Kuinka moni tietää, että Suomessa on seiväshypyn maailman­mestari, joka voitti ensimmäisen SM-mitalinsa jo 20 vuotta sitten? ”Vielä viisi vuotta pitäisi kehittyä”

Veteraanien maailmanmestari Mikael Westö kisaa vielä itsekin ja valmentaa hyppääjiä, jotka syntyivät samana vuonna, kun hän itse alkoi pärjätä.

Mikael Westö ylitti Kalevan kisojen seiväshypyn karsinnassa 450 senttiä ja pääsi finaaliin.

5.8. 10:00 | Päivitetty 5.8. 20:10

Joensuu

Miesten seiväshyppyfinaalin ilmassa on perjantai-iltana nostalgiaa Joensuun helteisellä Keskuskentällä.

Mikael Westö kilpaili samalla hyppypaikalla 20 vuotta sitten, kun Joensuussa pidettiin edellisen kerran yleisurheilun SM-kisat, Kalevan kisat.

Heinäkuussa 2002 Westö otti parikymppisenä seiväslupauksena ensimmäisen SM-pronssinsa tuloksella 505 senttiä. Mikko Latvala voitti (555) ja Toni Latvala oli toinen (535).

Sen jälkeen pronsseja tuli neljä lisää (2005, 2011, 2014 ja 2016). SM-hopeaa hän taivutti vuosina 2006–2008 ja vielä neljännen 2015.

”Vuoden 2002 kisasta ei jäänyt kovin hyviä muistoja. Oli kova sivutuuli, kuten tänään. Oli kolmen neljän hyppääjän tasainen ryhmä, joka pystyi hyppäämään sen 505–510”, 40-vuotias Westö muistaa.

Kolmiloikkaaja Senni Salmisen nykyinen valmentaja Matti Mononen olisi kamppaillut mitaleista, mutta hän oli samaan aikaan nuorten MM-kisoissa Jamaikalla, jossa hän oli finaalissa seitsemäs (535).

Perjantaina Westö kilpaili 20. kerran Kalevan kisoissa ja 16. kerran finaalissa. Westö ylitti ensimmäisellään 465 senttiä, mutta seuraava korkeus 485 oli liikaa. Westö oli kahdeksas.

Kalevan kisoista puuttui Suomen kolme kärkihyppääjää. Mikko Paavola ja Tuomo Holttinen säästelevät jalkojaan EM-kisoihin ja Juho Alasaari kilpailee nuorten MM-kisoissa Kolumbiassa.

Alasaari taivutti nuorissa MM-hopeaa sivuamalla Monosen nimissä olevaa 19-vuotiaiden Suomen ennätystä 560. Oma ennätys koheni seitsemän senttiä.

MM-hopea oli Alasaarelle jo uran toinen. Edellinen tuli vastaavista kisoista Nairobista viime kesänä.

Westö pääsi arvokisoihin pääsi lopulta vain nuorten sarjoissa. Valmentaminen alkoi kiinnostaa häntä jo teinivuosina, ja sillä tiellä hän on edelleen.

”Nuorena oli kova yritys päästä aikuisten arvokisoihin. Se oli päätähtäin, ei ollut muuta mielessä. Muutaman vuoden vain urheilin silloin”, kertoo Westö, joka hyppäsi ennätyksensä 550 senttiä Uusikaarlepyyssä kesällä 2008.

”Vasta kolmekymppisenä aloin vetää valmennusryhmää.”

Äskeisissä yleisurheilun MM-kisoissa hän oli mukana miesten seiväshyppyvalmentajana. Hän on myös Paavolan henkilökohtainen valmentaja.

Kalevan kisoissa Westön valmennettavista kilpailivat vaasalaiset Albin Lundberg ja Jere Keskinen. Molemmat nousivat mitaleille. Mestariksi taivutti EM-kisoihin lähtevä Urho Kujanpää.

Lundberg syntyi samana vuonna kuin Westö kisasi Joensuussa vuonna 2002.

Mikael Westö aikoo jatkaa nuorten kiusaamista seiväshypyssä vielä pitkään.

Kokonaan ilman aikuisten arvokisojen menestystä Westö ei suinkaan ole jäänyt. Heinäkuussa hän voitti 40-vuotiaiden maailmanmestaruuden Tampereella tuloksella 480 senttiä.

”Osanottajia oli vajaat kymmenen. Minulla oli sarjassa reilusti kauden kärkitulos. Seuraavalla oli 382 senttiä tilastoissa. Hyppään sen takia, että se on hauskaa. Totta kai aina haaveilen, että pääsisin vielä korkeammalta. Ei enää viittä ja puolta metriä tosin.”

Westön yhtenä haaveena on rikkoa 45-vuotiaiden maailmanennätys 510 senttiä.

”Ikäkausiennätykset ovat motivaattori ja porkkana. Niitä haluaa aina rikkoa. Vielä viisi vuotta pitäisi kehittyä”, Westö nauraa.

Aika monessa yleisurheilulajissa fyysiset rajat tulevat vastaan enemmin tai myöhemmin.

Seiväshypyssä voi pärjätä kansallisella tasolla ja kansainvälisissä veteraanisarjoissa varsin pitkään.

”Seiväshypyssä voi pärjätä myös taidolla. Hyvänä päivänä pystyy hyppäämään viisi metriä. Nopeus riittää siihen. Hyvän ja huonon päivän välillä on nykyään isompi ero kuin aikaisemmin.”

Japanilainen mäkihyppääjä Noriaki Kasai kilpaili pitkälle yli nelikymppisenä ja kertoi, että hän pystyy harjoittelemaan enää joka toinen päivä. Miten on Westön laita?

”En treenaa niin usein. Välillä enemmän ja välillä vähemmän. Ryhmätreeneissä tulee aina tehtyä jotain kimmoisuustreeniä, ei välttämättä hyppyjä.”

Westöllä on takapihallaan hyppypaikka, jossa jälkikasvu jo virittelee omia hyppyjään.

”No, he ovat vielä nuoria, yksi- ja nelivuotiaita, mutta kyllä ne siinä kikkailevat.”

Seiväshyppääjä Mikael Westö on sukua kirjailija Kjell Westölle. Seiväshyppyä Westön kirjoissa ei vielä ole käsitelty, moukarinheittoa kylläkin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat