Ravikuninkaalliset uusivat seppeleensä dramaattisten vaiheiden jälkeen

Suven Sametti ja Evartti ovat ravikuninkaalliset myös vuonna 2022.

Suven Sametti (vas.) ja Evartti ovat ravinkuninkaallisia myös tänä vuonna.

31.7. 19:59

Kuningatarkilvan voitto ratkesi Suven Sametille vain sekunnin kymmenyksen turvin ja kuninkuuskilvan voitto Evartille päätösmatkan huiman taiston jälkeen.

Kuningatarkilvan kahdella ensimmäisellä matkalla ei merkittäviä eroja syntynyt, ja kuusi ensimmäistä hevosta oli niiden jälkeen sekunnin sisällä. Johdossa kolmen kilometrin päätösmatkalle lähti mailin yllätysvoittaja Hulluduunari.

Vahvimmaksi osoittautui lopulta vahvalla kilometrin kirillä Suven Sametti. Lähtöön laukannut Lakan Leija paikkasi virheensä upeasti ja nousi kolmanneksi sellaisen välimatkan päähän voittajasta, että kokonaisaikoja jouduttiin ynnäilemään pitkään ennen kuningattaren julistamista. Sekunnin kymmenysosataiston käänsi edukseen Suven Sametti.

Hieman tasapaksun alkukauden jälkeen hallitseva kuningatar lähti tämän vuoden kisaan haastajan roolissa, eivätkä avausmatkojen kuutossijat nostaneet osakkeita.

”Se oli pikkuista vaille, ja sillä oli paljon huonoja lähtöpaikkoja. Näissä lähdöissä ei ole niin ylivoimaista hevosta, että voisi ajaa miten tahansa”, Tapio Perttunen summasi alkukauden ja Forssan avausmatkat.

Osaomistaja ja -kasvattaja Nea Vikström kannusti kaikkia kasvattamaan suomenhevosia.

”Se vaatii pitkää pinnaa ja epäonnistumisia, mutta kohdalle voi sattua tällainen kultakimpale”, hän perusteli.

Perttusen superviikonlopun täydensivät kuninkuuskilvassa kolmanneksi ja viidenneksi sijoittuneet Vixeli ja Uljas Suomalainen. Vixelillä Perttunen lähti rohkeasti haastamaan päätösmatkalla itseään Parvelan Retua, mutta siihen eivät paukut aivan riittäneet. Sijoitus oli kuitenkin kunniakas neljäs.

Voittotaistoon irtosivat johtanut Parvelan Retu ja sitä seurannut Evartti. Parvelan Retu vastasi voittoon 3 100 metrin Suomen ennätysajalla 23,0, mutta Evartti ei suostunut tippumaan kyydistä. Näin sen avausmatkoilla hankkima 0,7 sekunnin johto kesti ja kaventui vain kymmenyksellä.

”Evartti on aivan älyttömän hieno ja taistelutahtoinen hevonen, ja varsinkin tämä viimeinen lähtö oli jotain ihan erikoista. Parvelan Retu oli ihan älyttömän hyvä, ja loppukurvissa tuntui, että joko fysiikan lait tulevat vastaan. Se teki jo metrin eroakin, mutta onneksi se ei venynyt enempää”, Santtu Raitala huokaisi.

Paitsi fysiikkaa, kolminkertaiselta ravikuninkaalta löytyy myös järkeä.

”Se on todella viisas hevonen: osaa käyttäytyä eikä tee kotona mitään turhaa eikä äkkiliikkeitä”, valmentaja Antti Ojanperä kuvaili.

Sunnuntain ohjelmassa olivat 5-vuotiaiden Pikkukunkku ja Pikkuprinsessa. Ari Moilasen ohjastama ja Seppo Suurosen valmentama V.G. Voitto piti suursuosikkina Pron ja Franssonin varmasti takanaan Pikkukunkussa.

Pikkuprinsessassa nähtiin sitä vastoin yllätys, kun voittoon kiri Jarmo Saarelan auringontarkan ajon jälkeen Tero Mäenpään valmentama Laurilan Ilona.

”Pikku yllätys se oli minullekin, vaikka hevonen onkin kehittynyt mukavasti. Suosikkien laukat tietysti helpottivat tehtävää”, Jarmo Saarela myönsi.

Kuninkuusravit olivat kahden koronan koetteleman vuoden jälkeen yleisömenestys. Yhteensä Forssassa vieraili kolmen päivän aikana 45 625 henkeä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat