Ukraina ja Nato näkyvät Sara Lehtosen elämässä Britanniassa – tuore MM-pronssi­nainen teki komeaa urheilu­historiaa yliopistossaan

Sara Lehtonen opiskelee kansainvälistä politiikkaa ja pelaa jenkkifutista myös miesten kanssa. Sunnuntaina hän voitti MM-pronssia Suomen joukkueessa.

Sara Lehtonen (keskellä) pelaa hyökkäyksen linjassa. Amerikkalainen jalkapallo on hänelle mieluisa laji: ”Siinä on fyysinen puoli ja siinä pelataan oikeasti fysiikan laeilla aika pitkälle. Tykkään myös siitä, että se on niin samalla niin älyllinen peli. Siinä kyllä käyttää kaiken voiman niin kropasta kuin aivoista aina pelissä.” Kuva Ruotsi-ottelusta.

7.8. 19:12 | Päivitetty 7.8. 21:42

Kanada–Suomi 17–19

Suomelle MM-pronssia.

Maajoukkuepaidan kantaminen kuuluu jokaisen urheilijan suurimpiin haaveisiin. Kotimaan edustaminen on kunnia ja etuoikeus, joka suodaan varsinkin arvokisoissa vain harvoille lajinsa parhaille.

Vielä harvinaisempi on urheilijajoukko, joka edustaa maataan myös siviilihenkilönä. Amerikkalaisen jalkapallon tuore MM-pronssinainen Sara Lehtonen kuuluu heihin.

Kansainvälistä politiikkaa Birminghamin yliopistossa opiskeleva Lehtonen päätti kisojen kynnyksellä neljän kuukauden korkeakouluharjoittelunsa Suomen Lontoon-suurlähetystössä.

”Minulla on ollut tosi kauan se ajatus, että haluaisin Suomen suurlähetystöön töihin. Mitä enemmän olen maailmalla ollut, sitä enemmän kannan ylpeyttä suomalaisuudestani.”

Syksyllä häntä odottavat työt Suomalais-brittiläisellä kauppakamarilla.

”Saan onneksi tehdä töitä suomalaisten yritysten kanssa myös tästä eteenpäin”, Lehtonen iloitsee.

”Mitä enemmän olen maailmalla ollut, sitä enemmän kannan ylpeyttä suomalaisuudestani.”

Turvallisuuspolitiikan kuumat puheenaiheet, Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa sekä Suomen Nato-hakemus, ovat keskustelujen vakioaiheita myös Britanniassa.

”Opiskelen aika paljon kansainvälistä turvallisuutta. Se on kiinnostuksen kohteeni, ja sitä kautta ollaan oltu aika tiukastikin kosketuksissa Ukrainan tilanteen kanssa”, Lehtonen kertoo.

Sodan ympärillä Britanniassa käytävä keskustelu on ollut hänestä mielenkiintoista.

”Puhutaan kuitenkin aika abstraktista aiheesta suurvaltojen taistelussa. Puheessa vilisevät Venäjä ja Amerikka, ja sota nähdään tosi etäisenä asiana, kun vertaa suomalaiseen näkökulmaan”, Lehtonen kokee.

”Siinä pelko ja huoli oman maan turvallisuudesta ovat läsnä ihan eri tavalla. Se on tuonut hienoa näkökulmaa keskusteluun ja tavallaan auttanut itseä, että tilannetta on pystynyt katsomaan kauempaa.”

Suomen Nato-hakemus on yleensä ensimmäinen asia, johon Lehtosen keskustelukumppanit viittaavat kuultuaan hänen olevan Suomesta.

”Lisäksi Suomi on ollut tosi paljon esillä Britannian mediassa. Kyllä se meidän Natoon meneminen selvästi liikuttaa ja on noteerattu kansainvälisesti.”

”Sota nähdään tosi etäisenä asiana, kun vertaa suomalaiseen näkökulmaan.”

Sara Lehtonen kertoo mielellään suomalaisesta koulujärjestelmästä Englannissa. ”Suomessa kaikilla on lähtökohtaisesti aika samat mahdollisuudet menestyä, oli se sitten urheilussa tai opiskelussa tai muuten elämässä. Se on semmoinen lippu, mitä haluan pitää korkealla maailmalla ollessani.”

Lehtonen pelaa amerikkalaista jalkapalloa nyt toista kertaa ulkomailla. Abikeväänään 2016 lajin aloittanut Seinäjoki Crocodilesin kasvatti siirtyi heti ensimmäisen kautensa jälkeen Ranskaan Dragons de Parisin riveihin.

”Meillä Crocodilesissa oli ranskalainen pelinrakentaja Sylvie Aibeche sinä kesänä. Valmistuin lukiosta, eikä minulla ollut oikein suunnitelmaa, mitä teen. Lähdin sitten Ranskaan pelaamaan talveksi 2016–2017.”

Suomeen palattuaan Lehtonen pelasi Seinäjoella, josta siirtyi kesäksi 2020 Tampere Saintsiin. Suunta tulevaisuudelle oli jo löytynyt Leedsissä vuonna 2019 pelatuista EM-kisoista, joissa Suomi voitti kultaa.

”Birmingham Lions on Euroopan parhaita naisten joukkueita. Olin nähnyt mediasta, että heillä on ammattitaitoinen ja ammattimainen meininki, niin se alkoi kiinnostaa. Tutustuin heidän pelaajiin ja omaan nykyiseen puolisooni Leedsin kisoissa. Siitä lähti idea, että täällähän voisi opiskella.”

Maanantaina 25 vuotta täyttävä Lehtonen kertoo viihtyneensä Birminghamissa niin opintojensa kuin jenkkifutiksen parissa. Lionsissa oli tapahtunut isoja muutoksia juuri ennen Lehtosen saapumista.

”Siellä on tosi kova tekemisen meininki, vaikka Brittein saarilla pelataankin harmittavasti vasta seiska-seiskaa naisissa”, Lehtonen sanoo seitsemän vastaan seitsemän -pelimuotoon viitaten.

”Valmistuin lukiosta, eikä minulla ollut oikein suunnitelmaa, mitä teen. Lähdin sitten Ranskaan pelaamaan.”

Yliopistonsa University of Birminghamin joukkueessa Lehtonen on jo ehtinyt tehdä historiaa. Hänestä tuli tällä kaudella ensimmäinen nainen yliopistoliigan aloittavassa kokoonpanossa koko Brittein saarilla.

”Se oli tosi hieno hetki omalla uralla”, hän sanoo.

Yliopistokauden ensimmäinen kotipeli on Birminghamissa aina iso tapaus. Nimellä Xplosion kulkevaa tapahtumaa seurasi tänä vuonna noin 4 000 katsojaa.

”Sinne tulee ilotulitukset, ruokakojuja ja semmoista. Se oli hieno kokemus itsellekin. Siinä pelissä en aloittanut, mutta olin pelaavassa kokoonpanossa”, Lehtonen kertoo.

Hyökkäyksen linjassa pelaava Lehtonen pääsi Lionsin viimeisessä runkosarjan ottelussa pelaamaan blokkaavan keskushyökkääjän paikkaa. Samalla syntyi uran ensimmäinen touchdown.

”Minulla oli hienot tuuletukset suunniteltuna, mutta olin siinä kohtaa niin poikki, kun linjapelaaja laitettiin yhtäkkiä juoksemaan helteessä jokaisella downilla [yrityksellä]”, Lehtonen sanoo.

”Kyllä siinä käsien nostaminen ylös ja muutamat hypyt joukkuekavereiden kanssa sai ajaa sen asian.”

”Minulla oli hienot tuuletukset suunniteltuna, mutta olin siinä kohtaa niin poikki.”

Sara Lehtonen (keskellä) aloitti amerikkalaisen jalkapallon abikeväänään 2016. ”Olen aina ollut luontaisesti tosi isokokoinen, mutta kuitenkin aika urheilullinen. Fysiikka on kunnossa aika luontaisesti, ja sitten sai ruveta käymään lajitaitoja läpi”, hän sanoo. Kuva Ruotsi-ottelusta.

Suomi voitti sunnuntain MM-pronssiottelussa Kanadan 19–17. Ratkaisevat kolme pistettä Suomi sai Laura Pulkkisen kenttäpotkumaalilla runsas minuutti ennen loppua.

”Kovaa taistelua sai vetää ihan kirjaimellisesti viimeiselle sekunnille saakka”, Lehtonen kertaa.

Pulkkinen potkaisi Suomelle kaksi kenttäpotkumaalia ja yhden lisäpisteen. Pisteitä teki myös kaksi touchdownia juossut pelinrakentaja Emilia Räty.

”Porukalla oli aika iso nostaminen siitä hävitystä jenkkipelistä, mutta todistimme nyt pelaavamme hyvin joukkueena”, Lehtonen sanoo Yhdysvallat-välierään viitaten.

”Se oli siunaus kirouksen kuoressa, sillä nälkähän siitä jäi. Kyllä me haluamme olla parhaita joku päivä.”

”Porukalla oli aika iso nostaminen siitä hävitystä jenkkipelistä, mutta todistimme tänään pelaavamme hyvin joukkueena.”

”Mitalia lähdettiin hakemaan ja mitali saatiin. Jenkkipeli oli siunaus kirouksen kuoressa, että nälkäähän tästä jäi. Kyllä me halutaan parhaita olla joku päivä.”

Lentopallon parista jenkkifutispiireihin puolivahingossa päätyneelle Lehtoselle ovat työelämän ovet auki ympäri maailmaa. Suomeen hän palaa joku päivä, ja työkomennus kehittyvissä maissakin kiinnostaa.

”Asiat ovat Suomessa, Euroopassa ja länsimaissa niin hyvin, että sokeudumme helposti sille, mitä tapahtuu, kun mahdollisuuksia ei ole ja esimerkiksi sota, turvattomuus tai epätasa-arvo varjostavat päivittäisiä asioita ja tulevaisuuden suunnitelmia”, hän perustelee.

”Se on asia, mistä haluaisin oppia ja nähdä lisää.”

MM-kultaa voitti neljännen kerran peräkkäin Yhdysvallat. Kaikki maailmanmestaruudet vienyt maa kaatoi finaalissa ensimmäisen mitalinsa saaneen Britannian 42–14.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat