkapäätään varonut Helander heitti kaikki kuusi kilpailuheittoa, joista vain yksi tuotti tuloksen, 82,24. Muut olivat yli­astuttuja.

Keihäsfinaali oli kovatasoinen. Grenadan Anderson Peters uusi kolmen vuoden takaisen MM-kultansa heitettyään 90,54. Hän heitti kolme kertaa yli 90 metriä: 90,21, 90,46 ja vielä viimeisellään 90,54.

”Petersin viimeinen heitto olisi ollut tosi kaukana, jos ei olisi tuullut. Hän heitti niin korkeita kaaria, mutta kun on jalkoja, hän pystyy puskemaan vastatuuleenkin”, Etelätalo kommentoi.

Peters halusi aikanaan pikajuoksijaksi, kuten jamaikalainen Usain Bolt. Peters on juossut sata metriä pieneen vastatuuleen 11,15, joten ei ihme, että hän pystyy heittämään keihästä kovalla vauhdilla.

”Olen iloinen, että pystyin uusimaan maailmanmestaruuden. Se ei ole helppo tehtävä. Toivoin vielä pitempiä heittoja kuin mitä sain. Yritin keskittyä hyvään heittotekniikkaan jokaisella heitolla ja se onnistui”, 24-vuotias Peters sanoi.

Viime vuoden olympiavoittaja Neeraj Chopra oli toinen (88,13) ja Tšekin Jakub Vadlejch kolmas (88,09).

”Oloni ei ollut hyvä, jo lämmittelyssä tuntui huonolta. Olen tyytyväinen hopeaan, ja onnittelut Petersille ysikympin heitoista”, Chopra sanoi.

Peters ja Chopra ovat harjoitelleet paljon Kuortaneella, jota he ovat pitäneet tukikohtanaan Euroopassa. Chopra on treenannut paljon myös Turkissa.

Saksa jäi toisena vuonna peräkkäin ilman keihäsmitalia arvokisoissa. Julian Weber oli neljäs (86,86). Pakistanin Arshad Nadeem paransi kauden parastaan viisi metriä ja ohitti heitollaan 86,16 Etelätalon.

”Keihäänheitto on globaali laji. Nyt on tullut heittäjiä vähän pienemmistä yleisurheilumaista mestareiksi asti. Tämä oli varmaan yksi kansainvälisimmistä finaaleista mitä täällä on ollut”, Etelätalo sanoi.

Anderson Peters oli mahtikunnossa MM-finaalissa.

Etelätalo on suurkisojen heittäjä. Hän pääsi finaaliin karsinnan viimeisenä miehenä ja joutui jännittämään torstaina jatkoon pääsyään, kunnes toinen ryhmä oli karsinut.

”Karsintaa oli raastava katsoa, kun ei enää voinut itse tehdä mitään.”

Myös vuoden 2019 MM-kisoissa 2019 ja vuoden EM-kisoissa hän pääsi finaaliin viimeisenä.

”Tänään oli parempi vire kuin karsinnassa, parempi näin päin. Karsinta on aina jännittävä asia, ja siinä voi olla pikkuisen enemmän painetta kuin finaalissa.”

Olympiakisoissa Tokiossa Etelätalo oli kahdeksas ja vuoden 2019 MM-kisoissa Dohassa ainoana suomalaisfinalistina neljäs.

”MM-kisat olivat tänä vuonna selkeä ykköstavoite, samoin viime vuonna Tokio. Isot kisat sytyttävät, ja sinne tekee kunnon valmistautumisen. Muut kisat vähän palvelevat sitä isoa tavoitetta. Se siinä on taustalla. Myös henkinen puoli on hyvä, ettei ole tullut floppeja”, Etelätalo sanoi.

Ennen Eugenea Etelätalo kilpaili vain kaksi kertaa. Kausi alkoi Turussa Paavo Nurmen kisoissa (82,63) ja sen jälkeen hän heitti Orimattilassa 79,61.

”Tulos oli ihan OK. Tänään oli ihan hyvä vire jaloissa ja tuntui, että siinä olisi voinut olla saumaa parantaa. Seuraavaan sijaan olisi pitänyt heittää kasikuutonen. Se olisi ollut tänään ehkä liikaa, joten silleen ei jäänyt hirveästi harmittamaan”, Etelätalo sanoi.

Heittopaikalla oli melko kova tuuli ja usein vielä vastainen. Viimeiseen heittoonsa Etelätalo pani kaiken likoon.

”Juoksin siihen heittoon vielä kunnolla, mutta tuuli puski siihen vastaan. Se hajotti täysin rytmin.”

Etelätaloa valmentaa Leo Pusa. Parivaljakko on tehnyt yhteistyötä pitkään, vaikka Etelätalo on treenannut paljon – varsinkin korona-aikana – yksikseen.

”Leo on edelleen katsonut kaikki heitto- ja lajiharjoitukset. Eiköhän sitä pidä soittaa vielä tänään Leksalle. Kai hän on hereillä ja katsonut kisaa”, Etelätalo sanoi.

Elokuussa Etelätalo pääsee heittämään EM-mitalista Münchenissä. MM-kisoissa hänen edellään oli kaksi eurooppalaista.

”En ole miettinyt niitä kisoja yhtään. Nämä olivat MM-kisat, ja EM-kisat ovat erikseen. Katsellaan niitä sitten.”

Ennen EM-kisoja Etelätalo heittää Kalevan kisoissa kotiseuransa Joensuun Katajan järjestämissä kisoissa Joensuussa. Etelätalo on itse asunut pitkään Vuosaaressa Helsingissä.

Oliver Helander sai vain yhden onnistuneen heiton. Yhdessä heitossa hän kolhi polveaan heittopaikan pintaan.

Oliver Helanderin kaksi ensimmäistä heittoa näyttivät huolestuttavan heikoilta.

Keihäs lensi vain 72–73 metriä, mutta kolmas ja ainoa mitattu heitto vei hänet kolmelle viimeiselle kierrokselle.

”Onneksi sain kolmannella jonkinlaisen tuloksen. Kun näin keihään asennon, olin varma, ettei se riitä mihinkään. Onneksi oli sen verran tehoja, että se riitti kahdeksan parhaan joukkoon”, Helander sanoi.

Helander on kärsinyt urallaan monenlaisista vammoista. Tällä kaudella hänellä on ollut ongelmia olkapään ja sitä ennen akillesjänteen kanssa.

Tokiossa hän päätti ensin olla kilpailematta lainkaan kipeyteen reiden lähentäjälihaksen takia. Helander lähti silti karsintaan, jossa hän heitti 78,81 ja oli 17:s.

”Juoksu meni vähän vaikeaksi tänään. Oli sellaista väkinäistä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat