Therese Johaugin ennätys rajussa ylämäkikilpailussa voi säilyä todella kauan – nyt siitä jäätiin minuuttitolkulla

Matti Heikkinen piti kaksi vuotta nimissään miesten reittiennätystä Lysebotn Opp -kilpailussa.

Therese Johaug tuuletti Lysebotn Opp -kilpailun voittoa monena vuotena, tässä vuonna 2018.

3.8. 21:35

Hiihdossa ei noteerata virallisia tulosennätyksiä yleisurheilun ja uinnin tapaan, koska radat ja keliolot vaihtuvat kilpailusta toiseen.

On kuitenkin yksi hiihtoon liittyvä kilpailu, jossa päästään melko lähelle pätevää tulosvertailua. Se on Lysebotn Opp -ylämäkikilpailu Norjan suositulla rullahiihtoviikolla Blinkfestivalenilla.

Lysebotnin ylämäkikilpailussa hiihdetään rullasuksilla vapaata 7,5 kilometrin reitillä, jolla on korkeuseroa 640 metriä. Nousun keskijyrkkyys on noin 8,5 prosenttia.

Viime kauden olympiavoittojen jälkeen uransa lopettanut Norjan Therese Johaug otti naisten reittiennätyksen nimiinsä jo vuosia sitten ja paransi sitä useaan kertaan.

Nykyinen ennätys on 30.45, ja se syntyi vuosi sitten matkalla uran ensimmäisiin olympiavoittoihin. Niitä tuli Pekingin kisoissa kolme eli jokaiselta normaalimatkalta.

Tänä vuonna Johaug ei ollut enää puolustamassa voittoaan Lysebotnilla, eikä kilpailussa ollut muutenkaan edellisten vuosien tasoa. Tällä kertaa mukana ei ollut esimerkiksi Ruotsin tai Suomen parhaita naisia.

Voiton vei USA:n 22-vuotias Sophia Laukli, joka näytti kiipeäjän kykyjään viime talvena Tour de Skin loppunousussa oltuaan päätöspäivän viidenneksi nopein, juuri Krista Pärmäkosken edellä.

Toiseksi Lysebotnilla tuli Ranskan Delphine Claudel, jolla niin ikään on meriittejä Tourin loppunoususta. Viime talvena hän oli kolmanneksi nopein.

Kärkikaksikon ajat jäivät kuitenkin tolkuttomasti Johaugin ennätyksestä. Lauklin voittoaika oli 35.16, ja Claudel hävisi 13 sekuntia.

Neljän ja puolen minuutin ero runsaan puolen tunnin suorituksessa on valtava. Johaugin reittiennätykselle voikin ennustaa pitkää ikää.

Miesten kilpailun kärjen muodosti kaksi tunnettua hapenottohirmua, norjalaiset Simen Hegstad Krüger ja Hans Christer Holund. Krügerin voittoaika oli 28.55.

Olympiakomitean uusi huippu-urheilujohtaja Matti Heikkinen voitti Lysebotnin kisan vuosina 2015 ja 2016. Vuonna 2015 Heikkinen teki reittiennätyksen 27.52. Holund otti vuonna 2017 ennätyksen nimiinsä ajalla 27.37.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat