Espoolainen Salla Kavén, 41, purjehti Itämerellä suuren avo­meri­kilpailun voittoon

Kavénin perheessä vuodesta 1985 ollut vene ylitti maalilinjan tiistaina.

Espoolainen Salla Kavén miehistöineen voitti kansainvälisen Roschier Baltic Sea Race -avomeripurjehduskilpailun. Kippari Kavén kuvassa taustalla.

26.7. 18:42

Espoolainen Salla Kavén miehistöineen purjehti tiistaina kansainvälisen Roschier Baltic Sea Race -avomeripurjehduskilpailun voittoon.

Kavénin Silver Moon II -vene ylitti maalilinjan Helsingissä tiistaina iltapäivällä. Kilpailijat lähtivät matkaan torstaina Suomenlinnasta, kiersivät Gotlannin ja palasivat Helsinkiin Viron puolelta Saarenmaan ja Hiidenmaan ohittaen.

Voittoisaan miehistöön kuuluivat Kavénin lisäksi hänen puolisonsa Kari Itkonen, veljensä Jorma Kavén ja Jouni Kavén sekä toisen veljen puoliso Heidi Ekholm.

”Olen periaatteessa purjehtimaan syntynyt ja purjehtinut vanhempien mukana heti elämäni ensimmäisestä kesästä asti”, Salla Kavén kertoo.

Aktiivinen kilpailu-ura alkoi vuosituhannen alussa eli reilut 20 vuotta sitten. Sama perhemiehistö on ollut kasassa useamman vuoden.

”Olemme käyneet Helsinki–Tallinna Racessa joitakin vuosia, ja vuonna 2020 olimme purjehtimassa Latvian avomerimestaruuksista. Siitä sitten aktiivisemmin yhteisiä kisoja”, kippari sanoo ja lisää pitävänsä voittoa uransa ehdottomasti parhaana.

Kilpailu oli 635 merimailin mittaisena Itämeren pisin avomeripurjehduskilpailu. Kilometreiksi muunnettuna matka on lähes 1 200 kilometriä.

Muu miehistö heitti kippari Salla Kavénin veteen voiton ratkettua.

Kilpailun pääjärjestäjänä toimi brittiläinen Royal Ocean Racing Club (RORC). Perinteikäs ja arvostettu seura tunnetaan klassisista avomeripurjehduskilpailuista.

Roschier Baltic Sea Racen voitto laskettiin veneen ominaisuudet huomioivien tasoituslukujen perusteella. Kisaan osallistui 27 venekuntaa 11:stä eri maasta. Joukossa oli sekä ammattipurjehtijoita että isoja kilpaveneitä.

Ensimmäisenä maaliin saapui jo sunnuntaina puolalaisen Grzegorz Baranowskin kipparoima I Love Poland, joka on Volvo Open 70 -luokan purjevene. Kyseinen luokka on kehitetty Volvo Ocean Race -maailmanympäripurjehduskilpailua varten.

Kavénin Silver Moon II on H323-tyypin 32-jalkainen suomalaissuunnitteinen H-vene. Kippari kuvailee työkaluaan perinteisen designin veneeksi, joka on alle 10-metrisenä ja suhteellisen kapeana veneenä pieni nykyfasiliteeteille.

”Mutta tosi purjehduskykyinen ja avomerikelpoinen. Semmoinen äärimmäisen nautinnollinen purjehdittava”, hän lisää.

Silver Moon II on ollut Salla Kavénin perheessä vuodesta 1985.

Kisavene Kavénille on tuttu jo vuosikymmenten takaa.

”Tämä on ollut perheessäni koko ikäni. Vanhempani hankkivat veneen vuonna 1985, ja 2012 tämä vene siirtyi omistukseeni. Sitten olen sillä retkeillyt ja kilpailut”, hän sanoo.

Kivenlahden Venekerhoa edustava espoolainen kertoo, ettei voittoisa avomeripurjehdus tarjonnut ylitsepääsemättömiä haasteita hyvän valmistautumisen ansiosta.

”Siellä oli muutamia tosi kevyen tuulen kohtia, mutta tavallaan tiesimme ne, ja kun ne kevyet kohdat tulivat, niin pääsimme hyvin irti siitä tyynestä pläkästä.”

”Muita haasteita ei ollut, koska olimme valmistelleet ja suunnitelleet kaiken tosi tarkkaan ja pitkään ja huolellisesti. Nautinnollista oli ihan kaikki”, hän lisää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat