Venäjä vahvisti, että neuvottelut vankien­vaihdosta Yhdysvaltojen kanssa ovat käynnissä

Jekaterinburgissa viime talvena pelannut Griner, 31, on ollut vangittuna Venäjällä helmikuusta lähtien.

Yhdysvaltalainen koripalloilija Brittney Grinerin oikeudenkäynti jatkui keskiviikkona Venäjällä.

27.7. 22:39 | Päivitetty 28.7. 12:33

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoi Yhdysvaltojen tehneen Venäjälle ”merkittävän tarjouksen”, jonka tarkoitus on vapauttaa Venäjällä pidätetty koripallotähti Brittney Griner ja entinen merijalkaväen sotilas Paul Whelan. Asiasta kertoivat keskiviikkona uutistoimistot Reuters ja AFP.

Venäjä vahvisti torstaina, että neuvottelut on käynnissä, kertoo uutistoimisto Reuters. Venäjän puolustusministeriön tiedottajan Maria Zakharovan mukaan mitään neuvottelutulosta ei ole vielä saatu aikaan.

Valkoinen talo kertoi keskiviikkona, että tarjous tehtiin jo joitain viikkoja sitten ja Venäjän toivotaan reagoivan siihen suotuisasti. Grinerin ja Whelanin perheitä haluttiin informoida asiasta ennen kuin se tuotiin julkisuuteen.

CNN:n lähteiden mukaan Yhdysvallat on tarjonnut vaihtokauppaa, jossa Grinerin ja Whelanin vapauttamisesta Venäjä saisi vastineeksi venäläisen asekauppiaan Viktor Boutin. Bout istuu Yhdysvalloissa 25 vuoden vankeusrangaistusta.

Blinken kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa aikovansa keskustella Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin kanssa puhelimitse lähipäivinä. Kyseessä on ensimmäinen kerta Ukrainan sodan aikana, kun ulkoministerit keskustelevat.

Venäjän mukaan Yhdysvallat ei kuitenkaan ole ottanut virallisesti yhteyttä siihen puhelun osalta, kertoo Reuters.

Griner kertoi keskiviikkona oikeudenkäynnissä Venäjällä, että hänelle ei kerrottu hänen oikeuksistaan pidätyksen yhteydessä. Griner pidätettiin epäiltynä huumausaine­­rikoksesta.

Jekaterinburgissa Venäjällä viime talvena pelannut Griner, 31, on ollut vangittuna Venäjällä helmikuusta lähtien. Hän voi saada huumausaine­rikoksesta kymmenen vuotta vankeutta.

”Oikeuksistani ei koskaan kerrottu minulle. Kukaan ei selittänyt mitään minulle. Siinä vaiheessa otin puhelimeni ja olin yhteydessä puolisooni, urheiluagenttiini ja seurani tulkkiin”, hän sanoi oikeudessa.

Griner pidätettiin Šeremetjevon kansainvälisellä lentoasemalla Moskovassa 17. helmikuuta, kun hänen laukustaan löytyi kannabisöljyä sisältäviä sähkötupakan patruunoita. Hän kertoi keskiviikkona, että pidätyksen yhteydessä häntä pyydettiin allekirjoittamaan papereita, joita ymmärtääkseen hänen piti käyttää Google-kääntäjää.

”En tiennyt tarkalleen, mitä olin allekirjoittamassa”, Griner kertoi.

Hän tunnusti aiemmin tässä kuussa syyllistyneensä huumausaine­rikokseen mutta kielsi tehneensä sen tarkoituksella.

Lue lisää: Yhdysvaltalainen koripallotähti Brittney Griner tunnusti syyllistyneensä huumausaine­rikokseen Venäjällä

Keskiviikkona hän kertoi, ettei edelleenkään ymmärrä, miten sähkötupakan patruunat olivat päätyneet hänen matkatavaroihinsa.

"Jos pitäisi arvata, luulen, että se johtui kiireessä pakkaamisesta. Olin toipumassa koronatartunnasta ja stressasin pakkaamista, sillä minun piti varmistaa, että koronatestit ovat mukana”, hän sanoi.

Grinerin mukaan hänelle oli määrätty lääkekannabista Yhdysvalloissa kroonisten vammojen hoitoon kauden ulkopuolella.

Yhdysvaltojen hallinnon mukaan pidätys on tehty virheellisin perustein. Venäjän uskotaan pyrkivän käyttämään Grineria vankienvaihdossa.

Griner on voittanut urallaan kaksi olympiakultaa, kaksi MM-kultaa, WNBA:n mestaruuden ja yliopistosarja NCAA:n mestaruuden.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat