EM-jalkapallo murskasi katsoja­ennätyksiä – Englannissa nousu voi jopa kiihtyä, kun pää­sarjallekin on virrannut miljoonia

Sunnuntaina päättyneet jalkapallon EM-kisat olivat yleisösuosiossa ennätykselliset. Jo BBC:ltä finaalia katsoi 17,4 miljoonaa ihmistä.

1.8. 16:16

Sunnuntaina päättyneet jalkapallon naisten EM-kisat olivat todelliset ennätys­murskajaiset yleisösuosiossa.

Englannin ja Saksan finaalia katsoi Wembleyn stadionilla yli 87 000 katsojaa. Se on enemmän kuin mitään aiempaa loppuottelua miehet ja naiset mukaan lukien.

Ennätykset lyötiin niin lohko-, puolivälierä kuin välivaiheessakin kahdessa eri kategoriassa: suurimmissa yleisömäärissä ja suurimmissa yleisömäärissä sellaisissa otteluissa, joissa turnauksen järjestäjämaan joukkue ei pelaa.

TV-katsojamäärissä ennätykset paukkuivat samalla tahdilla. Uefa kertoi ensimmäisenä pelatun puolivälieräottelun (Englanti–Espanja) jälkeen, että edellisten kisojen tv-katsojamäärä oli ylitetty. Siihen mennessä EM-kisojen ottelulähetysten kumulatiivinen katsojamäärä oli 164 miljoonaa katsojaa. Kasvua edellisiin kisojen samaan vaiheeseen verrattuna oli 58 prosenttia.

Finaalia katsoi pelkästään Britannian yleisradioyhtiö BBC:n lähetyksestä 17,4 miljoonaa ihmistä. Lähetys oli Britannian suosituin tv-lähetys tänä vuonna. Verkkolähetyksiä katsoi lisäksi 5,9 miljoonaa ihmistä.

Suomessakin finaalilähetys tavoitti yli miljoona ihmistä ja keskikatsojamäärä oli 631 000. Finaali oli tavoittavuudeltaan viikon katsotuin tv-ohjelma.

Kun järjestäjämaa Englanti onnistui voittamaan kotikisansa, sai jalkapallon suurmaa kerralla jättiannoksen uusia kansallissankareita.

”Se, mitä näemme näissä naisissa ja tavassa, jolla he inspiroivat kaikkia... mikään ei tule pysäyttämään sitä”, sanoi BBC:n kommentaattori Ian Wright finaalin alla BBC:n aamu­lähetyksessä.

Entinen tähtipelaaja Alex Scott kuvasi BBC:n lähetyksessä turnausta käännekohdaksi naisten jalkapallolle. Turnaus oli Englannissa puheenaihe läpi kisojen, ja juhlahumusta nähdyt kuvat kertoivat, että potentiaalia on alettu EM-kisojen aikana lunastaa.

Joukkueen tähtien palkkapussia lihottanevat lähiaikoina entistä suuremmat sponsori­sopimukset. Täyden Wembleyn edessä historiallisen voiton tuoneella ryhmällä on mainosarvoa.

Maajoukkue on vain yksi osa Englannissa tapahtuneesta noususta. Myös pääsarjatasolla Englannissa rahaa on virrannut lajin pariin jatkuvasti enemmän.

Viime kausi oli ensimmäinen kolmesta, jonka aikana naisten pääsarjaa Superliigaa (WSL) näytettiin tv-sopimuksella, jonka arvo oli noin 9,5 miljoonaa euroa kaudesta. Sopimus on arvokkain naisten pääsarjan televisiointisopimus maailmassa.

Joulukuussa sarjan pääsponsori Barclays jatkoi sopimustaan kolmella vuodella. Englannin jalkapalloliiton kanssa tehty sopimus takaa sopimusaikana yli 35 miljoonan euron satsaukset tyttöjen ja naisten jalkapalloon.

Juuri WSL:ssä EM-huuma pitäisi saada hyödynnettyä. Se auttaisi jalkapalloa laajemmin kuin varsin pienen maajoukkueen tähtipelaajien rungon osalta.

Naisten jalkapalloon keskittyneen konsulttiyrityksen NA Sportin johtaja Nicole Allison muistutti Guardianissa viime viikolla, että ennenkin on nähty kansainvälistä menestystä, jota on seurannut lasku.

”Kansallisten pääsarjojen ja jalkapalloliittojen tehtävä on pitää kävijämäärät korkealla ja ylläpitää kiinnostusta”, hän sanoi.

Jalkapalloagentti Jo Tongue sanoi samassa jutussa, että naisten sarjan kehittämis­kohde on stadioneissa. Suuri osa WSL:n joukkueista pelaa vielä pienillä stadioneilla, joilla Wembleyn huumaa sopii vain muistella.

Tongue kertoo, että asiakkaiden vieminen naisten pääsarjapeleihin ei ole mahdollista, koska stadionilla ei ole yritysasiakkaan tarvitsemia tiloja.

”On ihmisiä, joita yritän sitouttaa peliin, mutta pystyn hädin tuskin tarjoamaan heille juoman.”

Kansainvälisiä näyttöpaikkoja Englanti tulee saamaan lähivuosina useamman. Samalla tarjoutuu mahdollisuuksia juurruttaa maajoukkuetta entistä syvemmälle kansallisella tasolla.

Ensi vuonna pelataan MM-kisat, jotka tosin pidetään aikaeron takana Australiassa ja Uudessa-Seelannissa.

Vuonna 2024 sen sijaan pelataan aivan naapurissa. Pariisi isännöi olympialaisia 2024, ja naisten turnauksessa mukana ovat tuttuun tapaan parhaat pelaajat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat