Jukurien Olli Jokinen huokaisi, kun kiekkoilijoiden yli 10 viikon kesäloma päättyi vihdoin – Pelaajayhdistys vastaa

Pelaajayhdistys on neuvotellut kiekkoilijoille pitkät kesälomat.

Olli Jokinen sai käynnistää Jukurien harjoitukset tiistaina. Kuva maaliskuun harjoituksista.

2.8. 8:30

Jukurien päävalmentaja Olli Jokinen huokaa, että vihdoinkin se alkaa – harjoittelu tulevalla liigakaudelle.

Liigakiekkoilijoiden ruhtinaallinen kesävapaa päättyi tiistaina, kun Liigan ja Suomen jääkiekkoilijat ry:n [Pelaajayhdistys] yleissopimus sallii harjoittelun.

Jokinen valmentaa toista kauttaan Mikkelin Jukureissa ja ihmetteli, miksi harjoituksiin päästiin vasta nyt.

Liigan ja Pelaajayhdistyksen sopimuksen mukaan harjoittelun sai käynnistää aikaisintaan tasan kuusi viikkoa ennen ensimmäistä runkosarjaottelua ja tiistaina aikaraja täyttyi.

Pelaajilla voi olla tässä vaiheessa takanaan jopa 11 viikkoa vapaata ja lomaa yhteenlaskettuna. Lukema kuulostaa hurjalta, kun kyse on huippu-urheilusta.

Säädetty harjoitteluvapaa alkaa heti kauden päätyttyä ja on vähintään neljä kokonaista viikkoa, mutta jos kausi päättyy vaikkapa maanantaina, kertyy siitä viisi viikkoa. Kesäloma on yli 24-vuotiailla pelaajilla kuusi viikkoa yhtäjaksoisesti pienin mahdollisin poikkeuksin.

Jokinen kohtasi suomalaisen lomakulttuurin, joka poikkeaa täysin NHL:n kuvioista, joihin hän tottui 17 kauden aikana Pohjois-Amerikassa.

Eniten Jokista ihmetyttää, miksi kesäloma ei ala kokonaisuudessaan heti kauden jälkeen, vaan silloin käynnistyy niin sanottu harjoitusvapaa, jonka jälkeen täytyy palata vähäksi aikaa yhteisiin harjoituksiin, kunnes pääsee kesälomalle.

”Olisi vaikka kahdeksan viikkoa lomaa, kunhan päästäisiin harjoittelemaan aikaisemmin”, Jokinen sanoi.

”NHL:ssä kun harjoitusleiri alkoi, teit just niin kuin seura sanoi viimeiseen otteluun asti ja sen jälkeen sai tehdä mitä halusi.”

Pitkät lomat ja vapaat antavat pelaajille hengähdys- ja latautumisaikaa seuraavaan kauteen ja mahdollistavat myös yksilöllisen harjoittelun.

”Kyllä niitä enemmän on, jotka eivät treenaa tarpeeksi”, Jokinen arveli näkemänsä perusteella. ”Itse pidin taukoa vain kaksi viikkoa vuodessa 21 vuoden ajan.”

Pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Teemu Ramstedt, onko liigapelaajilla liikaa lomaa?

”Ei ole liikaa missään nimessä. Näkökulmakysymys, mikä on pitkä loma. Vuosiloma ei ole juurikaan pidempi kuin kellään muullakaan.”

Kauden jälkeen alkava harjoitusvapaa ei ole termiltään lomaa, mutta miten vapaa ja loma poikkeavat toisistaan?

”Loma on lakisääteinen, mutta kauden aikana pelaajat tekevät hyvin pitkälti kuusipäiväistä viikkoa ja välillä seitsemääkin. Siitä ei makseta ylityökorvauksia ja harjoitusvapaa kompensoi sitä työtä, mitä tehdään kauden aikana.”

”Ja jos ajatellaan vuosilomaa, ei kukaan lomaile sitä jaksoa, vaan joku ottaa viikon vähän kevyemmin. Sekin jakso harjoitellaan hyvinkin pitkälti.”

Jokisen näkemys on, että monien nuorten harjoittelu jää pikemminkin vajaaksi kuin olisi liian intensiivistä.

Monet nuoret pelaajat eivät pysty palkkaamaan itselleen fysiikka- tai luisteluvalmentajia. Miten heidän harjoittelunsa laatu varmistetaan?

”Vaikea minun on siihen sanoa seurojen puolesta, mutta pelaajat, joilla on sopimus joukkueiden kanssa niin niillä ovat fysiikkavalmentajat, jotka voivat tehdä ohjelmat pelaajalle ja käydä asioita yhdessä läpi jo kaudenkin aikana. En näe tätä isona ongelmana”, Ramstedt sanoi.

Liigan ja Pelaajayhdistyksen nykyinen sopimus on nelivuotinen ja päättyy 2024 huhtikuun lopussa.

Onko seurojen puolelta paineita lomien vähentämiseen tai pelaajien puolelta lomien lisäämiseen?

”Juuri tällä hetkellä ei ole sitä keskustelua käyty. Sopimusta on vielä niin paljon jäljellä”, Ramstedt sanoi.

Jääkiekon Liigan runkosarja käynnistyy Tapparan ja TPS:n kohtaamisella tiistaina 13. syyskuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat