Super cup tuo ensi viikolla Olympiastadionille 12 000 ulkomaalaista jalkapallofania

Taloudellisissa vaikutuksissa puhutaan miljoonista euroista.

Olympiastadionilla valmistaudutaan Super cupiin.

6.8. 2:00 | Päivitetty 6.8. 12:38

Helsingin Olympiastadionilla pelataan keskiviikkona jalkapallon Super cup, ja tapahtuma tuo kaupunkiin yli kymmenentuhatta ulkomaalaista jalkapallofania ja heidän mukanaan tukun rahaa.

Vielä isompaankin pottiin olisi ollut mahdollisuus, mutta samalla olisi pitänyt kiristää turvatoimia entisestään.

Keskiviikon ottelussa kohtaavat viime kauden Mestarien liigan voittaja espanjalainen Real Madrid ja Eurooppa-liigan ykkönen saksalainen Eintracht Frankfurt.

Madridin faneille lippuja on myyty noin 1 800 ja Frankfurtiin noin 8 000, kertoo Palloliiton tapahtumatoiminnon päällikkö ja Super cupin projektipäällikkö Kalle Marttinen.

Lisäksi yleiseen myyntiin tulleista 17 000 lipusta noin 2 500 myytiin ulkomaille. Yhteensä ulkomaalaisia jalkapallofaneja on siis tulossa Helsinkiin reilut 12 000.

Taloudelliset vaikutukset kaupungille ovatkin mittavat.

”Rahasta tehdään tutkimus kaupungin kanssa tapahtuman jälkeen. Puhutaan miljoonista euroista, mutta tarkemmin en osaa sanoa.”

Muhkea potti olisi voinut olla vieläkin isompi.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa halusi välttää kevään Mestarien liigan finaalin tapahtumat, jolloin lukuisat liputtomat Liverpool-fanit tunkeutuivat Pariisin Stade de France -stadionin turvatoimien läpi ja viivästyttivät ottelun alkua.

Lippuja seurojen kannattajille olikin tarjolla alkuperäistä suunnitelmaa enemmän.

”Jopa 20 000 lippua olisi voinut mennä seurojen kannattajille, mutta seurat eivät käyttäneet koko kapasiteettia. Meillä ei ole tiedossa, että olisi tulossa suurta määrää ongelmakannattajia”, Marttinen sanoo.

”Meidän näkökulmasta tämä on hyvä ratkaisu. Noin puolet lipuista tuli yleiseen myyntiin, ja suurin osa meni suomalaisille.”

Myös Eurooppa-liigan finaalin edellä nähtiin ikävä välikohtaus, kun Frankfurtin fanit hyökkäsivät finaalivastustajan Glasgow Rangersin kannattajien kimppuun.

Marttinen kertoo, että järjestyksenvalvojia on lähes kaksinkertainen määrä verrattuna viime marraskuussa pelattuun MM-karsintaotteluun Ranskaa vastaan.

”Kun kaupunkiin tulee 8 000 Frankfurtin fania, se ei voi olla näkymättä ja aiheuttaa varmasti jonkin verran häiriötä. Heille on varattua alue Kaisaniemestä, josta marssivat Stadionille, se häiritsee varmasti liikennettä. Suunnitelmat on tehty hyvässä yhteistyössä kaupungin ja poliisin kanssa.”

Yhteistyötä on tehty myös Helsingin Seudun Liikenteen (HSL) kanssa. Etenkin junaliikenteeseen on tarkoitus panostaa, jotta taataan sujuva liikkuminen lentokentältä keskustaan. HSL lisää vuoroja ja lentokentälle menevien junien kapasiteettia.

Olympiastadionin katsojakapasiteetti Super Cupissa on 32 000. Yleiseen myyntiin tulleet 17 000 lippua menivät alle tunnissa 19. heinäkuuta.

On mahdollista, että Uefan omasta kiintiöstä vapautuu vielä vähäinen määrä lippuja. Asia selviää Marttisen mukaan todennäköisesti viikonlopun aikana.

Tunnelmasta pääsee osaksi halutessaan ilman lippuakin. Kansalaistorilla järjestetään tiistaina ja keskiviikkona ilmaisohjelmaa otteluun liittyen, ja keskiviikkona ottelu näytetään isolta screeniltä. Anna Abreu esiintyy ennen ottelua ja Darude tauolla.

Lisäksi Mestarien liigan, Eurooppa-liigan ja Super cupin pokaalit ovat esillä Kansalaistorilla, josta ne kuljetetaan illan aikana Olympiastadionille.

”Super cupin kumppanit ja kaupunki ovat olleen suunnittelussa vahvasti mukana. Kaupunki haluaa, että kaikilla on mahdollisuus olla osallisena, ettei jää pelkästään lipunhankinnan varaan.”

Hyvän käsityksen tapahtuman mittasuhteista saa, kun vertaa sen vaatimia valmisteluja tavalliseen MM- tai EM-karsintaotteluun. Marttinen kertoo, että normaalisti ottelutapahtuman vaatima rakentaminen aloitetaan noin kolme päivää ennen h-hetkeä.

Ennen Super cupia Stadionin ympäristössä on ollut käynnissä rakennustyöt jo pari viikkoa.

”Rakennetaan jättimäinen 1 500 neliön kokoinen teltta Uefan kutsuvieraita varten. Lisäksi tapahtuman televisiointituotanto tarvitsee puolikkaan jalkapallokentän verran tilaa. Jos liikkuu Olympiastadionin ympäristössä, niin ei voi olla huomaamatta.”

Vaikka valmistelut tehdään parhaalla mahdollisella tavalla, yhdestä elementistä tuskin päästään eroon – jonoista.

”Koko stadion pitäisi saada täyteen 1,5 tunnissa. Portit avataan kolme tuntia ennen ottelun alkua, joten on hyvä tulla ajoissa. Normaalisti kaikille katsojille ei välttämättä tehdä turvatarkastusta, mutta nyt tehdään. Se vie aikaa, ja katsojien on varautua jonkinlaisiin jonoihin.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat