E-urheilun jätti­tapahtumia on luisumassa Saudi-Arabiaan ja Arabi­emiraatteihin, harrastajat ovat huolissaan – ”Vähät välittävät sellaisista käsitteistä kuin ihmis­arvo”

Varakkaat Lähi-idän maat ottavat haltuun e-urheilua, mikä huolestuttaa pelaajia ja faneja.

Ammattilaispelaajat League of Legends -turnauksessa Parisissa heinäkuussa. Vuonna 2020 League of Legendsin LEC oli lähdössä yhteistyöhön saudikaupungin kanssa, mutta negatiivinen palaute jäädytti yhteistyön.

29.7. 20:54

Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit ovat viime vuosina harjoittaneet ahkerasti urheilupesua eli pyrkineet urheilun avulla kohentamaan julkisuuskuvaansa kansainvälisesti, vahvistamaan hallinnon asemaa kansallisesti ja häivyttämään ihmisoikeusongelmia.

Heinäkuussa tanskalainen e-urheilujätti Blast paljasti, että megatapahtuma The World Final järjestetään Arabiemiraattien pääkaupungissa Abu Dhabissa.

”The World Final seuraa suosittujen urheilulajien, kuten UFC:n, F1:n ja NBA:n, jalanjälkiä isännöidessään suuria tapahtumia Abu Dhabissa, ja merkittävä Etihad Arena tarjoaa täydellisen näyttämön tapahtumallemme”, Blast Premierin toimitusjohtaja Charlotte Kenny kertoi e-urheilumedia Dexerton mukaan.

Myös e-urheiluorganisaatio Nigma Galaxylla on pääkonttori Arabiemiraattien pääkaupungissa Abu Dhabissa.

Kaupungissa on järjestetty monia kansainvälisesti seurattuja urheilutapahtumia ja rakennettu urheilu- ja lomakeskuksia, joiden rakennustöissä on käytetty köyhistä maista saapunutta halpatyövoimaa.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet maita muun muassa siitä, että siellä on yhä käytössä kuolemanrangaistus ja homoseksuaalisuus ja transsukupuolisuus ovat rikos.

E-urheilua seuraavan Dexertonin on mukaan eettinen tilanne on erittäin huolestuttava.

”Nykyään ainoat, joilla on todella varaa sijoittaa e-urheilun spekulatiiviseen, epävakaaseen talouteen, ovat korruptoituneet hallitukset ja megayritykset, kokonaisuudet, jotka vähät välittävät sellaisista käsitteistä kuin ihmisarvo”, arvostettu e-urheilujournalisti Richard Lewis kirjoittaa.

Esimerkiksi turnausjärjestäjä ESL:n omistaa Savvy Gaming Group, joka puolestaan on on osa Saudi-Arabian valtion sijoitusrahastoa. Saudi-Arabian valtiollinen sijoitusrahasto PIF kytkeytyy suoraan maan ylimpään johtoon eli kruununprinssi Mohammed bin Salmaniin.

Suomalainen e-urheilumedia e-urheilu.org kirjoitti tammikuisessa artikkelissaan Savvy Gaming Group ostaneen Faceitin, ESL:n sekä Dreamhackin ja totesi syntyneen yhtiön olevan käytännössä tällä kellonlyömällä maailman suurin tapahtumajärjestäjä, jonka alaisuudessa pyörivät käytännössä kaikki suurimmat CS:GO tapahtumat.

PIF on mukana myös paljon arvostelua osakseen saaneella golfin LIV-ammattilaiskiertueella. Jalkapallon Valioliigaseura Newcastle siirtyi puolestaan saudiarabialaiseen omistukseen lokakuussa, ja kesäkuussa joukkue sai uudet peliasut, joissa on sama väritys kuin Saudi-Arabian maajoukkueella.

Saudi-Arabiaa on arvosteltu sotatoimista Jemenissä ja toisinajattelijoiden tukahduttamisesta. Kruununprinssiä on myös pidetty vastuullisena saudiarabialaisen toimittaja Jamal Khashoggin paloittelumurhaan.

E-urheilun luisuminen Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien käsiin on aiheuttanut huolta ja vastustusta pelaajissa ja faneissa.

Helmikuussa videopeliyhtiö Ubisoft ilmoitti järjestävänsä yhden Major Rainbow 6 -turnauksistaan Abu Dhabissa.

Julkistus herätti kysymyksiä homo- ja transpelaajien turvallisuudesta turnauksessa sekä yleisemmin vastustusta ihmisoikeuksien kannalta kyseenalaisesta turnauspaikasta. Lopulta turnauspaikkaa päätettiin vaihtaa.

Vuonna 2020 League of Legendsin LEC oli lähdössä yhteistyöhön Saudi-Arabiassa sijaitsevan Neom-kaupungin kanssa, mutta perui kaupan erittäin negatiivisen vastaanoton myötä. Asiasta kertoo muun muassa Polygon-verkkosivuosto.

Neomia rakennetaan Tabukin maakuntaan Luoteis-Saudi-Arabiassa. Sen on suunniteltu houkuttelevan matkailijoita älykaupunkiteknologialla. Kaupungin rakentamista on edeltänyt kansalaisten pakkosiirtoja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat