Jonne Koski putosi kiipeilyseinältä betonilattialle mutta toipui takaisin huipulle: ”Kyllä se vähän sattui”

27-vuotias crossfit-tähti Jonne Koski taistelee rankan lajin maailmankuninkuudesta jo kahdeksatta kertaa. Kosken paras saavutus on tähän mennessä kuudes sija. Voittajalle on luvassa maukas 310 000 dollarin potti, ja viimeinenkin eli 40:s saa vielä 2 250 dollaria.

Jonne Koski osallistui crossfitin ”MM-kisoihin” eli CrossFit Gamesiin ensimmäisen kerran jo 19-vuotiaana. Tämä kuva on parin vuoden takaa, jolloin kisattiin poikkeuksellisesti etänä, kiitos koronaviruspandemian. Koski hikoili omat pisteensä silloin Porissa ja sijoittui seitsemänneksi.

28.7. 12:48

Peg-board on yksi parhaimmista ja hauskimmista tavoista treenata vetävää voimaa, kerrotaan erään verkkokaupan tuotekuvauksessa.

Porilaislähtöinen Jonne Koski koki kuitenkin kaikkea muuta kuin hauskan hetken, kun putosi moiselta kiipeilyseinältä noin kolmen metrin korkeudesta alas.

”Tipuin betonilattialle ja otin kädelläni vastaan”, olkapäänsä loukannut Koski muistelee.

”Kyllä se vähän sattui, mutta silloin tuli vain pientä repeämää, joka toipui ihan hyvin.”

Elettiin kesää 2021, ja Koski oli juuri valmistautumassa yhteen elämänsä rajummista rääkeistä: urheilulajinsa eli crossfitin vuosittaiseen kärkikilpailuun, CrossFit Gamesiin, joka on monen päivän puristus ja pitää sisällään viitisentoista kuntoilulajia.

Kivulias pudotus betonilattialle ei sitä estänyt, vaan Koski taisteli läpi lajikavalkadin ja oli Yhdysvaltojen Madisonissa järjestetyissä crossfitin epävirallisissa maailmanmestaruuskisoissa kuudes.

”Siellä se olkapää sitten kipeytyikin niin paljon, että se piti operoida kisojen jälkeen”, helsinkiläisen CrossFit 10k -kuntosalin riveissä kilpaileva Koski kertoo.

Leikkauspöydälle Koski käveli syyskuussa. Kirurgin kohteena oli vasen kiertäjäkalvosin, ja sen jälkeen urheilijan piti käyttää kantosidettä kuuden viikon verran.

”Kädestä lähti kaikki lihasmassa sinä aikana, ja sen uudelleenrakentaminen vaati aika paljon hermoja ja kärsivällisyyttä. Olkapää oli myös tosi kipeä sen leikkauksen jälkeen.”

Samaan aikaan Koski taisteli kelloa vastaan, sillä CrossFit Gamesiin kulminoituva kilpailukausi alkaa tavanomaisesti helmikuun lopulla.

”Onneksi aloin jo vuodenvaihteessa olla sellaisessa kunnossa, että pystyin tekemään suurimman osan liikkeistä ilman kipua”, lääkärinsä työtä kehunut Koski kertoo.

Rääkki oli paitsi fyysistä myös henkistä sellaista.

”Se tuntui paljon pidemmältä ajalta kuin se oikeasti olikaan, ja kyllähän siinä pieni aikapainekin oli. Pystyin kuitenkin antamaan itselleni periksi siinä, kuinka raskaita painoja pystyi tai etenkin kannatti nostella treeneissä.”

Takaisku ei ollut Kosken uran ensimmäinen. Kuusi vuotta sitten kävi niin, että hän joutui jättämään silloisen CrossFit Games -turnauksen selkävaivojensa takia kesken, ja neljä vuotta sitten rupeama jäi tyystin väliin – kiitos polvileikkauksen.

Suunta on silti ollut ylöspäin.

Koski oli vasta 19-vuotias, kun osallistui CrossFit Gamesiin ensimmäisen kerran, ja silloin, vuonna 2014, tuloksena oli 32. sija. Pari vuotta sitten Kosken nimi löytyi jo seitsemänneltä ja viime vuonna kuudennelta sijalta.

Haave palkintopallista ja eritoten ykkössijasta elää yhä, ja Kosken matkassa elää mukana yli 71 500 seuraajaa Instagramissa.

Tällä kerralla odotukset eivät kuitenkaan ole pilvissä, vaan jo ylipäätään pääsy turnaukseen oli onnistunut saavutus olkapääleikkauksen jälkeen.

”Se on myös merkki siitä, että olen kuntoutunut ja että urani jatkuu”, jo kahdeksansiin CrossFit Games -kisoihinsa osallistuva suomalainen sanoo.

Se oli lisäksi vain hiuskarvan varassa, sillä Koski sai jännittää kohtaloaan aivan viimeiseen mahdolliseen sekuntiin asti.

Sveitsistä Espooseen noin puolitoista vuotta sitten muuttanut Koski selvitti karsintojen kaksi ensimmäistä vaihetta etänä, mutta kolmas vaihe odotti Lontoossa, jossa kävi kalpaten.

”Siellä karsintojen viisi parasta eteni suoraan finaaliin, ja minä olin täpärästi kuudes”, Lontoossa sairastellutkin Koski kertoo.

Kosken onneksi kuudes sija riitti kuitenkin ikään kuin säälipudotuspeleihin, jotka järjestettiin alkuvaiheiden tavoin etänä ja joissa oli tarjolla vielä kaksi pääsylippua turnaukseen.

”Kyllähän se jännitti, koska en onnistunut ihan täydellisesti – ja siinä elettiin sen online-formaatin takia pimennossa siitä, miten muilla oli sujunut.”

Kosken potti (332 pistettä) riitti lopulta vihoviimeisen finalistin saappaisiin. Pahin haastaja oli Yhdysvaltojen Jake Berman, joka hävisi vain kahdeksan pistettä Koskelle siinä missä loput kilpailijat jäivät alle 300 pisteen.

Nyt Koski pääsee jälleen kilpailemaan samassa paikassa eli Madisonissa, joka on Wisconsinin osavaltion pääkaupunki. Kilpailijoita motivoi muhkea voittopotti, sillä sekä miesten että naisten sarjan paras urheilija kuittaa peräti 310 000 dollarin palkkion.

Kosken lisäksi turnauspaikan nappasi vain yksi toinen suomalainen, Henrik Haapalainen. Kaiken kaikkiaan kilpailukauteen rekisteröityi peräti 293 805 nimeä, joista lopulta vain 40 parasta miestä ja naista eteni loppukilpailuun asti.

Selvästi eniten osallistujia tulee Yhdysvalloista: 31. Kanadasta kisoihin nousi kymmenen urheilijaa, Australiasta kuusi ja Brasiliasta sekä Islannista kolme.

Suomen lisäksi vain Etelä-Afrikka, Italia, Norja, Ranska ja Venäjä saivat kaksi nimeä finalistien joukkoon. Kaikista muista maista finalisteja tulee vain yksi.

Koski itse lähti matkaan viime viikolla, vaikka turnaus käydään vasta 3.–7. elokuuta.

”Siellä on vähän erilainen ilmasto – painostavan kostea ja kuuma. Nyt ehtii vähän totuttautumaan siihenkin”, Koski kommentoi.

Rahaa Koski tulee ansaitsemaan joka tapauksessa, kävi Madisonissa miten tahansa.

Voittopotti on toki omassa sfäärissään, mutta vielä 18:nneksikin sijoittuva saa viisinumeroisen summan, tasan 10 000 dollaria. Loput tulevat tienaamaan jotakin 2 250–9 000 dollarin välimaastosta, riippuen sijoituksesta.

Siihen päättyy tämänvuotinen CrossFit Games -kausi, mutta muita kilpailuja piisaa silti syksylläkin. Syyskuussa Kosken on määrä kilpailla Madridissa ja lokakuussa taas Yhdysvalloissa, tällä kertaa Texasissa.

”Ikäni puolesta uskon, että pystyn kilpailemaan huipulla vielä ainakin viitisen vuotta”, Koski pohtii.

”Koen, että minun on yhä mahdollista menestyä paremmin.”

CrossFit Games 2022 järjestetään Madisonissa, Yhdysvalloissa 3.–7. elokuuta.

Mikä?

CrossFit Games

■ Järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2007.

■ Turnauksen takana on CrossFit-tavaramerkin omistava yhdysvaltalainen osakeyhtiö CrossFit, Inc.

■ Ensimmäinen eurooppalainen voittaja oli porilainen Mikko Salo, joka otti voiton vuonna 2009.

■ Turnaus teki ennätyksen vuonna 2018, jolloin sen ensimmäiseen vaiheeseen rekisteröityi yli 415 000 kilpailijaa.

■ Miesten sarjan menestynein urheilija on ollut yhdysvaltalainen Mathew Fraser (viisi voittoa) ja naisten sarjan australialainen Tia-Clair Toomey (viisi voittoa).

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat