Aika jälkeen Anna Signeulin alkaa – Marko Saloranta tekee muutoksia Helmareihin: ”Aikamoinen hulabaloo on ollut”

Pitkään tyttömaajoukkueita valmentanut Marko Saloranta valittiin Helmarien väliaikaiseksi päävalmentajaksi syksyn MM-karsintoihin, joissa Suomella on mahdollisuus edetä jatkokarsintaan.

Helmarien väliaikainen päävalmentaja Marko Saloranta haluaa viedä Suomen syksyllä MM-jatkokarsintaan ja sieltä vuoden 2023 MM-kisoihin Australiaan ja Uuteen-Seelantiin.

28.7. 17:32

”Aikamoinen hulabaloo on ollut”, tiivistää Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen uusi päävalmentaja Marko Saloranta viime päiven tapahtumat.

Vuodesta 2011 tyttömaajoukkueiden päävalmentajana toiminut Saloranta nimettiin aiemmin tällä viikolla Helmarien väliaikaiseksi päävalmentajaksi, kun Suomea vuodesta 2017 valmentaneen Anna Signeulin sopimus purettiin.

Lue lisää: ”Kohu ei ainakaan laannu, jos Anna jatkaisi” – Palloliitto ja Anna Signeul sopineet valmennuspestin purkamisesta, ikävä julkisuus vaikutti päätökseen

Saloranta luotsaa Helmareita syyskuun MM-karsinnoissa ja mahdollisessa jatkokarsinnassa loka- ja marraskuussa. Hän toimi Helmarien väliaikaisena päävalmentajana vuosina 2016–2017 ennen Signeulia.

Salorannan alaisuudessa Suomen alle 17-vuotiaat ovat pelanneet kaksi kertaa EM-kisoissa ja kerran MM-kisoissa. Ennen maajoukkueuraansa Saloranta voitti FC Hongan peräsimessä kolme SM-kultaa.

Uuden päävalmentajan myötä valmennustiimiin tulee ainakin yksi muutos, sillä toiseksi valmentajaksi siirtyy HJK:n naisten päävalmentaja Jonne Kunnas. Hän oli Salorannan valmennustiimissä vuonna 2018 alle 17-vuotiaiden EM- ja MM-kisoissa.

”Lyhyessä projektissa on tärkeää, että taustajoukoissa on paljon tuttuja ihmisiä. Heitä on muitakin, mutta Jonnen kanssa puhumme samaa kieltä. Luotan täysin hänen osaamiseensa”, Saloranta sanoo.

Suomi kohtaa MM-karsinnoissa Irlannin vieraissa 1. syyskuuta ja Ruotsin Ratinan stadionilla Tampereella 6. syyskuuta. Suomi on tällä hetkellä lohkossaan kolmantena yhden pisteen Irlantia jäljessä. Ruotsi on jo varmistanut lohkovoiton ja suoran paikan MM-kisoissa. Lohkon kakkonen etenee jatkokarsintaan.

Suomen tavoitteena on edetä jatkokarsintaan ja sieltä MM-kisoihin. Helppoa se ei ole, sillä jo Irlanti ja Ruotsi ovat kovia vastustajia.

”Irlanti ei ole koskaan ollut MM-jatkokarsinnassa. Joukkue on suoraviivainen ja äärimmäisen kamppailuvoimainen. Siitä tulee tosi kova matsi. Ruotsia kovempaa mittaria ei puolestaan ole. Veikkaan, että Ruotsi ajaa nuoria pelaajia sisään, mikä voi olla meille kova haaste, koska he ovat nälkäisiä”, Saloranta kuvailee tulevia vastustajia.

Saloranta haluaa muuttaa MM-karsinnoissa etenkin Helmarien hyökkäyspelaamista.

”Joidenkin pelaajien pelipaikat saattavat vaihtua. Haluamme hyökätä monipuolisesti, mikä vaatii sitä, että pidämme enemmän palloa. Meidän pitää hyökätä nopeasti, kuten Suomi on tehnyt, mutta myös hitaasti.”

Puolustamista täytyy Salorannan mukaan puolestaan terävöittää.

”Suomi oli EM-karsinnoissa todella hyvä puolustamaan. Jostain syystä niiden jälkeen isoin haaste on ollut se, miten viimeistä 30 metriä puolustetaan. Siinä meidän pitää parantaa. Haluamme myös riistää pallon ylempänä.”

Valmistautumiseen ei ole paljon aikaa, sillä Saloranta ehtii vetää joukkueelle vain kolmet harjoitukset ennen Irlanti-ottelua. Hän tuntee pelaajat kuitenkin valmiiksi hyvin.

Maalivahti Anna Tammisen kanssa Saloranta on ollut ainoastaan yhdellä tyttömaajoukkueleirillä. Muita Helmarien nykyisen ryhmän pelaajia hän on valmentanut seurajoukkueissa tai tyttö- tai A-maajoukkueissa.

”Tunnen paitsi pelaajien ominaisuudet myös sen, millaisia ihmisiä he ovat. Se helpottaa työtäni paljon.”

MM-karsintojen jälkeen Helmareilla on edessään sukupolvenvaihdos.

”Ehkä liian moni pelaaja joudutaan vaihtamaan kerralla. On tärkeää, että pelaajia ajetaan sisään portaittain”, Saloranta toteaa.

Jo syksyn MM-karsinnassa joukkueeseen saattaa nousta täysin uusia pelaajia. Saloranta nostaa esiin muutaman nimen, joista osa on ollut Helmarien mukana aiemminkin.

Ainakin Anna Koivunen, Katariina Kosola, Vilma Koivisto, Anni Miettunen ja Eva Nyström ovat syksylläkin lähellä A-maajoukkuepaikkaa.

Saloranta ei sulje pois mahdollisuutta jatkaa Helmarien päävalmentajana väliaikaisen pestinsä jälkeen.

”Maajoukkueen valmentaminen on aina kunnia-asia, ja lähtökohtaisesti olen aina kiinnostunut siitä. En ole kuitenkaan miettinyt vielä sinne asti. Ne ovat sellaisia töitä, että niitä ei haeta, vaan tehtävään valitaan se, joka koetaan parhaaksi hoitamaan homman.”

Lue lisää: Helmarien Anna Signeulin tapaus kertoo huonon johtamisen hiljaisesta hyväksynnästä ja arvojen alistamisesta tulokselle

Lue lisää: HS:n lähteet kertovat Helmarien päävalmentajan toiminnasta: suomen kieli kielletty, yömyöhään työskentelyä ja raivostumisia – ”Mielestäni oikea sana on epäinhimillinen”

Lue lisää: Anna Signeulin Helmarit on kuin kerho, johon ei oteta enää uusia jäseniä

Lue lisää: ”Kohu ei ainakaan laannu, jos Anna jatkaisi” – Palloliitto ja Anna Signeul sopineet valmennuspestin purkamisesta, ikävä julkisuus vaikutti päätökseen

Lue lisää: Suomalainen jalkapalloilija kuuli järkyttävän vertauksen esimieheltään: ”Hänen mielestään naisten ja vammaisten jalkapallon voi laittaa samaan kategoriaan”

Lue lisää: Tuija Hyyrynen, Anna Westerlund ja Linda Sällström muistavat ajan, jolloin Helmareissa jaettiin pyykkivuorot: ”Eikä siitä ole edes kovin kauaa”

Lue lisää: Tinja-Riikka Korpela teki naisten ja miesten peleistä terävän havainnon, jonka pitäisi herättää kaikki jalkapallon seuraajat: ”Se on vielä tabu”

Lue lisää: Helmarien pelaamisen vahvuus on kääntynyt heikkoudeksi EM-karsintojen jälkeen

Lue lisää: Helmarien tulevaisuutta ajatellen Suomessa pitää tehdä vielä enemmän kehitystyötä – HJK:n päävalmentajan mielestä Jani Honkavaara sopisi päävalmentajaksi

Lue lisää: Kaiken hehkutuksen jälkeen Helmareiden EM-turnaus muistetaan selvistä tappioista ja kohusta

Lue lisää: Helmarit hävisi laukaukset Saksalle murskalukemin – HS:n visualisointi kertoo vastustajan ylivoimasta

Lue lisää: HS:n visualisointi näyttää Helmarien oudon laukaisukartan – Neljä vetoa suuntautui täysin samaan reikään

Lue lisää: Signeul panttasi vaihtojaan ja Helmarit uupui Tanskan paineessa – unelma jatkopeleistä murskaantui

Lue lisää: "Onhan sitä kitkaa ollut" – Anna Signeulin johtamistapojen kritiikki ei tullut maalivahti Milla-Maj Majasaarelle yllätyksenä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat